-2 °C Budapest

A puli és a pálinka után itt az újabb Hungaricum

Pénzcentrum
2007. május 23. 13:00

Kevesen tudják, hogy az utasbiztosítás magyar "találmány", igazi Hungaricum. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy milyen szolgáltatások kapcsolódhatnak a termékhez. Ezekről kérdeztük Bartók Nagy Andrást, az Európai Utazási Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

Pénzcentrum: Hogyan alakult ki az utasbiztosítás?


Történt 100 éve, hogy egy pécsi fakereskedő, Cserkúti Engel Miksa éppen Svájcban járt üzleti úton, amikor a luzerni pályaudvaron egy pöfékelő gőzmozdony kipattanó szikrájától lángra kapott a peronon felhalmozott kofferok egyike. A magyar üzletember kártérítést követelt a svájciaktól, de azok először elutasították, majd hosszas huzavona után egy jelképes összeggel kielégítették. Több se kellett Cserkúti Engel Miksának, körbeutazta Európa valamennyi (akkoriban 17) vasúttársaságát és megkérdezte, ők mit tesznek hasonló helyzetben. Nem sok jót tapasztalt...

Így a mozdony szikrája után az ő fejéből az "isteni szikra" pattant ki és 1907.május 9-én Budapesten megalapította a világ első, kifejezetten utazások biztosítására hivatott társaságát, az Európai Útipodgyászbiztosító Rt.-t. Még abban az évben leányvállalatot alapított Bécsben, Münchenben és Prágában, és egy évtizeddel később már 17 leányvállalat működött szerte Európában. Az igények akkorák voltak, hogy az akkori legnagyobb biztosítók is (pl. Generali) ráharaptak az ötletre és betársultak vagy maguk is kialakították ezt az üzletágat.

Az itthon 1954-ben történt államosítást követően az eredeti utasbiztosítási eszme 1989-ben, az első nyugati biztosítóként Magyarországra bevonuló Generali jóvoltából térhetett vissza, míg a hagyományokat az 1997-ben újjáalapított Európai Utazási Biztosító Rt. (EUB) viszi tovább.

Pénzcentrum: Milyen szolgáltatások kapcsolódnak a termékhez?

Vannak "fapados" biztosítások, amelyekben vagy a szolgáltatások köre vagy a kártérítés lehetséges mértéke nagyon limitált. A másik végletet az "exkluzív" biztosítások alkotják, amelyek nemcsak betegség, baleset és poggyászkár esetén fizetnek, hanem kiterjednek jogvédelemre és felelősségi károkra.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19