12 °C Budapest

Több mint hitel, több mint biztosítás...

Pénzcentrum
2007. május 17. 13:00

Az életbiztosítással kombinált hitelkonstrukciók ebben az évben minden hazai társaság első számú kedvence. Azonban már a PSZÁF is felfigyelt a termékek esetleges veszélyeire? De melyek is lehetnek ezek? Erről kérdeztük Lengyel Márkot, a Generali-Providencia Biztosító termékfejlesztési csoportvezetőjét.


Pénzcentrum: Mivel nyújt többet egy kombinált termék egy hagyományos lakáshitelnél?

Lengyel Márk:Általában a biztosítással kombinált hitelek a biztosítási szolgáltatásaikban nyújthatnak többet az ügyfelek számára. A havi törlesztő részletek nagysága megegyezik a piacon található annuitásos hitelek törlesztő részleteinek mértékével. Azonban a kombinált termékek magasabb fokú védelmet nyújtanak, a hitel felvevőknek. A Generali a CIB bankkal közösen olyan konstrukcióval lépett a piacra 2006 tavaszán, amely felveszi a versenyt az annuitásos hitelek díjaival.

Ennek a terméknek az a sajátossága, hogy a tartam első harmadában - felében a havi törlesztő részletek 15-30%-kal alacsonyabbak mint egy hagyományos hiteltermék esetében. Ráadásul a teljes visszafizetendő összeg jelenértéke is versenyképes, sok esetben kedvezőbb az annuitásnál. Ezt a magyar piacon unikumnak számító tiszta elérési életbiztosítás (a tőke fedezetére), a rendkívül alacsony árú portfólió biztosítás (a kockázatok fedezetére) és egy igen kedvező hitel kombinációjával tudjuk megvalósítani.

Pénzcentrum: A konstrukciók nyújtanak-e fedezetet arra az esetre, ha valamiért nem tudom törleszteni a hitelemet?

Lengyel Márk: A legtöbb esetben a biztosítások kizárólag arra az esetre nyújtanak fedezetet, ha az adós elhalálozik, hiszen általában kockázati biztosításokról van szó. Sok esetben kiegészíthető az alap kockázat, baleseti konstrukciókkal, de ezt a bankok már nem követelik meg az ügyféltől.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Generalinál ezt a fedezetet a kockázati portfólió biztosítás jelenti, amely kortól és nemtől függetlenül rendkívül alacsony egységáron biztosítja a hitelszerződések alanyait. Ez a biztosítás típus könnyedén és nagyon kedvező költségszinten alakítható át akár úgy, hogy munkaképesség csökkenésre, vagy akár munkanélküliségre is fedezetet nyújtson, mint ahogy ez már a személyi kölcsönök esetében működik.

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?