27 °C Budapest
online vásárlás, webshop

Rendeltél mostanában a Temuról? Rettenetes, ami most kiderült a kacat-webshopról, magyarok is veszélyben

2024. május 30. 19:06

Egy ausztrál jelentés szerint a kínai állam globális propagandacélokra használja fel a Temu és más techcégek által gyűjtött személyes adatokat, ami aggodalmakat vet fel az adatvédelem terén - számolt be az RTL.

Az Australian Strategic Policy Institute (ASPI) független védelmi és stratégiai kutatóintézet május eleji jelentése szerint a kínai állam globális propagandacélokra használja fel a kínai technológiai vállalatok, köztük a Temu anyavállalata által külföldi felhasználóktól begyűjtött személyes adatokat. A jelentés kiemeli, hogy ezek az adatok stratégiai fontosságúak lehetnek a célzott propaganda és információs kampányok terjesztésében.

Samantha Hoffman, a kutatás vezetője a Washington Postnak nyilatkozva elmondta, hogy ezeket az adatokat a kínai állam és annak propagandaminisztériuma használja fel. A Temu esetében az ASPI jelentése szerint nagy mennyiségű adatgyűjtés történik, amely valószínűleg megosztásra kerül a kínai propagandarendszerrel.

A Kínai Kommunista Párt globális propaganda tevékenységét Hszi Csin-ping vezetése alatt intenzíven folytatják, amelynek egyik eszköze a Népi Napilap által irányított közvéleményi adatközpont és a Népi Adatkezelő nevű cég. Az ASPI szerint több mint harminc vállalattal, köztük a Temu anyacégével, a PDD Holdings-szal is megosztásra kerülnek adatok. Bár a PDD Holdings tagadta az ilyen típusú együttműködést, az ASPI jelentése szerint nem nyilvános forrásból nem derül ki pontosan, milyen adatmegosztás történik.

A Temu közleménye szerint soha nem adtak át felhasználói adatokat a kínai kormánynak és nem állnak kapcsolatban a Népi Adatkezelővel. Ezzel szemben az ASPI jelentése rámutat arra, hogy az európai felhasználók személyes információinak védelme érdekében további garanciákra lenne szükség annak biztosítása érdekében, hogy ezek az adatok ne kerüljenek olyan kezekbe, amelyek propagandacélból használnák fel őket.

A Temu alkalmazása világszerte népszerű lett alacsony árai miatt; több mint százmillió letöltés történt a Google Play áruházon keresztül, és az EU-ban 45 millió felhasználója volt 2023 áprilisában. Szakértők aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy milyen személyes adatok gyűjtése történik és hogyan használják fel ezeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Továbbá Dél-Korea és Csehország is vizsgálatot indított a Temu adatvédelmi gyakorlataival kapcsolatos aggályok miatt, Magyarországon pedig versenyfelügyeleti eljárás indult tisztességtelen üzleti gyakorlat gyanúja miatt.

Végül bár a Temu azt állítja, hogy minden jogszabálynak megfelelően járnak el az adatbiztonság terén, és független vizsgálatok alapján minősítést is kaptak erre vonatkozóan, továbbra is kérdéses maradhat az európai és amerikai vásárlók személyes információinak kezelése és védelme.

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm