2 °C Budapest

Borsos számlát kapnak a héten a szülők: hiába követelik, nem kell befizetni

2018. szeptember 3. 05:34

A legtöbb iskolában, sőt már az óvodákban is szednek osztálypénzt, illetve csoportpénzt az évközben felmerülő költségek fedezésére. Néhol csak pár száz forintot kell befizetni havonta, de akad olyan intézmény is, ahol 10 ezer forintot kérnek egy gyermek után minden hónapban. De vajon jogszerű-e ez így, és mi történik azzal a szülővel, aki ellenáll, és úgy dönt, nem fizet egyben?


Ma reggel az egész országban becsengetnek. Nem elég az iskolakezdéskor felmerülő költségek, ami miatt sok család egész hónapban nélkülözni fog, ezen felül számíthatunk rá, hogy az első héten szembejönnek még "extra igények" a tanárok részéről, és az első, szeptemberi szülőértekezleten tudjuk meg azt is, hogy mennyi lesz az osztálypénz idén.

Van olyan iskola, ahol 500, 1000 forint az osztálypénz egy hónapban, de a különböző fórumokon olvashatunk olyan bejegyzést, melyben arra panaszkodnak a szülők, hogy 5 ezer, sőt 10 ezer forintot is be kell fizetniük.

Mire kell ennyi pénz?

Ez egy gyereknél is sok, de akinek három iskolása van, az ilyenkor foghatja a fejét. Az iskolák rendszerint ezt a pénzt már az év végi kirándulásokra teszik félre, kisebb nagyobb ajándékokra, amit a mikulásünnepségeken, farsangkor kapnak meg. De az sem ritka, hogy valahol tisztasági csomagra gyűjtenek, vagy "fénymásolópénzt" szednek, 600 forintot.

Egy budapesti gimnáziumban 10 ezer forintot gyűjt félévenként az Szülői Közösség, melyet azonban egy külön az osztály nevére nyitott bankszámlára kell utalni: "Nálunk 10 ezer év elején adtuk be, de év vége felé megint 10-et elkértek ebből mennek a kirándulások, karácsony, mikulás, farsang, színház ilyenek. Mindig elszámoltak számlával. Én mondjuk kicsit soknak találom nem értem miért kell a tanárnak karácsonykor meg évvégén 20-30 ezerért ajándékot venni" - írta egy szülő a fórumba.

A jogi háttér

"A törvényesen és etikusan működő állami fenntartású iskolában, kollégiumokban és az önkormányzati fenntartású óvodákban semmilyen pénzt nem lehet követelni, sem kérni a szülőktől" - olvasható Keszei László, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) elnökének nyilatkozatában. A szülők akkor is fizetnek osztálypénzt (csoportpénzt), ha tilos vagy meghaladja anyagi teherbíró képességüket, vagy nem látják át, mire fordítják a beszedett összegeket! De mivel az osztálypénz, óvodai csoportpénz szedése több évtizedes hagyomány Magyarországon, éppen ezért a szülők fejében meg sem fordul, hogy esetleg ne fizessék ki - folytatja az elnök, majd kifejti:

A számviteli jogszabályok értelmében az oktatási intézményeknek a szülőktől, tanulóktól beszedett minden forintról hivatalos elismervényt, kérésre számlát kell kiadni, be kell vételezni a pénzeket a házipénztárba, könyvelni kell, vagyis el kell számolni minden forinttal.

Ez nagyon gyakran elmarad, legtöbbször borítékok cserélnek gazdát mindenféle hivatalos elismervény vagy későbbi elszámolás nélkül. A legtöbb helyen ma már nem is a pedagógus, hanem a szülői közösség egy tagja, vagy egy önkéntes pénztáros gyűjti be az osztálypénzt, de ahogy Keszei Sándor nyilatkozatából kiderül, az óvoda, iskola területén a szülők sem szedhetnének pénzt szülőtársaiktól.

Tapasztalatai szerint gyakran az okoz problémát, hogy a nemfizetőket megalázó módon, esetleg nyilvánosan figyelmeztetik, ha nem tudják havi rendszerességgel odaadni a megszavazott összeget. Éppen ezért a szülő szervezet mindenkit arra buzdít, hogy ne fizessék be az osztálypénzt, csoportpénzt és még csak véletlenül se vállalják el a szedédsét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Van még bátor szülő

Egy hónapja futott körbe a Facebookon az a poszt, melyben egy édesanya elmondja, hogy évközben megtagadta a rendszeres osztálypénz befizetését, úgy döntött, ha kell valamire, azt majd viszi a gyerek akkor. Cserébe év végén a tanárnő azzal fenyegetőzött, hogy nem viszi el kirándulni a kislányt.

Forras: Facebook

Rengeteg felháborodott komment érkezett a bejegyzésre, érdekes módon legtöbben azonban nem az anyuka, hanem az intézmény mellet állnak ki, úgy gondolják, hogy direkt húzta ki magát a kötelesség alól.

Már az óvodában kezdődik

Ma már nem csak az iskolákban, de az óvodákban is szednek csoportpénzt, egy pesti intézményben ez 6000 forint, igaz az egész nevelési évre. 14 gyerek így összesen 84 ezer forinttal járul hozzá a kiadásokhoz: ebből kétezer forint a kulturális hozzájárulás, melyből az oviba meghívott előadókat, a bohócot fizetik. De ebből a pénzből kerülnek kis ajándékok az adventi naptárba, a mikulás- és húsvéti csomagba, valamint ebből a pénzből veszik meg anyák napján a virágot és az óvónők év végi ajándékát.

"Az egyedüli, ami nekem furcsa az, hogy a csoport Facebook csoportjában van egy rögzített poszt, amelyben minden gyerek neve mellett ott van, mennyi pénz fizettek be eddig ebből a 6000 forintból a szülők"

 - meséli egy anyuka, akinek oda jár a gyermeke. "Persze nem az intézmény hozta létre és kezeli ezt a csoportot, hanem a Szülői Közösség, és önkéntes a belépés, de természetesen mindenki csatlakozik, aki értesülni szeretne a legfrissebb információkról. Olyan kellemetlen látni a gyerekek neve mellett a hiányos összegeket."

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem