35 °C Budapest

Lakásbiztosítás: mit ne szúrjunk el kárbejelentéskor?

Pénzcentrum
2007. május 21. 14:00

A lakásbiztosítás megkötésénél kevés egyszerűbb dologgal találkozhatunk. Azonban egy káresemény bekövetkeztekor már többen gondolkozóba esnek a helyes kárbejelentés kapcsán. Megkérdeztük Szombat Tamást, az AEGON nem-életbiztosítási üzletágának igazgatóját, mire is figyeljünk lakásbiztosításunkkal kapcsolatban.


Pénzcentrum:
Mi a teendő egy káresemény kapcsán?

Szombat Tamás: Káresemény esetén elsődlegesen a kárenyhítési, további kármegelőzési kötelezettségének kell eleget tennie ügyfeleinknek. Például, ha csőtörés történik, intézkedni kell a főelzárók elzárásáról, vagy egy betörés esetén a lakást újra zárhatóvá kell tenni.

Az ügyfeleinknek a káresemény bekövetkezte után minél hamarabb, lehetőség szerint 2 napon belül be kell jelenteniük a kárügyüket biztosító Társaságunk felé.

Az ügyfelünk biztosítási előtörténetétől, a kár nagyságától és típusától függően a kárügyet akár telefonon keresztül is lerendezzük, vagy az ügyfeleink igényeinek megfelelően Társaságunkkal szerződött szakembereket küldünk a kár helyreállítására, és rendezésére. A szolgáltatói kárrendezés előnye, hogy ügyfeleinknek nem kell előre meghiteleznie a helyreállítás költségeit, hanem Társaságunk közvetlenül a szerződött partnere felé egyenlíti ki a kárhelyreállítás költségeit.

Nagyon fontos, hogy az ügyintéző által a bejelentés során közölt kárszámot az ügyfeleink írják fel és őrizzék meg, mert a későbbiekben erre hivatkozva érdeklődhetnek kárügyük állásáról!

Pénzcentrum: Milyen szempontok alapján válasszunk terméket?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szombat Tamás:Célszerű modulrendszerű lakásbiztosítási terméket választani, ahol az ügyfél igényének megfelelő módon tudja összeállítani a saját biztosítási védelmét. Ezeknél a szerződéseknél a biztosításoknál alapnak tekintető épület és az abban lévő ingóságok biztosíthatósága mellett választható még élet- és balesetbiztosítás, speciális többletkockázatok. Ilyen az AEGON Családi Biztosítás nevű lakásbiztosítása.

Ha valaki az egyszerű szerződéseket kedveli és nem akarja a biztosítások általánosnak tekinthető kockázati felsorolásait elemezgetni, azoknak ajánlhatjuk az all-risk jellegű lakásbiztosítást, ahol nem azt tartalmazza a szerződése, hogy a biztosító mire fizet, hanem csak azokat a kizárásokat sorolja fel, amely esetekben a biztosító nem áll kockázatban. Ez ajánlható azoknak is, akik sokat utaznak külföldre, mert ez a biztosítás az EU területén balesetbiztosítást nyújt, valamint a magával vitt ingóságokra is fedezetet ad. Ezen túlmenően hitelfedezeti életbiztosítás is kapcsolható hozzá, amely a hitelre vásárolt lakások esetén lehet célszerű.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?