Milyen egy biztonságos lakás? - Nem csak nézőpont kérdése

Pénzcentrum
2007. május 21. 12:00

A lakásbiztosítás esetében a legértékesebb vagyontárgy biztosításáról van szó, melyben ha kár keletkezik - a megfelelő fedezet hiányában -, bizony jelentősen kiürítheti a családi kasszát.

Jóllehet egy átlagos lakóingatlant havi pár ezer forintért védetté tehetünk a legjellemzőbb káreseményekkel szemben, hazánkban minden harmadik lakás egyáltalán nem rendelkezik biztosítással. Díjtételeit tekintve nem ez a legdrágább biztosítási fajta, mégis jelentős terhet vehet le vállunkról, persze ha tudjuk, miről is szól biztosítási kötvényünk.

A lakásbiztosításoknak alapvetően két fajtáját különböztethetjük meg. Az elsőbe tartoznak a "hagyományos" lakásbiztosítások, a második csoport a "minden kockázatra kiterjedő" (all risk) biztosítások.

Az első csoport termékeinek jellemző tulajdonsága, hogy a szerződésben felsorolják azon káreseményeket, amelyek bekövetkezésekor a biztosító teljesíti vállalt kötelezettségeit. A második típusnál fordított a helyzet. Itt a biztosító minden káresemény bekövetkezésekor fizet a biztosítottnak, kivéve azokat az eseteket, amelyeket a szerződésben megnevezett. Tehát ha a második típusú biztosítás esetében bekövetkezik a káresemény, nem kell a biztosítási szerződés terebélyes listáját végigböngészni, hogy fedezi-e a kárt a kötvény. Elég, ha azt a néhány kizárást megjegyezzük, amelyre nem vonatkozik a biztosítás. Ezekről a kizárásokról a későbbiekben még esik szó.

Egy-egy lakásbiztosítás nemcsak az ingatlanra terjedhet ki, hanem az ingatlanban található berendezésekre, használati és értéktárgyakra is. Ezek az ingóságok sokszor nincsenek biztosítva (vagy csak csekély mértékben). Mivel egy betörés alkalmával nem a felfeszített ajtó vagy a betört ablak a legnagyobb kár, hanem az ellopott ékszerek és egyéb vagyontárgyak, nem árt, ha ezekre is kiterjesztjük a biztosítást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos szem előtt tartanunk, hogy az ingatlanban, illetve ingóságban időközben bekövetkezett változásokat nem minden esetben követik automatikusan a biztosításban szereplő értékek. Valószínűleg mind az ingatlanunk, mind az ingóságaink értéke nő az évek során, épp ezért ha egy káresemény bekövetkezik, szeretnénk az aktuális értéküket megkapni a biztosítótól, nem pedig azt az értéket, amelyre mondjuk 10 évvel ezelőtt biztosítást kötöttünk. 1997-ben egy 60 m2-es átlagos budapesti lakást 4.5-5 millió forintért vásárolhattunk meg, ma ugyanezen érték 12-15 millió forint. Nem árt tehát időközönként felülvizsgálni a biztosításunkban szereplő értékeket, és módosítani a szerződést, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?