7 °C Budapest
Lenyúlás a magyar iskolákban? Nem kellene, mégis befizetik a számlát a szülők

Lenyúlás a magyar iskolákban? Nem kellene, mégis befizetik a számlát a szülők

2018. szeptember 6. 11:30

Az osztálypénz ma már szerves részét képezi egy gyermek iskoláztatási költségeinek, holott nem kellene, hogy ez feltétlenül így legyen, mivel nem lehet kötelezővé tenni. Megkérdeztük olvasóinkat, ők mit gondolnak az osztálypénzről, mennyit fizetnének be maximum egy hónapban.

Egy nemrég megjelent cikkünkbenaz osztálypénz kérdését jártuk körül: kiderült, hogy néhol csak pár száz forintot szednek be egy gyermek után, de van olyan gimnázium is, ahol 10 ezret. Hogy mire megy el ez a pénz, az nagyon változatos: valahol már az osztálykirándulásra gyűjtenek az év elejétől kezdve, van, ahol az osztályfőnök karácsonyi ajándékára. De nem ritka, hogy fénymásolópénzt szednek, ahogy az sem, ha tisztasági alapfelszerelésekre gyűjtik a pénzt.

A szülők meg persze fizetnek, nem tudják, nem gondolják, hogy másképp is lehetne.

Keszei László, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) elnöke szerint azonban "a törvényesen és etikusan működő állami fenntartású iskolában, kollégiumokban és az önkormányzati fenntartású óvodákban semmilyen pénzt nem lehet követelni, sem kérni a szülőktől." Tapasztalatai szerint a legtöbben akkor is fizetnek, ha az meghaladja teherbíróképességüket, vagy nem látják át, mire fordítják a beszedett összegeket!

A különböző Facebook csoportokban, rengeteg hajmeresztő történettel lehet találkozni. Itt bukkantunk rá a "tízezres" osztályra is, de annak az anyukának a panaszára is, akinek a lányát, miután megtagadta az osztálypénz befizetését, nem akarták elvinni az évvégi osztálykirándulásra (ami amúgy tanulmányi kirándulás), hiába fizették volna ki az utazás költségeit.

Éppen ezért kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére, íme, a szavazás eredménye:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válaszadók közel fele, 48 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy véleményük szerint felháborító, hogy az ingyenes közoktatásban pénzt kérnek a tanulóktól. 30 százalék havi 1000 forintos kiadást még elvisel, 15 százaléknál az 500 forint a felső határ. Csekély százalékban (2) nyilatkoztak az olvasók úgy, hogy akár 5000 forintot is hajlandóak lennének befizetni a közös kasszába, és 5 százalékuk mondta, hogy nem számít a pénz, a gyerek iskoláztatása bármennyit megér.

Amint az a szavazásunkból is kiderül, sok szülőnek van problémája az osztálypénzszedéssel, hiszen vannak olyan óvodák, iskolák, nem számolnak el rendesen a beszedett összeggel. Ez persze feltételezésünk szerint nem azt jelenti, hogy zsebre teszik vagy elsikkasztják a pénzt, csupán annyit, hogy nem fordítanak elegendő figyelmet a szülők megfelelő tájékoztatására, ami miatt elveszítik a bizalmukat.

A tapasztalat persze azt mutatja, a legtöbb szülő ennek ellenére is befizeti, hiszen nem akarja, hogy a gyermekét hátrány érje emiatt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 19. hétfő
Emma
16. hét
EZT OLVASTAD MÁR?