2018. november 21. szerda Olivér

Magyar találékonyság: bérelt lakásokkal keresik magukat degeszre külföldön


Sokan vannak, akik teljesen új életet szeretnének kezdeni külföldön. Blanka, Szilvia és Andrea úgy döntöttek, vállalkozást alapítanak Spanyolországban. Az ország más-más részein foglalkoznak általuk kibérelt lakások kiadásával. Mindezt természetesen a tulajdonosok tudtával teszik. A Pénzcentrumnak elárulták, mekkora kezdőtőkével vágtak bele az üzletbe, hogyan telnek mindennapjaik, milyen nehézségeik vannak és azt is elárulták, tervezik-e, hogy valaha visszatérnek Magyarországra.

Hogy pontosan hány magyar él külföldön, nem lehet tudni. Becslések szerint nagyjából 600 ezren lehetnek és a Portfolio tavaly augusztusi cikke szerint  közülük valamivel több, mint kilencezren élhetnek Spanyolországban. Blanka, Szilvia és Adrienn is a dél-európai országban akartak új életet kezdeni. Úgy döntöttek, vállalkozást alapítanak Spanyolországban. Az ország más-más részein foglalkoznak általuk kibérelt lakások kiadásával. Mindezt természetesen a tulajdonosok tudtával teszik, vagyis mint lakáskiadással foglalkozó cég szerződnek az ingatlan tulajdonosával, akinek cserébe vagy fix bérleti díjat, vagy a lakás kiadásából származó bevétel meghatározott százalékát fizetik ki.

Mender Szilvia és Simon Blanka 2015-ben költöztek a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre, azon belül is Gran Canariára. Azt mondják, eredetileg csak a tél elől menekültek az örök nyárba. Gran Canarián ugyanis a nyári hónapokban az átlag hőmérséklet 26-28 Celsius fok körül alakul, télen 22 és 24 fok között van.

Annyira megszerettük a helyet, hogy eszünkbe se jutott visszamenni Budapestre

 - mondják. Blanka korábban az OTP-nél dolgozott. Szilvinek pedig van egy vállalkozása, a Gardrób Közösségi Vásár, amely egy kétheti rendszerességgel megrendezett használt ruha vásár. Az ezzel kapcsolatos ügyintézést külföldről intézi, és van egy cégtársa, aki pedig a magyarországi teendőkért felel.

Volt egy kósza ötletünk, hogy milyen jó lenne turistákkal foglalkozni és volt egy nem túl reprezentatív felmérésünk, amelyből kiderült, nagyon komoly szálláshiány van a városban

 - mesélik. Így indult az egész.

Az akkori lakásunk tulajdonosa nem tudta kiadni a felettünk lévő lakását, mert egészen borzalmas állapotban volt, így mi megkérdeztük őt, hogy kivehetjük-e és továbbadhatjuk-e. Ő igent mondott, mi valamennyire gatyába ráztuk a helyet és elkezdtük

- jegyzik meg. Jelenleg 17 apartman bérbeadásával foglalkoznak. Azt mondják, a vállalkozás elindítása elég egyszerű volt, csak lementek az utcában lévő könyvelőhöz, aki elindította a hivatalos dolgokat.

Spanyolországban van egy majdnem ugyanolyan vállalkozási forma, mint a magyar egyéni vállalkozás, így a spanyol szavak megtanulásán túl egészen egyszerű volt a vállalkozási forma megértése is

- mesélik. Amikor azt kérdezem, mennyi kezdőtőkével indították el az üzletet, azt mondják, minimális pénzből megoldották az első lakás rendbe tételét, nagyjából 100 euróból pofozták ki. Az első után könnyen jött a többi, gyorsan képbe kerültek az elvárásokkal, a foglalási oldalakkal, a hivatalos ügyintézéssel kapcsolatos teendőkkel, és az ismerősök ismerősei sorra jelentkeztek, dolgozzanak a lakásaikkal.

Mi sosem keresünk kiadó ingatlanokat, a tulajok találnak már meg minket. A szolgáltatásunk lényege, hogy a tulajoknak nem kell foglalkozniuk a kiadással járó gondokkal, a vendégekről pedig gyakorlatilag semmit nem tudnak

- mesélik.

