35 °C Budapest
Upset young woman with lots of clothes on sofa in room. Fast fashion wardrobe

Ennyit az olcsó vásárlásról a Temun, Sheinen? Súlyos adót kapnak a nyakukba a kínai webshopok

2024. március 22. 19:00

A francia parlament alsóháza egyhangúlag jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely a környezetre káros hatást gyakorló fast fashion óriások, például a Temu vagy a Shein, tevékenységét szabályozná, valamint a termékeik környezeti hatásainak feltüntetésére kötelezné őket. Ezzel is csökkentve az impulzusvásárlást és elősegítve a fenntarthatóságot.

A francia parlament alsóháza egyhangúlag jóváhagyta a fast fashion iparág elleni törvényjavaslatot, amely Shein és Temuhoz hasonló cégeket célozza. Az intézkedés a környezeti hatások ellensúlyozására irányul, komoly reklámtilalmat és büntetéseket vezet be.

A francia törvényjavaslat összességében hasonlít a korábbi, cigarettareklám-tilalomhoz, és külön kihangsúlyozza a fast fashion fogyasztói szokásokra gyakorolt hatását. Célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a túlfogyasztásra, változtatásra ösztönözze, illetve korlátozza az egyes márkák tevékenységéből fakadó környezeti hatásokat.

Azonban a tervezett szabályozásnak akadnak olyan bírálói is, akik szerint az új törvények nem foglalkoznak majd azokkal, akiket a fast fashion a leginkább érint: a ruhagyártó és textilhulladék-kezelő közösségek dolgozóival.

Márpedig - ahogyan azt korábban a Pénzcentrum többször is megírta - az olcsó webáruházak esetebén, mint amilyen a Temu és a Shein, többször felmerült, hogy az ilyen üzemekben munkát vállalók gyakran kényszermunkát végeznek.

Persze a webáruházak állítják, hogy ellenzik a kényszermunkát, ugyanakkor azt már nem ellenőrzik, hogy partnereik ténylegesen milyen körülményeket biztosítanak munkavállalóiknak.

Ráadásul mint az köztudott, a Temu egy globális piactérként működik, nem gyárt saját termékeket, ugyanakkor működése felvet környezetvédelmi aggályokat. Annak ellenére is, hogy a cég állítja: üzleti tevékenysége nem termel annyi hulladékot, mint a hagyományos modellek.

Mindenesetre az online piactér fast fashion termékeket is árul, aminek legfőbb tulajdonságai közé tartozik, hogy alacsony minőségűek, a gyorsan változó trendeket követő ruházatot jelentenek, melyek alacsony áron vásárolhatók meg. Ami a textilgyári munkások, valamint a környezet rovására megy.

Mennyire biztonságos a Temuról Magyarországra rendelni?

A Temu ugyanakkor az elmúlt években alacsony áraival és a hirdetésekre költött milliárdokkal letarolta az európai, azon belül a hazai online kereskedelmi piacot. A vásárlói visszajelzések vegyesek, vannak akik elégedettek vele, de akadnak olyan hangok is, akik nagyon fel vannak háborodva a webshop tevékenységét illetően.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Emellett bombaként robbant a hír, hogy versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben.

A hatóság szerint ugyanis a cég feltételezhetően megtéveszti a fogyasztókat azzal, hogy az általa értékesített termékek esetében gyakran azt kommunikálja, hogy a vásárló "akár 95 százalék" (vagy magasabb) mértékű kedvezményeket kaphat, azonban ilyen mértékű kedvezmény a kategóriára történő kattintással nem lelhető fel a találatok között.

Emellett a honlapon a "Temuról" szóló linken közzétett, és vallott értékek között a "Társadalmilag felelősségteljes - Jót tenni a világgal" kijelentés szerepeltetésével valószínűsíthetően megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat a termékek lényeges jellemzőivel kapcsolatban, különösen azok környezeti hatásai szempontjából.

Végül a vállalkozás az általa népszerűsített, és forgalmazott termékek esetében azt a hamis benyomást kelti, hogy az árucikkek jogszerűen értékesíthetők, holott nem rendelkeznek "CE" megfelelőségi jelöléssel.

A Pénzcentrum videoblogja, a CashTag az egyik adásában szakértők segítségével a Temuval kapcsolatos problémákat fejtette ki. Ezt most újra megnézheted ide kattintva: 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm