2 °C Budapest

A puli és a pálinka után itt az újabb Hungaricum

Pénzcentrum
2007. május 23. 13:00

Kevesen tudják, hogy az utasbiztosítás magyar "találmány", igazi Hungaricum. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy milyen szolgáltatások kapcsolódhatnak a termékhez. Ezekről kérdeztük Bartók Nagy Andrást, az Európai Utazási Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Pénzcentrum: Hogyan alakult ki az utasbiztosítás?


Történt 100 éve, hogy egy pécsi fakereskedő, Cserkúti Engel Miksa éppen Svájcban járt üzleti úton, amikor a luzerni pályaudvaron egy pöfékelő gőzmozdony kipattanó szikrájától lángra kapott a peronon felhalmozott kofferok egyike. A magyar üzletember kártérítést követelt a svájciaktól, de azok először elutasították, majd hosszas huzavona után egy jelképes összeggel kielégítették. Több se kellett Cserkúti Engel Miksának, körbeutazta Európa valamennyi (akkoriban 17) vasúttársaságát és megkérdezte, ők mit tesznek hasonló helyzetben. Nem sok jót tapasztalt...

Így a mozdony szikrája után az ő fejéből az "isteni szikra" pattant ki és 1907.május 9-én Budapesten megalapította a világ első, kifejezetten utazások biztosítására hivatott társaságát, az Európai Útipodgyászbiztosító Rt.-t. Még abban az évben leányvállalatot alapított Bécsben, Münchenben és Prágában, és egy évtizeddel később már 17 leányvállalat működött szerte Európában. Az igények akkorák voltak, hogy az akkori legnagyobb biztosítók is (pl. Generali) ráharaptak az ötletre és betársultak vagy maguk is kialakították ezt az üzletágat.

Az itthon 1954-ben történt államosítást követően az eredeti utasbiztosítási eszme 1989-ben, az első nyugati biztosítóként Magyarországra bevonuló Generali jóvoltából térhetett vissza, míg a hagyományokat az 1997-ben újjáalapított Európai Utazási Biztosító Rt. (EUB) viszi tovább.

Pénzcentrum: Milyen szolgáltatások kapcsolódnak a termékhez?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vannak "fapados" biztosítások, amelyekben vagy a szolgáltatások köre vagy a kártérítés lehetséges mértéke nagyon limitált. A másik végletet az "exkluzív" biztosítások alkotják, amelyek nemcsak betegség, baleset és poggyászkár esetén fizetnek, hanem kiterjednek jogvédelemre és felelősségi károkra.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59