3 °C Budapest

Hiteltörlesztés: csak semmi pánik!

Pénzcentrum
2007. május 18. 12:00

Lakáshitel felvételekor többek fejében megfordul az a kósza gondolat, hogy mi történik, ha nem tudják törleszteni a kapott kölcsönt. A legkézenfekvőbb megoldás, ha a hitel mellé biztosítást is kötünk. De pontosan mire is nyújt fedezetet egy efféle termék? Nézzük!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Alapvetően kétféle hitelfedezeti biztosítás létezik: egyéni és csoportos. Egyéni biztosítást az adós köthet a biztosítóval. Ezek a konstrukciók általában haláleset bekövetkezése esetén nyújtanak fedezetet. A biztosított halálakor a biztosító kiegyenlíti a bankkal szemben fennálló hiteltartozást (legfeljebb a biztosítási összeg erejéig). Amennyiben a halál időpontjában aktuális biztosítási összeg magasabb, mint a hiteltartozás, a fennmaradó összeg a kedvezményezettet illeti meg.

Csoportos hitelfedezeti biztosítást a bank köt a biztosítóval, a bank által kihelyezett, adott típusú hitelt felvevő összes magánszemélyre. Ennek a díját természetesen beépítik a hitel költségei közé, tehát a hitelt felvevő fizeti a biztosítást. A csoportos termékek költsége alatta marad az egyéni konstrukciók díjainak. Mindez annak köszönhető, hogy a biztosító a termékhez kapcsolódó kockázatait jobban el tudja porlasztani egy adott banki veszélyközösségen belül, ezért a díj kockázati része is alacsonyabb.

A hitelfedezeti biztosítások többnyire kiegészíthetők olyan módozatokkal is, amelyek munkanélküliség és/vagy keresőképtelenség esetére nyújtanak megoldást.

Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy a banki hitel felvételekor vásárlunk egy biztosítási csomagot, amely munkanélkülivé válás esetén átvállalja a banki hitel törlesztését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?