Az apartmanok tulajdonosaival különböző százalékos elszámolásban vannak, gyakorlatilag mindenkivel egyedi megállapodásuk van.

Hogy mennyi munkájuk van, az változó.

Vannak nehéz vendégek, akik mindennap akarnak valami újabb furcsaságot, vannak, akik széttörnek mindent, van olyan napunk, amikor minden lakásunk foglalt és van olyan, amikor alig van valaki. Az ügyelet 24 órás, de az effektív munka nem olyan nagyon vészes, van időnk magunkra

 - mesélik. Nem tervezik, hogy valaha visszatérnek Magyarországra.

Itt semmi okunk panaszra, meg tudunk élni a munkánkból. Magyarországon határozottan sokkal nehezebb volt, hosszú távú terveink ott sosem lehettek

- mondják.

Madridban is működik a modell

Buz Andrea három éve él Madridban. Korábban 15 évig dolgozott alkalmazotti státuszban és úgy gondolta, Spanyolországban kipróbálja a vállalkozói létet. Idén januárban adta ki az első lakást, amit ő maga is bérel.

Elkezdeni a vállalkozást nem volt nehéz, de sem nekem, sem a férjemnek nem volt tapasztalata ezen a területen. Sok bakit elkövettünk, például jóval korábban alapítottunk céget, mintsem meg lett volna az első kiadásra váró lakás

- meséli. Jelenleg ő felel mindenért: ő takarít, ő mos, ő vasal, ő húz ágyneműt, emellett intézi a bejelentkezéseket és a kijelentkezéseket, az adminisztrációt, közben próbál új lakásokat felkutatni. Összességében sokszor többet dolgozik, mintha egy fix 8 órás munkahelyen dolgozna, mégis a maga ura. A lakást az ismert portálokon hirdeti, mint a Booking.com vagy az Airbnb, de Facebook-csoportokban is meg szokta osztani a hirdetéseket. A vendégeik fele spanyol, voltak már magyar vendégeik is, de nem túl sok.

Rövid ideje vagyunk a pályán, így inkább azt mondanám, hogy volt már hónap, amikor nem nullára jöttünk ki és fizetést is tudtam "fizetni" magamnak

 - válaszolja arra a kérdésre, mennyi bevétel jön össze havonta.

Azt mondja, volt már abszolút veszteséges hónapuk is, de ez egy ilyen terület, ahol sok a hullámvölgy.

Arra a kérdésre, mekkora kezdőtőkével indultak neki, azt mondja, szerinte nagyjából 30 ezer euró (vagyis nagyjából 10 millió forint) kell, mert abból 2-3 lakást ki lehet venni és még marad tartalék is. Ők egyébként szemben Blanka és Szilvi példájával, fix áron bérlik az ingatlant, amit bérbe adnak, nem százalékos megállapodás van érvényben a tulajdonos és köztük.

Nem szeretne megállni egy lakásnál, már tárgyal egy másik ingatlan-tulajdonossal is. A cél az, hogy össze tudjanak szedni annyi pénzt, hogy saját lakásokat vegyenek, és azokat adják ki a férjével, aki egyébként jelenleg egy banknál dolgozik, de mielőbb szeretne ő is felmondani.

Egyelőre maradunk ennél a modellnél, és két éven belül még 4 lakást szeretnénk kiadni"

- jegyzi meg hozzátéve, az élet kint nem drága, ha egy családban van 2000-2500 eurós, vagyis nagyjából 650-810 ezer forintnak megfelelő bevétel, abból már azért meg lehet élni.

JÓL JÖNNE 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 13 070 forintos törlesztőrészlettel az MKB Bank nyújtja (THM 14,23%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 13 123 forintos törlesztőt (THM 11,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a K&H Bank, a Cetelem, valamint a Raiffeisen Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kis trükk, nagy pénz: éhbérért güriző melósként is durván eladósodhatsz
Nagy összegű hitelre vágysz, de alacsony a jövedelmed? Nem akadály!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk