21 °C Budapest

Ebből baj lehet: brókercégek, ahol nem védik a pénzedet a magyar törvények

2018. szeptember 7. 11:34

A múlt héten foglalkoztunk azokkal az új európai szabályokkal, amelyekkel az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) gyakorlatilag megtiltotta az ügyfelek lehúzására létrehozott bináris opciók lakossági értékesítését, valamint korlátok közé szorította a tőkeáttételes CFD-termékeket, amelyekkel az ügyfelek pillanatok alatt elbukhatták a teljes befektetett pénzünket. Mi azonban találtunk olyan, nem EU-s székhellyel rendelkező vállalkozást, ahol még mindig magyar nyelvű weboldalon csábítanak internetezőket bináris opciók megvásárlására, és a CFD-szolgáltatók között is vannak, akik esetében minimum véleményes, hogy betartják-e az új európai rendelkezéseket. Mutatjuk, a Magyar Nemzeti Bank szerint mire érdemes figyelni, mielőtt szolgáltatót választunk ilyen típusú befektetésekhez.

Az EU értékpiaci felügyeleti hatósága (ESMA) július 2-i hatállyal gyakorlatilag megtiltott a bináris opciók lakossági értékesítését, augusztus 2-től pedig a CFD-ügyleteket fontos keretek közé szorította, melyek a befektetési kockázatok csökkentését, valami az ügyféltájékoztatás erősítését hivatottak szolgálni. Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy az adott határidők után is találtunk még olyan szolgáltót, aki magyar nyelvű honlappal (de marshall-szigeteki székhellyel) csábít befektetőket (vagyis inkább játékosokat), a hosszútávon biztos bukást hozó bináris opciók világába, valamint a CFD-ügyleteket kínáló cégek közül is vannak, akik nem felelnek maradéktalanul az ügyféltájékoztatási feltételeknek.

Nem tudod, mi az a CFD és a bináris opció? Az egyik iszonyatos kockázatokat, a másik pedig hosszú távon biztos bukást hoz, ennek ellenére rengeteg online szolgáltató csábít arra, hogy ilyen pénzügyi termékekbe fektesd a pénzed. Ebben a cikkünkben a rendszer működését mutattuk be, ebben pedig részletesen írtunk az új európai szabályokról.

A Magyar Nemzeti Bank lapunkhoz eljuttatott álláspontja szerint fontos megkülönböztetni a hazai székhelyű szolgáltatókat az Európai Unióban (EU) székhellyel rendelkező szolgáltatóktól, továbbá mindazon szolgáltatóktól, amelyek az EU egyetlen tagállamában sem rendelkeznek felügyeleti engedéllyel. 

Befektetés előtt érdemes a szolgáltatók jogállását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján ellenőrizni.

Mind a bináris opciókra vonatkozó tiltás betartását, mind a CFD tőkeáttételi korlátnak való megfelelést az MNB folyamatos felügyelési tevékenysége keretében szorosan nyomon követi, és amennyiben az ESMA határozatokban foglaltak kapcsán nem megfelelést tapasztal, meghozza a megfelelő intézkedéseket - írta a jegybank a Pénzcentrumnak elküldött válaszában. 

Az EU-ban székhellyel rendelkező szolgáltatók által üzemeltetett, CFD-t és bináris opciót kínáló online kereskedési platformok működésének jogszerűségét elsősorban a szolgáltató székhelye szerinti külföldi felügyelet - és nem a magyar jegybank - ellenőrzi. Az ezek által kínált ügyletekre a hazai befektetővédelmi garanciarendszer nem nyújt védelmet

- hívta fel a figyelmet a jegybank.

Az MNB honlapján megismerhető valamennyi olyan külföldi szolgáltató és közvetítő, amely Magyarországra irányuló határon átnyúló tevékenységet is végez, vagy közvetít. Határon átnyúló szolgáltatók esetében a hazai ügyfelek panaszaikat közvetlenül az arra kijelölt külföldi hatósághoz (felügyelethez, jegybankhoz, ombudsmanhoz) nyújthatják be, tehát ebben az esetben sem az MNB az illetékes.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

És mi van odaát?

Léteznek szolgáltatók - írta meg a Pénzcentrumnak az MNB -, amelyek székhelye az EU-n kívül esik, s amelyekre ezáltal nem vonatkozik közvetlenül az európai szabályozási rendszer. E szolgáltatók gyakran hangzatos reklámokkal, sokszor magyar nyelvű honlapokkal toboroznak ügyfeleket az általuk kínált rendkívül kockázatos befektetésekhez. A jellemzően offshore székhelyű forex-szolgáltóknál a helyi jogszabályok jellemzően alig-alig védik a befektetők érdekeit.

Mindezek okán az MNB fokozott körültekintésre int e szolgáltatók kapcsán, mivel az általuk fenntartott magyar nyelvű honlap működtetése alapján nem lehet következtetést levonni a tevékenységük jogszerűségére vonatkozóan, emellett sem a székhelyük szerinti állam szabályozása, sem pedig az ott megvalósuló felügyelés nem ismert a szükséges mértékben.

Amennyiben az MNB hazánkban nem engedélyezett vagy bejelentett, továbbá más uniós felügyelet által semmilyen módon nem regisztrált szolgáltató működését észleli Magyarországon, megteszi a szükséges intézkedést az adott szolgáltatóval szemben, honlapján pedig piacfelügyeleti figyelmeztetéseket tesz közzé adataikról. Az MNB tájékoztatása szerint mind a jegybank, mind pedig az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) folyamatosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy egyre inkább elterjednek a kiemelten kockázatos és egyben átláthatatlan befektetési termékeket kínáló online kereskedési platformok. 

Fontos tudni, hogy bár az ESMA intézkedései időszakos jelleggel betiltották egyes kockázatos termékek EU-ban történő értékesítését, ezen intézkedések teljes körűen az EU-ban jogszerűen működő befektetési szolgáltatók vonatkozásában tudnak érvényre jutni, hiszen ezen szolgáltatók az adott EU-tagállam felügyeleti hatósága által kiadott engedély birtokában, egységes szabályozási és felügyelési környezetben működnek. Az EU-ban engedéllyel nem rendelkező szolgáltatók esetében az ESMA intézkedéseinek maradéktalan érvényre jutása nehezebben biztosítható, hiszen ezen szolgáltatók az EU-ban eleve a szabályozási rezsimet megkerülve nyújta-nak ellenőrizetlen módon befektetési szolgáltatást.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem