5 °C Budapest

Hogyan csinálják külföldön? - Nincs két egyforma...

Pénzcentrum
2007. május 23. 10:00

Miközben a Parlamentben zajlik a biztosítási törvénynek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) is érintő vitája, ismét sokakban - szakemberekben és laikusokban egyaránt - felmerült a kérdés, hogy hogyan működik a KGFB rendszere Európa más országaiban? A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) most áttekinthető, táblázatos formában készítette el azt az összefoglalóját, amely a KGFB-vel kapcsolatos főbb ismérvekről nyújt információt az EU csaknem valamennyi országára vonatkozóan. Hasonló adatbázis Magyarországon eddig sehol nem állt rendelkezésre.

Az adatokból megállapítható, hogy úgynevezett uniós gyakorlat ezen a területen nem létezik: még olyan alapvető kérdésekben is vannak eltérések, mint például a károkozások függvényében működő bonus-malus rendszer megléte. Az adatok szerint például sem Észtországban, sem pedig Romániában nem alkalmazzák ezt a differenciálást, de flották esetében még a franciák sem élnek bonus-malus rendszerrel.

Az uniós tagállamok mintegy felében működik már aktív kárrendezés, vagyis az a lehetőség, hogy a kárrendezés folyamatát a bejelentéstől az összeg beérkezéséig az ügyfél a saját biztosítójára bízhatja. A felmérésben szereplő országok mintegy harmadában ismeretlen az on-line szerződéskötéskor alkalmazható díjkedvezmény is.

A biztosítási piac szerkezeti eltérései is tükröződnek abban, hogy az adott országban hány biztosítónál lehet KGFB-t kötni: míg Szlovéniában ez a szám jelenleg hat, addig Németországban a százat közelíti. A hazánkban alkalmazott gyakorlatra, mely szerint a díj nemfizetése miatt megszűnő KGFB-szerződést csak ugyanannál a biztosítónál lehet megkötni, mindössze négy másik országban (például Szlovénia és Svédország) találunk példát.

Bőven találunk olyan országot, ahol a szerződések egységesen a tárgyév végén járnak le, miközben számos helyen a szerződéskötéstől számított egy év után kell a KGFB-szerződést megújítani. Nem csoda hát, ha abban is jelentős eltérés tapasztalható, hogy a szerződések átkötésének van-e kampányidőszaka.

Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: "Bár az Európai Unió országainak többségében nincs kampányidőszaka a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknak, egységes gyakorlatról ezen a területen sem beszélhetünk. A kampányidőszak eltörlésére vonatkozó szakmai törekvéseinket nem is a sok esetben egészen eltérő piaci struktúrában működő megoldások összehasonlításával, hanem elsősorban a magyarországi ügyfelek érdekeinek bemutatásával kívánjuk alátámasztani. Ettől függetlenül nagy örömömre szolgál, hogy az összefoglaló közreadásával is hozzájárulhatunk a biztosítási piac szereplőinek tájékoztatásához."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 4. 19:58
Úgy közölt valótlanságokat beismerő közleményeket a TV2 Tények című műsora Juhász Péterről, hogy az...
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10