3 °C Budapest

Hogyan csinálják külföldön? - Nincs két egyforma...

Pénzcentrum
2007. május 23. 10:00

Miközben a Parlamentben zajlik a biztosítási törvénynek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) is érintő vitája, ismét sokakban - szakemberekben és laikusokban egyaránt - felmerült a kérdés, hogy hogyan működik a KGFB rendszere Európa más országaiban? A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) most áttekinthető, táblázatos formában készítette el azt az összefoglalóját, amely a KGFB-vel kapcsolatos főbb ismérvekről nyújt információt az EU csaknem valamennyi országára vonatkozóan. Hasonló adatbázis Magyarországon eddig sehol nem állt rendelkezésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adatokból megállapítható, hogy úgynevezett uniós gyakorlat ezen a területen nem létezik: még olyan alapvető kérdésekben is vannak eltérések, mint például a károkozások függvényében működő bonus-malus rendszer megléte. Az adatok szerint például sem Észtországban, sem pedig Romániában nem alkalmazzák ezt a differenciálást, de flották esetében még a franciák sem élnek bonus-malus rendszerrel.

Az uniós tagállamok mintegy felében működik már aktív kárrendezés, vagyis az a lehetőség, hogy a kárrendezés folyamatát a bejelentéstől az összeg beérkezéséig az ügyfél a saját biztosítójára bízhatja. A felmérésben szereplő országok mintegy harmadában ismeretlen az on-line szerződéskötéskor alkalmazható díjkedvezmény is.

A biztosítási piac szerkezeti eltérései is tükröződnek abban, hogy az adott országban hány biztosítónál lehet KGFB-t kötni: míg Szlovéniában ez a szám jelenleg hat, addig Németországban a százat közelíti. A hazánkban alkalmazott gyakorlatra, mely szerint a díj nemfizetése miatt megszűnő KGFB-szerződést csak ugyanannál a biztosítónál lehet megkötni, mindössze négy másik országban (például Szlovénia és Svédország) találunk példát.

Bőven találunk olyan országot, ahol a szerződések egységesen a tárgyév végén járnak le, miközben számos helyen a szerződéskötéstől számított egy év után kell a KGFB-szerződést megújítani. Nem csoda hát, ha abban is jelentős eltérés tapasztalható, hogy a szerződések átkötésének van-e kampányidőszaka.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: "Bár az Európai Unió országainak többségében nincs kampányidőszaka a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknak, egységes gyakorlatról ezen a területen sem beszélhetünk. A kampányidőszak eltörlésére vonatkozó szakmai törekvéseinket nem is a sok esetben egészen eltérő piaci struktúrában működő megoldások összehasonlításával, hanem elsősorban a magyarországi ügyfelek érdekeinek bemutatásával kívánjuk alátámasztani. Ettől függetlenül nagy örömömre szolgál, hogy az összefoglaló közreadásával is hozzájárulhatunk a biztosítási piac szereplőinek tájékoztatásához."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?