17 °C Budapest

Minden negyedik autóval előfordul... - Problémák a casco körül

Pénzcentrum
2007. május 22. 14:00

Minden negyedik autó szenved közúti balesetet, illetve 1000 motoros balesetből 1002 személyi sérülés történi. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy nagy szükség van járműveink megfelelő biztosítására. De milyen konstrukciót válasszunk? Többek között erről kérdeztük Ertl Pált, az UNIQA Biztosító igazgatósági tagját.

Pénzcentrum: Mi a különbség a no casco és a cascomentes lízingkonstrukciók között?


Ertl Pál: A no casco egy nem egzaktul definiált casco biztosítási fogalom, gyakorlatilag olyan termék, amely a hitelintézetnek megfelelő biztosítási feltételeket teremti meg.

A no casco az a fedezet, amikor a biztosítási szerződés törésre nem terjed ki, csak totálkárra és lopáskárra. Ezzel az az alapvető baj, hogy nem teremti meg az ügyfél teljes körű védelmét, hiszen a kockázatok közül kimarad a leggyakrabban előforduló töréskár, ami a casco biztosítással rendelkező minden negyedik autóval előfordul.

A cascómentes konstrukció sem egzakt fogalom, az egyes cégek egymással kötött megállapodásától függ. Azt nevezik cascómentesnek, amikor a finanszírozási szerződésbe be van építve egy casco konstrukció. Az, hogy ez egy no casco típusú konstrukció, vagy teljes körű casco-konstrukció, vagy a kettő közötti, új értékű biztosítás, ezt nem lehet megmondani, mindig a konkrét biztosítói megállapodástól függ. A lényege, hogy a finanszírozási terméket és a biztosítási terméket egy csomagba építik be.

Pénzcentrum: Lehet-e, illetve érdemes-e motorokra is casco biztosítást kötni?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ertl Pál: Magyarországon egyre nagyobb reneszánszát éli a motorozás mint szabadidős tevékenység. Sajnos, a motoros közlekedés kultúrája még hagy kívánnivalót maga után, ezért nagyon magas a motorosok baleseti statisztikája. A balesetek mindig személyi sérüléssel járnak, a motorosoknak tehát nagy szükségük van arra, hogy biztosítási fedezetben részesüljenek. A motorok értéke is ugrásszerűen megnőtt, ezért fontos, hogy a kötelező mellett lehessen rájuk cascót is kötni. A biztosítók az elmúlt években - éppen a magas baleseti veszélyeztetettség miatt - valójában nem tekintették célcsoportnak a motorkerékpárosokat. Gondoljunk csak arra, hogy ha egy kétmilliós motornak balesetben megsérül a külső burkolata, a cseréje több százezer forint, a biztosítási díjak ennek megfelelően magasak. Ez a fajta óvatos, kockázatkerülő politika azt jelentette, hogy nem volt egyszerű biztosítást kötni motorkerékpárra. Amióta a finanszírozók is a motorosok felé fordultak - különösen azt a célcsoportot tekintve, amelynek tagjai már nem huszonévesek, tapasztaltabbak és megfontoltabbak -, az ő számukra a finanszírozás mellé egyre több casco-konstrukció jelenik meg. Ma már tehát minden további nélkül lehet cascót kötni motorkerékpárra.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?