25 °C Budapest

Minden negyedik autóval előfordul... - Problémák a casco körül

Pénzcentrum
2007. május 22. 14:00

Minden negyedik autó szenved közúti balesetet, illetve 1000 motoros balesetből 1002 személyi sérülés történi. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy nagy szükség van járműveink megfelelő biztosítására. De milyen konstrukciót válasszunk? Többek között erről kérdeztük Ertl Pált, az UNIQA Biztosító igazgatósági tagját.

Pénzcentrum: Mi a különbség a no casco és a cascomentes lízingkonstrukciók között?


Ertl Pál: A no casco egy nem egzaktul definiált casco biztosítási fogalom, gyakorlatilag olyan termék, amely a hitelintézetnek megfelelő biztosítási feltételeket teremti meg.

A no casco az a fedezet, amikor a biztosítási szerződés törésre nem terjed ki, csak totálkárra és lopáskárra. Ezzel az az alapvető baj, hogy nem teremti meg az ügyfél teljes körű védelmét, hiszen a kockázatok közül kimarad a leggyakrabban előforduló töréskár, ami a casco biztosítással rendelkező minden negyedik autóval előfordul.

A cascómentes konstrukció sem egzakt fogalom, az egyes cégek egymással kötött megállapodásától függ. Azt nevezik cascómentesnek, amikor a finanszírozási szerződésbe be van építve egy casco konstrukció. Az, hogy ez egy no casco típusú konstrukció, vagy teljes körű casco-konstrukció, vagy a kettő közötti, új értékű biztosítás, ezt nem lehet megmondani, mindig a konkrét biztosítói megállapodástól függ. A lényege, hogy a finanszírozási terméket és a biztosítási terméket egy csomagba építik be.

Pénzcentrum: Lehet-e, illetve érdemes-e motorokra is casco biztosítást kötni?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ertl Pál: Magyarországon egyre nagyobb reneszánszát éli a motorozás mint szabadidős tevékenység. Sajnos, a motoros közlekedés kultúrája még hagy kívánnivalót maga után, ezért nagyon magas a motorosok baleseti statisztikája. A balesetek mindig személyi sérüléssel járnak, a motorosoknak tehát nagy szükségük van arra, hogy biztosítási fedezetben részesüljenek. A motorok értéke is ugrásszerűen megnőtt, ezért fontos, hogy a kötelező mellett lehessen rájuk cascót is kötni. A biztosítók az elmúlt években - éppen a magas baleseti veszélyeztetettség miatt - valójában nem tekintették célcsoportnak a motorkerékpárosokat. Gondoljunk csak arra, hogy ha egy kétmilliós motornak balesetben megsérül a külső burkolata, a cseréje több százezer forint, a biztosítási díjak ennek megfelelően magasak. Ez a fajta óvatos, kockázatkerülő politika azt jelentette, hogy nem volt egyszerű biztosítást kötni motorkerékpárra. Amióta a finanszírozók is a motorosok felé fordultak - különösen azt a célcsoportot tekintve, amelynek tagjai már nem huszonévesek, tapasztaltabbak és megfontoltabbak -, az ő számukra a finanszírozás mellé egyre több casco-konstrukció jelenik meg. Ma már tehát minden további nélkül lehet cascót kötni motorkerékpárra.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 17:33
A lap szerint kevesebbet fizet a Mészáros Lőrinc-féle Publimont Kaposvárnak, mint amikor még Simicsk...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?