31 °C Budapest
Aggasztó látlelet: van olyan magyar kórház, ahol azonnal 28 orvost vennének fel

Aggasztó látlelet: van olyan magyar kórház, ahol azonnal 28 orvost vennének fel

2018. szeptember 4. 11:32

Kedden reggel a Magyar Hírlapban jelent meg a hír, miszerint sosem dolgozott még ennyi orvos Magyarországon. A lap a KSH statisztikáira hivatkozva azt írja, 39 132 szakember praktizált tavaly Magyarországon, ez a szám pedig gyakorlatilag 1960 óta nem volt ilyen magas. Ezek után kíváncsiak voltunk, vajon mekkora munkaerőhiánnyal küzdenek a magyar kórházak. Elöljáróban annyit: van olyan kórház, ahol azonnal 28 orvost tudnának felvenni, ha lenne jelentkező az álláshirdetésre.

A múlt héten a Honvédkórház sürgősségi osztályával kapcsolatos hírektől volt hangos a sajtó. Összefoglalásképp:

Ha valaki azt gondolná, hogy a Honvédkórházban tapasztalható munkaerőhiány egyedi probléma, akkor téved. Ugyanma reggel a Magyar Hírlap arról számolt be, hogy a KSH statisztikái szerint minden eddiginél több orvos dolgozik hazánkban (egészen pontosan tavaly a statisztikai adatok szerint 39 132 orvos praktizált, ez a szám pedig gyakorlatilag 1960 óta nem volt ilyen magas), úgy tűnik, sok egészségügyi intézmény mégis komoly munkaerőhiánnyal küzd.

A Belügyminisztérium által működtetett Közigállás.gov.hu oldal szerint jelenleg 252 orvost keresnek országszerte. A keresési eredmények alapján a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban a legrosszabb a helyzet, azonnal fel tudnának venni 28 orvost. Szükség lenne többek között aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosra, belgyógyász, bőrgyógyász, geriáter szakorvosra, gyermeksebész szakorvosra, kardiológusra, neurológusra, onkológusra, infektológus szakorvosra, radiológus szakorvosra, sürgősségi szakorvosra, szülész-nőgyógyászra, traumatológusra, szemészre, de rezidenseket is keresnek.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 20 embert keres jelenleg. Az Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztályra aneszteziológia és intenzív terápiás szakorvosra lenne szükség, a Krónikus Belgyógyászati Osztályon belgyógyászhiánnyal küzdenek, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumba gyermekpszichiáterre lenne szükség, a Kardiológiai Rehabilitációs Osztályra kardiológust keresnek, de más osztályokon szükség lenne még tüdőgyógyászra, urológusra, neurológusra, gasztroenterológusra is.

Nem csak vidéken okoz gondot a munkaerőhiány. A budapesti Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 16 álláshirdetést tett közzé. Több bőrgyógyászt is keresnek, itt is szükség lenne kardiológusra, belgyógyász szakorvosra (és szakorvos jelöltek jelentkezését is várják), és több ortopéd-traumatológus szakorvos álláshirdetést is találtunk. A Központi Aneszteziológiai, Intenzív Terápiás és Sürgősségi Betegellátó Osztályán szintén munkaerőhiánnyal küzdenek, sürgősségi szakorvost is felvennének. Nincsenek ezzel egyedül, országszerte11 egészségügyi intézmény szakorvost a sürgősségi osztályára, köztük a Keszthelyi Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a Felső-Szabolcsi Kórház, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, és a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az orvoshiány mellett a szakdolgozó hiány is szembetűnő. A Közigállás szerint közel 200 ápolóra is szükség lenne országszerte, a budapesti Szent Margit Kórházba például keresnek felnőtt szakápolót vagy OKJ ápolót az onkológiai osztályra, a kardiológiai osztályra, a Rehabilitációs Medicina Osztályra, a Krónikus Belgyógyászati Osztályra, az Általános Belgyógyászati Osztályra, de OKJ-s végzettséggel rendelkező ápolót is alkalmaznának az ápolási osztályon, ahová segédápolót is felvennének. Csecsemő- és gyermekápolót is keres az intézmény, de nefrológiai szakápolóra is szükség lenne, valamint intenzív terápiás szakasszisztenst vagy intenzív betegellátó szakápolót is foglalkoztatnának.

A Keszthelyi Kórház több osztályára szintén keres ápolókat, ahogy a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház is. Utóbbi összesen 6 ápolót alkalmazna, és egyébként 11 szakorvost venne fel. De több ápolót keres a Semmelweis Egyetem, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet, vagyis új nevén a Dél-pesti Centrumkórház és 23 ápolót, illetve asszisztenst venne fel azonnal a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?