17 °C Budapest
online vásárlás, webshop

Csalóka akciója miatt ütheti meg a bokáját a Temu: erről mindenki tudjon, aki szokott vásárolni a kínai webshopból

2024. április 2. 10:44

A Temu reagálva a felhasználók aggodalmaira, módosította az egyik promóciós kampányának feltételeit, amelyek korábban túlzottan széles körű személyes adatok megadását követelték, miközben az adatvédelmi hatóságok továbbra is vizsgálják a felmerült aggályokat - írta meg a BBC.

A Temu módosította a promóciós kampányának feltételeit a vásárlók aggodalmaira reagálva. A cég Nagy-Britanniában eredetileg lehetővé tette, hogy résztvevők akár 50 fontos (kb. 23 ezer forintos) bónuszt is kapjanak, de ez érzékeny személyes adatok átadását igényelte. A Temu kezdetben azt állította, hogy ezek a feltételek általánosak a piacon, azonban később elismerte, túl érzékeny adatokat kérnek, és módosították a feltételeket.

A promóció keretében új felhasználók 24 órán belül barátokat hívhattak meg egy linken keresztül, így mindannyian 40 és 50 font közötti összeg értékű áruházi krediteket nyerhettek. Az ajánlat nagy figyelmet kapott a közösségi médiában, de aggodalmak is felmerültek az adatvédelmi feltételekkel kapcsolatban. A brit Információs Biztos Hivatala vizsgálta a felmerült aggályokat. Szakértők szerint problémás lehetett az eredeti kiírás, amely túlzottan széles körű hozzájárulást kért a személyes adatok felhasználásához. A Temu most azt állítja, hogy csak a felhasználónév és profilkép lenne felhasználva bizonyos promóciós tevékenységekhez.

A vállalat hangsúlyozza ügyfelei bizalmának és elégedettségének fontosságát, cáfolva az adatok eladását vagy deepfake hirdetéseket illető állításokat. A gyakorlatot más cégekkel összehasonlítva próbálták normalizálni.

Adatvédelmi szempontból aggályosnak tartották az olyan engedélyeket, amelyek lehetővé tették volna a hang és a különféle életrajzi adatok használatát. Az Egyesült Királyságban ezek biometrikus adatként kezelhetőek, ami magasabb jogi követelményeket támaszt. Az Információs Biztos Hivatala arra figyelmeztette a vállalatokat, hogy világosan kommunikálják az adatgyűjtés céljait és módszereit annak érdekében, hogy az emberek tájékozott döntést hozhassanak adataik megosztása előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem