2018. november 21. szerda Olivér

Ingyen is letudhatod a hiteled: a kiskapu, amit csak kevesen ismernek


Az egyik leghasznosabb dolog, amit meglévő jelzáloghitelünkkel tehetünk, ha lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk előtörleszteni. Akinek viszont lenne rá lehetősége, azt akár az előtörlesztés költsége is visszatarthatja. Összegyűjtöttük, hogy melyik banknál mennyit kell fizetni az elő- illetve végtörlesztésnél, és utánajártunk annak is, hogyan tudjuk ingyenesen előtörleszteni a kölcsönt.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A bankoknak ma már minden kölcsön esetében meg kell adniuk a lehetőséget arra, hogy a futamidő előtt visszafizethessük a felvett összeget. Ezt hívják előtörlesztésnek, azaz a hitelszerződésben meghatározott havi törlesztőrészleteken felüli befizetésnek, amivel csökkenthetjük a fennálló tőketartozást.

Az előtörlesztés azonban nincs ingyen. A pénzintézetek eltérő díjakat számolnak fel, de még bankon belül is különbözhetnek a költségek például attól függően, hogy miből akarunk előtörleszteni: újabb kölcsönből, önerőből vagy lakástakarékból (utóbbi a legtöbb helyen ingyenes)? Ilyen esetekben többfajta díjszabást is alkalmazhat a bank.

Ráadásul az előtörlesztés sem mindig ugyanolyan: a visszafizetés lehet részleges vagy teljes, azaz vagy a tartozásunk egy részét fizetjük vissza, vagy a teljes adósságot rendezzük és lezárjuk a hitelszerződést. Ez utóbbit nevezik végtörlesztésnek is.

A legtöbb embert persze visszatartja az előtörlesztéstől annak díja, azonban jó, ha belátjuk, hogy a hamarabbi visszafizetéssel a bank elesik a kamatokból származó bevételtől, mivel azt nem kérheti el előre, így érthető módon valahogy próbálja kompenzálni a kieső összeget.

Mennyi az annyi?

"A bankok legfeljebb az előtörlesztett összeg 1,5-2 százalékát kérik el előtörlesztéskor és végtörlesztéskor, ami annak is köszönhető, hogy az előtörlesztési díj felső határáról a fogyasztói hitelekről szóló jogszabály határoz és maximalizálja a kiróható költségeket" - összegezte a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360.

Mitől függ tehát, hogy 1,5 vagy 2 százalék az előtörlesztés díja? A díj mértékét a változó kamatozású hitelek kamatfordulójához igazítják a bankok a jogszabály szerint. Amennyiben hitelünk rögzített kamatozású vagy kamatperióduson belül vagyunk, úgy a bank érvényesítheti a 2 százalékos díjat, míg kamatforduló előtt bejelentve előtörlesztési szándékunkat, legfeljebb 1,5 százalékot kérhet el a pénzintézet az előtörlesztett összeghez képest.

Azok a fránya kockázatok

Vannak persze olyan esetek, amikor tényleg nem éri meg előtörleszteni a kölcsönt. A bankok jellemzően az első 4-5 évben történő előtörlesztést úgy büntetik, hogy a hitelfelvételkor kezdeti költségekre adott kedvezményeket - amelyek akár több százezer forintot is kitehetnek - visszafizettetik velünk.

Ingyenes előtörlesztés? Lehetséges!

Szintén jogszabály határoz arról, hogy mely esetekben kell ingyenesen biztosítania a banknak az előtörlesztést. A közhiedelemmel ellentétben a banknak már nem kötelező biztosítania kétszeri ingyenes előtörlesztést.

Ezekben az esetekben ingyenes az előtörlesztés:

  • ha az előtörlesztés visszafizetési biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján történt
  • ha tizenkét hónap alatt egy alkalommal a fogyasztó által teljesített előtörlesztés összege nem haladja meg a kétszázezer forintot
  • ha a bank által kötelezően előírt előtörlesztést teljesítünk
  • ha kamatforduló előtt vitatjuk a kamatváltozást és ezért végtörlesztjük a kölcsönt

A pénzintézetek további ingyenes lehetőségeket biztosíthatnak, például

  • ha a teljes előtörlesztés a bank másik hiteléből történik, tehát kiváltjuk a hitelt
  • ha lakástakarékból törlesztünk elő úgy, hogy az már eleve egy lakáshitellel kombinált termék volt

Szintén szabályozott a most igazán népszerű Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek előtörlesztése. A minősítést csak az a lakáskölcsön szerezheti meg, amelynél az előtörlesztés díja nem haladja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, ha pedig lakástakarékból törlesztjük a kölcsönt, teljesen ingyenesen tehetjük ezt meg.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,20%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (46 000 Ft/hó; THM 8,09%); illetve a Budapest Bank (46 402 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kis trükk, nagy pénz: éhbérért güriző melósként is durván eladósodhatsz
Nagy összegű hitelre vágysz, de alacsony a jövedelmed? Nem akadály!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk