32 °C Budapest
Lenyúlás a magyar iskolákban? Nem kellene, mégis befizetik a számlát a szülők

Lenyúlás a magyar iskolákban? Nem kellene, mégis befizetik a számlát a szülők

2018. szeptember 6. 11:30

Az osztálypénz ma már szerves részét képezi egy gyermek iskoláztatási költségeinek, holott nem kellene, hogy ez feltétlenül így legyen, mivel nem lehet kötelezővé tenni. Megkérdeztük olvasóinkat, ők mit gondolnak az osztálypénzről, mennyit fizetnének be maximum egy hónapban.

Egy nemrég megjelent cikkünkbenaz osztálypénz kérdését jártuk körül: kiderült, hogy néhol csak pár száz forintot szednek be egy gyermek után, de van olyan gimnázium is, ahol 10 ezret. Hogy mire megy el ez a pénz, az nagyon változatos: valahol már az osztálykirándulásra gyűjtenek az év elejétől kezdve, van, ahol az osztályfőnök karácsonyi ajándékára. De nem ritka, hogy fénymásolópénzt szednek, ahogy az sem, ha tisztasági alapfelszerelésekre gyűjtik a pénzt.

A szülők meg persze fizetnek, nem tudják, nem gondolják, hogy másképp is lehetne.

Keszei László, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) elnöke szerint azonban "a törvényesen és etikusan működő állami fenntartású iskolában, kollégiumokban és az önkormányzati fenntartású óvodákban semmilyen pénzt nem lehet követelni, sem kérni a szülőktől." Tapasztalatai szerint a legtöbben akkor is fizetnek, ha az meghaladja teherbíróképességüket, vagy nem látják át, mire fordítják a beszedett összegeket!

A különböző Facebook csoportokban, rengeteg hajmeresztő történettel lehet találkozni. Itt bukkantunk rá a "tízezres" osztályra is, de annak az anyukának a panaszára is, akinek a lányát, miután megtagadta az osztálypénz befizetését, nem akarták elvinni az évvégi osztálykirándulásra (ami amúgy tanulmányi kirándulás), hiába fizették volna ki az utazás költségeit.

Éppen ezért kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére, íme, a szavazás eredménye:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A válaszadók közel fele, 48 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy véleményük szerint felháborító, hogy az ingyenes közoktatásban pénzt kérnek a tanulóktól. 30 százalék havi 1000 forintos kiadást még elvisel, 15 százaléknál az 500 forint a felső határ. Csekély százalékban (2) nyilatkoztak az olvasók úgy, hogy akár 5000 forintot is hajlandóak lennének befizetni a közös kasszába, és 5 százalékuk mondta, hogy nem számít a pénz, a gyerek iskoláztatása bármennyit megér.

Amint az a szavazásunkból is kiderül, sok szülőnek van problémája az osztálypénzszedéssel, hiszen vannak olyan óvodák, iskolák, nem számolnak el rendesen a beszedett összeggel. Ez persze feltételezésünk szerint nem azt jelenti, hogy zsebre teszik vagy elsikkasztják a pénzt, csupán annyit, hogy nem fordítanak elegendő figyelmet a szülők megfelelő tájékoztatására, ami miatt elveszítik a bizalmukat.

A tapasztalat persze azt mutatja, a legtöbb szülő ennek ellenére is befizeti, hiszen nem akarja, hogy a gyermekét hátrány érje emiatt.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25