Tag vagy, nem ügyfél - amit még nem tudtál az olcsó kötelezőről

Pénzcentrum
2007. május 25. 12:00

Az egyesületekről leginkább az év végi kötelező hajrá alkalmával szoktunk hallani. Sokakban él negatív kép az egyesületekről, ezek a szervezetek azonban hasznos és fontos szereplői a biztosítási szektornak.

Az első hazai biztosító egyesületet 150 éve alapították. Hatalmas lépés volt ez akkor, és a két világháború között is több nagy tekintélyű egyesület működött. A háborút követő években mégis háttérbe szorultak ezek az intézmények, majd a rendszerváltást követően ismét jelentkezett az igény a civil szerveződésű egyesületekre. Igaz, hogy egy egyesületnek nincs olyan a termékpalettája, mint egy biztosítótársaságnak, de jellegéből fakadóan egyetlen piaci szereplő sem annyira ügyfélközpontú, mint az egyesület. Olyannyira, hogy még tagságot is kapunk, ha csatlakozunk hozzájuk; erről a későbbiekben lesz szó.

Biztosítási egyesületet lényegében bármilyen kárfedezeti céllal létre lehet hozni. Külföldön igencsak elterjedt az orvosi felelősségbiztosítás, mely egyesületnek tagjait jellemzően kórházak alkotják. De szép számmal alakítanak e fajta társaságokat az önkormányzatok is, és természetesen találkozhatunk a mezőgazdasági jellegű biztosítási egyesületekkel is. Ezek között is széles a paletta, talán a legfurcsább egyik ilyen egyesület az, amelyet a burgonyatermesztők hoztak létre a felszíni vízben található kórokozók által okozott termésveszteség fedezésére. De találkozhatunk olyan egyesületekkel is, melyek a zsinagógák, mecsetek, templomok biztosítására szerveződtek. Nálunk egyelőre a legnagyobb szervezetek jellemzően a kötelező biztosításra jöttek létre.

Mielőtt belevetnénk magunkat az egyesületek tevékenységeinek rejtelmeibe, értsük meg működésüket - szokásunkhoz híven - egy példán keresztül!

Képzeljük el: egy kertvárosban néhány háziasszony elhatározza, hogy létrehoznak egy klubot a fogászati kezeléseik fedezésére! Megállapítják a havi tagdíjat, ebből alaptőkét képeznek, és szerződnek a helyi fogorvossal évi 10 tömésre és 4 egyéb kezelésre. Befizetik neki az ellenértéket, a maradék pénzt pedig berakják a bankba (tartalékolják), hogy amennyiben nagyobb kár merülne fel, fedezni tudják. A fogorvos szolgáltatásait pedig azon tagok veszik igénybe, akiknek kára keletkezett, azaz gyors ellátásra szorulnak.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?