20 °C Budapest
Durva számlát kapnak a szülők: hiába követelik, nem kötelező befizetni

Durva számlát kapnak a szülők: hiába követelik, nem kötelező befizetni

2018. szeptember 9. 19:22

Ezek voltak a 36. hét legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.

Borsos számlát kapnak a héten a szülők: hiába követelik, nem kell befizetni

A legtöbb iskolában, sőt már az óvodákban is szednek osztálypénzt, illetve csoportpénzt az évközben felmerülő költségek fedezésére. Néhol csak pár száz forintot kell befizetni havonta, de akad olyan intézmény is, ahol 10 ezer forintot kérnek egy gyermek után minden hónapban. De vajon jogszerű-e ez így, és mi történik azzal a szülővel, aki ellenáll, és úgy dönt, nem fizet egyben?

Ingyen is letudhatod a hiteled: a kiskapu, amit csak kevesen ismernek

Az egyik leghasznosabb dolog, amit meglévő jelzáloghitelünkkel tehetünk, ha lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk előtörleszteni. Akinek viszont lenne rá lehetősége, azt akár az előtörlesztés költsége is visszatarthatja. Összegyűjtöttük, hogy melyik banknál mennyit kell fizetni az elő- illetve végtörlesztésnél, és utánajártunk annak is, hogyan tudjuk ingyenesen előtörleszteni a kölcsönt.

Kollégium-para: külföldiek, vendégmunkások szorítják ki a magyar hallgatókat

Magyarországon az állami felsőoktatásban ma 44 444 hallgatót tudnak ellátni az intézmények kollégiumai. Ennél azonban csak nappali tagozatos hallgatóból 2017/18-ban több mint 4-szer annyi volt. Sok helyen tehát óriási, akár 4-5-szörös a túljelentkezés a meghírdetett ágyakra, míg máshol, kevésbé népszerű egyetemek esetében kihasználatlanul állnak az épületek. Rengeteg hallgató lakhatási helyzetét nehezíti ráadásul az is, hogy a fővárásoban, illetve a legnagyobb egyetemvárosokban évről-évre egyre drágábbak az albérletek, amiket sokan nem tudnak megfizetni, ennek hatására viszont a kollégiumokba is többen jelentkeznek, ahová így még nehezebb bejutni. Annak viszont, akinek sikerül örülhet, hiszen a legnépszerűbb egyetemek kollégiumaiban sem kell - néhány kivétellel - 20 000 forintnál többet fizetnie, és sok helyen 2 ágyas szobák és szobánkénti vizesblokk áll a hallgatók rendelkezésére.

Milliókat bukott a magyar család: fiaskó lett a külföldi munkavállalás vége

Nem elég, ha valakinek van megtakarított pénze vagy passzív jövedelme, és az sem, ha ismerősök segítik az újrakezdést a kiszemelt célországban. Hiába könnyebb elindítani egy vállalkozást például Spanyolországban, mint Magyarországon, csúnya bukta lehet a vége: kemény munka, elhivatottság és kitartás nélkül nem megy. Ágiék több millió forintot buktak, végül visszaköltöztek Magyarországra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Minden a zsebpénzen múlik: sok szülő elrontja, a gyerek örökké fizetheti az árát

A zsebpénz kérdése minden családban előkerül előbb vagy utóbb, sok helyen rengeteg bizonytalanság, és főleg vita van körülötte. A szülők nem tudják eldönteni, adják-e vagy ne, beleszóljanak-e, mire költi a gyermek, vagy hagyják, hadd tanulja meg a saját kárán?

Óriási lehúzás a boltokban, piacokon: lemértük, a mérleg nem hazudik

Gondoltad volna, hogy egy görögdinnyénél gyakran több pénzt fizetsz ki a kukába való héjra, mint magára a lédús gyümölcshúsra? Pedig így van. Ráadásul a dinnye nem az egyetlen gyümölcs, aminek a héjáért és/vagy a magjáért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. 12 terméket vizsgáltunk meg abból a szempontból, hogy az 1 kilós árnak hány százalékát fordítjuk az ehető, illetve hány százalékát az ehetetlen részekre. Meglepő eredmények születtek.

Magyar találékonyság: bérelt lakásokkal keresik magukat degeszre külföldön

Sokan vannak, akik teljesen új életet szeretnének kezdeni külföldön. Blanka, Szilvia és Andrea úgy döntöttek, vállalkozást alapítanak Spanyolországban. Az ország más-más részein foglalkoznak általuk kibérelt lakások kiadásával. Mindezt természetesen a tulajdonosok tudtával teszik. A Pénzcentrumnak elárulták, mekkora kezdőtőkével vágtak bele az üzletbe, hogyan telnek mindennapjaik, milyen nehézségeik vannak és azt is elárulták, tervezik-e, hogy valaha visszatérnek Magyarországra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?