18 °C Budapest
Online store selling clothes on website working on laptop ecommerce business from home. Woman packing new clothing fashion purchase in shipping packages for delivery. Panoramic banner.

Megtudtuk, brutális bírságot kaphat a Temu: örökre eltűnhet a kínai kacat-webshop Magyarországról?

2024. március 20. 16:00

Reagált a Pénzcentrumnak a Temu a hírre, mely szerint versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal az európai működtetőjükkel, a Whaleco Technology Limiteddel szemben. Az online piactér mindenben együttműködik, hiszen szeretnének továbbra is a magyar piacon maradni. De vajon hogyan zajlik a GVH vizsgálata, a kereskedelmi platform mekkora bírságra számíthat, és a hatóság letilthatja-e a webshopot? A Pénzcentrum többek között ezeknek járt utána.

Ahogyan a Pénzcentrum korábban megírta, versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben. A hatóság szerint a cég feltételezhetően megtéveszti a fogyasztókat azzal, hogy az általa értékesített termékek esetében gyakran azt kommunikálja, hogy a vásárló "akár 95 százalék" (vagy magasabb) mértékű kedvezményeket kaphat, azonban ilyen mértékű kedvezmény a kategóriára történő kattintással nem lelhető fel a találatok között.

Emellett a honlapon a "Temuról" szóló linken közzétett, és vallott értékek között a "Társadalmilag felelősségteljes - Jót tenni a világgal" kijelentés szerepeltetésével valószínűsíthetően megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat a termékek lényeges jellemzőivel kapcsolatban, különösen azok környezeti hatásai szempontjából.

Végül a vállalkozás az általa népszerűsített, és forgalmazott termékek esetében azt a hamis benyomást kelti, hogy az árucikkek jogszerűen értékesíthetők, holott nem rendelkeznek "CE" megfelelőségi jelöléssel. De vajon mi történik most a Temuval, hogyan zajlik pontosan a GVH eljárása, a kereskedelmi platform mekkora bírságra számíthat, a hatóság letilthatja-e a webshopot? Egyáltalán mi a véleménye a Tamunak a versenyfelügyeleti eljárásról? A Pénzcentrum ezeknek járt utána.

A bürokrácia útvesztője

Ember legyen a talpán, aki képes nyomon követni azt, hogy a GVH mikor, kit és miért von versenyfelügyeleti eljárás alá. Évente ugyanis több tucat fogyasztói jelzés, összefonódás-bejelentés, valamint a GVH saját észlelései alapján hivatalból indított eljárásról szóló nyilvános határozat jelenik meg a hatóság oldalán. Ezek ugyanakkor már csak a versenyfelügyeleti eljárás végét jelentik, amik mindig egy szakmai iroda vizsgálóinak eljárásával indulnak, akik megállapítják, hogy az adott ügy valóban eljárásért kiált-e.

Ha igen, úgy a vizsgálati jelentés a hivatal döntéshozó szervéhez, a versenytanácshoz kerül, mely testület a dokumentumok kézhezvételét követően az alábbiakról dönthet:

  • a versenyfelügyeleti eljárást megszünteti,
  • az aktát a vizsgálónak visszaadja további vizsgálat, új ügyfél eljárásba vonása vagy az eljárás kiterjesztése érdekében,
  • ideiglenes intézkedést rendel el.

Amennyiben azonban a fenti intézkedésekre nem kerül sor, úgy az eljáró versenytanács megküldi az eljárás alá vont ügyfélnek az ügyre vonatkozó előzetes álláspontját, amelyre az egy előre megszabott határidőn belül észrevételt tehet, egyúttal nyilatkoznia kell arról, hogy szeretne-e tárgyalás az ügyében.

A lényeg viszont ezután jön: amennyiben a versenytanács helytállónak találja a szabálysértésre vonatkozó feltételezéseket, úgy versenyfelügyeleti bírságot szabhat ki, aminek összege – a vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelelően – az érintett vállalkozás éves árbevételének egy bizonyos százalékát jelenti.

Csúnyán ráfázhat a Temu?

De mit jelent ez a Temura vetítve? Nos, erre pontos választ adni egyelőre nem igazán lehet, a Gazdasági Versenyhivatal lapunkat ugyanis a következőkről tájékoztatta:

A versenyfelügyeleti eljárásban kiszabható maximális bírság – a vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelelően – az érintett vállalkozás nemzetközi csoportszintű éves árbevételének a 13 százaléka lehet. Felhívom a figyelmüket ugyanakkor, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. A folyamatban lévő eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Egyéb tájékoztatást azonban a GVH-tól az ügyben nem kaptunk, mint ahogyan abban sem jártunk sikerrel, hogy megtudjuk, nagyjából mekkora bírságra számíthatna az online piactér, ha bebizonyosodna, hogy vétett a kereskedelmi szabályok ellen.

A Whaleco Technology Limited tavalyi évre vonatkozó mérlege ugyanis nem nyilvános, így hiába próbáltuk több platformon is felkutatni a cég mérlegeredményét, azt nem sikerült megtenni.

Elértük ugyanakkor a Temu európai sajtóirodáját, ahonnan azt közölték, tisztában vannak azzal, hogy vizsgálat zajlik velük szemben, teljes mértékben együttműködnek a GVH-val, és igyekeznek a platformmal kapcsolatos esetleges kérdések megválaszolásában. Kiemelték: a Temu kiemelt feladatának érzi, hogy ügyfelei érdekeit szolgálja, illetve biztonságos és megbízható vásárlási platformot biztosítson.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel viszonylag újak vagyunk a magyar piacon, ezért természetesen nyitottak vagyunk a tanulásra és az alkalmazkodásra, hogy minél jobban megfeleljünk a helyi fogyasztók elvárásainak és preferenciáinak

– közölték. Végül hozzátették, a vállalat a jelenlétével szeretne választási lehetőséget és értéket kínálni a fogyasztóknak, és készek minden szükséges lépést megtenni annak érdekében, hogy működésük megfeleljen a legmagasabb szintű követelményeknek.

Nem úszták meg a legek sem

Bármi is legyen a GVH végső döntése, a Temu biztosan nem az első olyan webshop lesz, amelyiket a magyar versenyhivatal eljárás alá von. Idén év elején robbant a hír, hogy a GVH összesen 50 millió forint bírságot szabott ki az eMag webáruház üzemeltetőire, a Dante International S.A. -ra és az Extreme Digital – eMAG Kft.-re., amiért hiányosan teljesítették a versenyhatóságnak tett vállalásaikat, amelyeket korábbi, jogsértő akcióik kapcsán tettek.

Egy évvel korábban – 2023. februárjában – pedig a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterét, a Wisht marasztalta el a GVH, miután a Temuhoz hasonlóan kínai platform üzemeltetője nem az elvárható szakmai gondossággal járt el a platform ár- és kedvezményfeltüntetési gyakorlatának kialakítása és ellenőrzése során. A hatóság 2021-es gyanúja szerint a piactéren áruló kereskedők bizonyos árai valótlanok voltak, egyes termékeket irreálisan nagy kedvezménnyel és hamis állításokkal hirdettek, a fogyasztókat pedig visszaszámláló óra sürgette egyes „azonnali ajánlatok” elfogadására. A kaliforniai központú platform és európai működtetője később komplex jóvátételi csomagot ajánlott fel, a 2021-ben az azonnali ajánlatra kattintó mintegy 100-150 ezer magyar felhasználó így 1500 Ft-os jóvátételt (kreditjóváírást) kapott.

A döntés figyelembe vette többek között, hogy az üzemeltetők elismerték a jogsértést, lemondtak a jogorvoslatról és felülvizsgálták a kereskedelmi gyakorlataik megfelelőségét biztosító belső vállalati szabályzatukat. A hatóság tekintettel volt arra is, hogy az eljárás indítását követően a cégek rövid időn belül maguktól felhagytak a GVH által kifogásolt magatartásokkal. Ezen felül a vállalat egy jóvátételi csomagot is felajánlott fogyasztóinak kompenzálására: minden fogyasztó 3 ezer forint értékű kupont kapott, aki 2019-ben az Alza webáruházában 10 ezer forint felett vásárolt.

Mennyire biztonságos a Temuról Magyarországra rendelni?

A Temu az elmúlt években alacsony áraival és a hirdetésekre költött milliárdokkal letarolta az európai, azon belül a hazai online kereskedelmi piacot. A vásárlói visszajelzések vegyesek, vannak akik elégedettek vele, de akadnak olyan hangok is, akik nagyon fel vannak háborodva a webshop tevékenységét illetően.

A céget amúgy nem csak a termékek minősége miatt érik támadások, felmerült már velük szemben a munkaerő kizsákmányolásával, és kiberbiztonsággal kapcsolatos vád is. A Pénzcentrum videoblogja, a CashTag az egyik adásában szakértők segítségével ezeket fejtette ki. Ezt most újra megnézheted ide kattintva:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem