2 °C Budapest

Tag vagy, nem ügyfél - amit még nem tudtál az olcsó kötelezőről

Pénzcentrum
2007. május 25. 12:00

Az egyesületekről leginkább az év végi kötelező hajrá alkalmával szoktunk hallani. Sokakban él negatív kép az egyesületekről, ezek a szervezetek azonban hasznos és fontos szereplői a biztosítási szektornak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az első hazai biztosító egyesületet 150 éve alapították. Hatalmas lépés volt ez akkor, és a két világháború között is több nagy tekintélyű egyesület működött. A háborút követő években mégis háttérbe szorultak ezek az intézmények, majd a rendszerváltást követően ismét jelentkezett az igény a civil szerveződésű egyesületekre. Igaz, hogy egy egyesületnek nincs olyan a termékpalettája, mint egy biztosítótársaságnak, de jellegéből fakadóan egyetlen piaci szereplő sem annyira ügyfélközpontú, mint az egyesület. Olyannyira, hogy még tagságot is kapunk, ha csatlakozunk hozzájuk; erről a későbbiekben lesz szó.

Biztosítási egyesületet lényegében bármilyen kárfedezeti céllal létre lehet hozni. Külföldön igencsak elterjedt az orvosi felelősségbiztosítás, mely egyesületnek tagjait jellemzően kórházak alkotják. De szép számmal alakítanak e fajta társaságokat az önkormányzatok is, és természetesen találkozhatunk a mezőgazdasági jellegű biztosítási egyesületekkel is. Ezek között is széles a paletta, talán a legfurcsább egyik ilyen egyesület az, amelyet a burgonyatermesztők hoztak létre a felszíni vízben található kórokozók által okozott termésveszteség fedezésére. De találkozhatunk olyan egyesületekkel is, melyek a zsinagógák, mecsetek, templomok biztosítására szerveződtek. Nálunk egyelőre a legnagyobb szervezetek jellemzően a kötelező biztosításra jöttek létre.

Mielőtt belevetnénk magunkat az egyesületek tevékenységeinek rejtelmeibe, értsük meg működésüket - szokásunkhoz híven - egy példán keresztül!

Képzeljük el: egy kertvárosban néhány háziasszony elhatározza, hogy létrehoznak egy klubot a fogászati kezeléseik fedezésére! Megállapítják a havi tagdíjat, ebből alaptőkét képeznek, és szerződnek a helyi fogorvossal évi 10 tömésre és 4 egyéb kezelésre. Befizetik neki az ellenértéket, a maradék pénzt pedig berakják a bankba (tartalékolják), hogy amennyiben nagyobb kár merülne fel, fedezni tudják. A fogorvos szolgáltatásait pedig azon tagok veszik igénybe, akiknek kára keletkezett, azaz gyors ellátásra szorulnak.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59