12 °C Budapest

Biztosítás: már az ókorban elkezdődött

Pénzcentrum
2007. május 25. 14:00

A biztosítási egyesületek elődei már az ókorban megjelentek, igaz akkor még nem így hívták őket és a funkciójuk is alapvetően más volt. Az egyesületek jelentőségéről és néhány tévhit eloszlatásáról kérdeztük Lilli Róbertet, a Közlekedési Biztosító Egyesület ügyvezető igazgatóját.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Pénzcentrum: Mi a biztosító egyesületek szerepe Európában és Magyarországon?

Lilli Róbert: Ősi kínai, római és bizánc kori előzmények után az első modern biztosító egyesületek Európában a 17.-18. században születtek.

Ma Európa kb. 7200 biztosítójának 2/3-a egyesület vagy egyesület tulajdona. 2004-ben az európai biztosítók hazai díjbevételének kb. 1/4-e egyesületi biztosítók vagy leányvállalataik bevétele. Az európai biztosító egyesületek a "nem-életbiztosítások" terén rendelkeznek az átlagosnál nagyobb részesedéssel.

Az egyesületek díjbevétele 2006 végén a teljes magyar biztosítási piac díjbevételének 2,5%-át adta. A KGFB piacon a magyar egyesületek díjbevétel alapján számított részesedése 2006 végére meghaladta a 10%-ot.

Pénzcentrum: Milyen nemzetközi szervezetei vannak az egyesületeknek?

Lilli Róbert: Az európai egyesületek két európai szintű érdekvédelmi szervezetbe (AISAM, ACME) tömörülnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

AISAM - Biztosító Egyesületek Nemzetközi Szövetsége - 1964-ben európai biztosító egyesületek alapították. Jelenleg 23 országból 161 egyesület a tagja. Központja Amszterdamban van.

Az AISAM tagok körülbelül 180.000 embert foglalkoztatnak és több mint 60 millió embert biztosítanak világszerte!

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?