2019. március 22. péntek Beáta, Izolda

Ingyen is letudhatod a hiteled: a kiskapu, amit csak kevesen ismernek


Az egyik leghasznosabb dolog, amit meglévő jelzáloghitelünkkel tehetünk, ha lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk előtörleszteni. Akinek viszont lenne rá lehetősége, azt akár az előtörlesztés költsége is visszatarthatja. Összegyűjtöttük, hogy melyik banknál mennyit kell fizetni az elő- illetve végtörlesztésnél, és utánajártunk annak is, hogyan tudjuk ingyenesen előtörleszteni a kölcsönt.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A bankoknak ma már minden kölcsön esetében meg kell adniuk a lehetőséget arra, hogy a futamidő előtt visszafizethessük a felvett összeget. Ezt hívják előtörlesztésnek, azaz a hitelszerződésben meghatározott havi törlesztőrészleteken felüli befizetésnek, amivel csökkenthetjük a fennálló tőketartozást.

Az előtörlesztés azonban nincs ingyen. A pénzintézetek eltérő díjakat számolnak fel, de még bankon belül is különbözhetnek a költségek például attól függően, hogy miből akarunk előtörleszteni: újabb kölcsönből, önerőből vagy lakástakarékból (utóbbi a legtöbb helyen ingyenes)? Ilyen esetekben többfajta díjszabást is alkalmazhat a bank.

Ráadásul az előtörlesztés sem mindig ugyanolyan: a visszafizetés lehet részleges vagy teljes, azaz vagy a tartozásunk egy részét fizetjük vissza, vagy a teljes adósságot rendezzük és lezárjuk a hitelszerződést. Ez utóbbit nevezik végtörlesztésnek is.

A legtöbb embert persze visszatartja az előtörlesztéstől annak díja, azonban jó, ha belátjuk, hogy a hamarabbi visszafizetéssel a bank elesik a kamatokból származó bevételtől, mivel azt nem kérheti el előre, így érthető módon valahogy próbálja kompenzálni a kieső összeget.

Mennyi az annyi?

"A bankok legfeljebb az előtörlesztett összeg 1,5-2 százalékát kérik el előtörlesztéskor és végtörlesztéskor, ami annak is köszönhető, hogy az előtörlesztési díj felső határáról a fogyasztói hitelekről szóló jogszabály határoz és maximalizálja a kiróható költségeket" - összegezte a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360.

Mitől függ tehát, hogy 1,5 vagy 2 százalék az előtörlesztés díja? A díj mértékét a változó kamatozású hitelek kamatfordulójához igazítják a bankok a jogszabály szerint. Amennyiben hitelünk rögzített kamatozású vagy kamatperióduson belül vagyunk, úgy a bank érvényesítheti a 2 százalékos díjat, míg kamatforduló előtt bejelentve előtörlesztési szándékunkat, legfeljebb 1,5 százalékot kérhet el a pénzintézet az előtörlesztett összeghez képest.

Azok a fránya kockázatok

Vannak persze olyan esetek, amikor tényleg nem éri meg előtörleszteni a kölcsönt. A bankok jellemzően az első 4-5 évben történő előtörlesztést úgy büntetik, hogy a hitelfelvételkor kezdeti költségekre adott kedvezményeket - amelyek akár több százezer forintot is kitehetnek - visszafizettetik velünk.

Ingyenes előtörlesztés? Lehetséges!

Szintén jogszabály határoz arról, hogy mely esetekben kell ingyenesen biztosítania a banknak az előtörlesztést. A közhiedelemmel ellentétben a banknak már nem kötelező biztosítania kétszeri ingyenes előtörlesztést.

Ezekben az esetekben ingyenes az előtörlesztés:

  • ha az előtörlesztés visszafizetési biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján történt
  • ha tizenkét hónap alatt egy alkalommal a fogyasztó által teljesített előtörlesztés összege nem haladja meg a kétszázezer forintot
  • ha a bank által kötelezően előírt előtörlesztést teljesítünk
  • ha kamatforduló előtt vitatjuk a kamatváltozást és ezért végtörlesztjük a kölcsönt

A pénzintézetek további ingyenes lehetőségeket biztosíthatnak, például

  • ha a teljes előtörlesztés a bank másik hiteléből történik, tehát kiváltjuk a hitelt
  • ha lakástakarékból törlesztünk elő úgy, hogy az már eleve egy lakáshitellel kombinált termék volt

Szintén szabályozott a most igazán népszerű Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek előtörlesztése. A minősítést csak az a lakáskölcsön szerezheti meg, amelynél az előtörlesztés díja nem haladja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, ha pedig lakástakarékból törlesztjük a kölcsönt, teljesen ingyenesen tehetjük ezt meg.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos