2 °C Budapest

Reform 2007: Mikola Misi Mókusról mesélt Horváth Ágnesnek...

Pénzcentrum
2007. május 24. 12:00

A Generali-Providencia Biztosító Zrt. által második alkalommal megrendezésre kerülő Generali Reform Műhely konferencián az egészségbiztosítás és egészségfinanszírozás kihívásaira keresik a válaszokat az elismert szakemberek. Egymásnak feszültek az érvek és az ellenérvek.


Dr. Pálvölgyi Mátyás, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. vezérigazgatója a konferencia megnyitójában választ adott arra kérdésre, hogy miért rendez egy biztosító efféle szakmai konferenciát. Fontosnak tartja, hogy a nyerészkedő biztosító sztereotípiájától mentes, szakmai fórumot biztosítsanak annak érdekében, hogy egymást jobban megértsék azok a szakemberek, akik részt vesznek a reformot érintő döntésekben.

Paál Zoltán, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. ügyvezető igazgatója, egy biztosító "szemüvegén" keresztül próbálta megvilágítani a több biztosítós modell kérdéseit. Rávilágított olyan tévhitekre, hogy a biztosítók szegényeket, öregeket, betegeket nem akarnak majd biztosítani. Erre, elmondása szerint, rácáfol az a modell tervezet, miszerint az állam fizet nem pedig az ügyfél.

Paál Zoltán, arra kérdésre, hogy drasztikusan növekszik-e majd a biztosítók költséghányada, elmondta, hogy a befektetési igény milliárdos nagyságrendű. A szektor azonban alapvetően hosszú távra tervez, nem céluk a piac gyors lefölözése. Fontos számukra egy megfelelő nagyságrendű stabil ügyfélkör kiépülése. Véleménye szerint, szem előtt kell tartani a méretgazdaságot, azonban a tervezett 4-6 százalékos költséghányad, bőven alatta marad, a most sokak által hangoztatott 30 százalékot költséghányadnak. A költségek csökkentése az egységes adminisztrációs- és minőségbiztosítási rendszer bevezetésén és alkalmazásán nagymértékben múlhat.

Dr. Horváth Ágnes, miniszter asszony, az Egészségügyi Minisztérium által kidolgozott modellt ismertette, a mai konferencián. Véleménye szerint akkor versenyezhetnek a szolgáltatók, ha a finanszírozók is versenyeznek. Törekedni kell a hálapénz megszüntetésére és kötelező szolgáltatási csomagokat, kell bevezetni.

Egy olyan modellt képzelnek el a Minisztériumban, ahol mindenkinek kötelező a biztosítás és a biztosítóknak is kötelező mindenkivel biztosítást kötni. A biztosítók fejkvótákat kapnak, amelyeket különböző korrekciós elemekkel módosítanak a felmerülő kockázati elemeknek megfelelően.

Induláskor egy állami biztosító jönne létre, valamint a magánbiztosítók is piacra léphetnek, szigorú szabályozás mellett és járulékemelések nélkül. Minden ügyfél szabadon dönthet, hogy kivel köt szerződést, a biztosítók azonban csak a szolgáltatók között választhatnak.

Horváth Ágnes véleménye szerint, a szolgáltatók csak akkor versenyeznek, ha a finanszírozók rákényszerítik. Több biztosító esetén kapacitás minimumot kell meghatározni. A miniszter asszony, a rendszer fenntarthatóságát, a biztosítók költséghatékonyságában, a kereslet és kínálat összehangolásában, és a biztosítók rendszerbe tett többletforrásaiban látja.A tervezett modell alapján, a TAJ kiadása központosított maradna. A biztosító váltás évente egy alkalommal lenne lehetséges.

A miniszter asszony elmondása alapján, nem egy külföldi modellt kellene teljes egészében átvenni, inkább a saját utunkat kell járni. Az általuk kidolgozott modell a kérdések egy részére válaszokat ad, és számos probléma kezelésére képes.

Dr. Mikola István, szakpolitikus, elmondta, hogy Ő bizony nem látja a modellt, és óvva int minden piaci szereplőt, hogy "fejest" ugorjanak ebbe a piacba. Véleménye szerint nem érett meg a helyzet a reformra. Nincs öngondoskodás, az emberek fejében zűrzavar van.

Ezt követően a volt egészségügyi miniszter, elmondott egy mesét Misi Mókusról, majd tanulságként levonta, hogy ma hazánkban közel kétmillió ember van, aki megszokta az állami gondoskodást, és nem támogatja a reformot. Ezért szerinte, alázatott igényel egy ilyen rendszer átalakítása.

Mikola István beszédében kihangsúlyozta, hogy súlyos forráshiány van a rendszerben, de ezt most nem kívánja kifejteni. Véleménye szerint, kiszámíthatatlan az egészségpolitika, nincsenek egységes irányok. Az orvos szakma sértett és földbe van döngölve. Az alkalmazott protokoll miatt, az orvosok a tolluk hegyén költik el a milliárdokat.

Ezek után bejelentett, hogy nem azért jött a konferenciára, hogy kritikát fogalmazzon meg, ennek ellenére ez a jelenlévők szerint maximálisan sikerült.

A politikus vérlázítónak tartja a potyautas és vattabeteg kifejezést. Elmondta, hogy a rendszert fel kell tőkésíteni. Nem lehet tovább az egészségügyet kisemmizni. Be kell látnia a pénzvilágnak, hogy a humán tényezőt nem lehet periférián kezelni. Konszolidálni kell a rendszert, a népegészségügyi trendek alapján. A szakpolitikus szerint nem modell, hanem szerkezetváltásra van szükség.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?