28 °C Budapest
Aggasztó látlelet: van olyan magyar kórház, ahol azonnal 28 orvost vennének fel

Aggasztó látlelet: van olyan magyar kórház, ahol azonnal 28 orvost vennének fel

2018. szeptember 4. 11:32

Kedden reggel a Magyar Hírlapban jelent meg a hír, miszerint sosem dolgozott még ennyi orvos Magyarországon. A lap a KSH statisztikáira hivatkozva azt írja, 39 132 szakember praktizált tavaly Magyarországon, ez a szám pedig gyakorlatilag 1960 óta nem volt ilyen magas. Ezek után kíváncsiak voltunk, vajon mekkora munkaerőhiánnyal küzdenek a magyar kórházak. Elöljáróban annyit: van olyan kórház, ahol azonnal 28 orvost tudnának felvenni, ha lenne jelentkező az álláshirdetésre.

A múlt héten a Honvédkórház sürgősségi osztályával kapcsolatos hírektől volt hangos a sajtó. Összefoglalásképp:

Ha valaki azt gondolná, hogy a Honvédkórházban tapasztalható munkaerőhiány egyedi probléma, akkor téved. Ugyanma reggel a Magyar Hírlap arról számolt be, hogy a KSH statisztikái szerint minden eddiginél több orvos dolgozik hazánkban (egészen pontosan tavaly a statisztikai adatok szerint 39 132 orvos praktizált, ez a szám pedig gyakorlatilag 1960 óta nem volt ilyen magas), úgy tűnik, sok egészségügyi intézmény mégis komoly munkaerőhiánnyal küzd.

A Belügyminisztérium által működtetett Közigállás.gov.hu oldal szerint jelenleg 252 orvost keresnek országszerte. A keresési eredmények alapján a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban a legrosszabb a helyzet, azonnal fel tudnának venni 28 orvost. Szükség lenne többek között aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosra, belgyógyász, bőrgyógyász, geriáter szakorvosra, gyermeksebész szakorvosra, kardiológusra, neurológusra, onkológusra, infektológus szakorvosra, radiológus szakorvosra, sürgősségi szakorvosra, szülész-nőgyógyászra, traumatológusra, szemészre, de rezidenseket is keresnek.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 20 embert keres jelenleg. Az Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztályra aneszteziológia és intenzív terápiás szakorvosra lenne szükség, a Krónikus Belgyógyászati Osztályon belgyógyászhiánnyal küzdenek, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumba gyermekpszichiáterre lenne szükség, a Kardiológiai Rehabilitációs Osztályra kardiológust keresnek, de más osztályokon szükség lenne még tüdőgyógyászra, urológusra, neurológusra, gasztroenterológusra is.

Nem csak vidéken okoz gondot a munkaerőhiány. A budapesti Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 16 álláshirdetést tett közzé. Több bőrgyógyászt is keresnek, itt is szükség lenne kardiológusra, belgyógyász szakorvosra (és szakorvos jelöltek jelentkezését is várják), és több ortopéd-traumatológus szakorvos álláshirdetést is találtunk. A Központi Aneszteziológiai, Intenzív Terápiás és Sürgősségi Betegellátó Osztályán szintén munkaerőhiánnyal küzdenek, sürgősségi szakorvost is felvennének. Nincsenek ezzel egyedül, országszerte11 egészségügyi intézmény szakorvost a sürgősségi osztályára, köztük a Keszthelyi Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a Felső-Szabolcsi Kórház, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, és a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az orvoshiány mellett a szakdolgozó hiány is szembetűnő. A Közigállás szerint közel 200 ápolóra is szükség lenne országszerte, a budapesti Szent Margit Kórházba például keresnek felnőtt szakápolót vagy OKJ ápolót az onkológiai osztályra, a kardiológiai osztályra, a Rehabilitációs Medicina Osztályra, a Krónikus Belgyógyászati Osztályra, az Általános Belgyógyászati Osztályra, de OKJ-s végzettséggel rendelkező ápolót is alkalmaznának az ápolási osztályon, ahová segédápolót is felvennének. Csecsemő- és gyermekápolót is keres az intézmény, de nefrológiai szakápolóra is szükség lenne, valamint intenzív terápiás szakasszisztenst vagy intenzív betegellátó szakápolót is foglalkoztatnának.

A Keszthelyi Kórház több osztályára szintén keres ápolókat, ahogy a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház is. Utóbbi összesen 6 ápolót alkalmazna, és egyébként 11 szakorvost venne fel. De több ápolót keres a Semmelweis Egyetem, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet, vagyis új nevén a Dél-pesti Centrumkórház és 23 ápolót, illetve asszisztenst venne fel azonnal a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?