7 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 17-én

2020. április 17. 07:18

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.17 21:57Jó éjszakát! Holnap folyt. köv.{{EMBED:https://www.youtube.com/embed/wMehItNQKAA?rel=0}}

2020.04.17 21:55
Így áll most a koronavírus-járvány a világon

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány által sújtott vállalatok megsegítését szolgáló tagországi programokat hagyott jóvá, köztük a mintegy 350 milliárd forintos magyar programot - közölte a bizottság pénteken.

Nagy emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.

Az IKEA-boltok többségét birtokló Ingka Csoport vezetője azt mondta, hogy terveik szerint májusban megkezdik európai üzleteik újranyitását, de arra nem tért ki, hogy hogy pontosan hol és mikor.

2020.04.17 20:04
Svédországban a korábbinál kevesebben haltak meg az elmúlt 24 órában

Hatvanhét újabb halálesetet jegyeztek fel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az elmúlt huszonnégy órában Svédországban, ami jóval kevesebb a korábban egy nap alatt elhunytak számánál. Tegmark Wisell, az országos egészségügyi hatóság szóvivője pénteken úgy értékelte, hogy az országban a Covid-19 betegségben elhunytak száma csökkenésének trendje figyelhető meg. "Egy lefelé ívelő trendet figyelhetünk meg. Még mindig nagyon magas az egy napra jutó halálozások száma, de növekedés helyett lassulást látunk" - hangsúlyozta Wisell. Svédországban eddig 13 216 fertőzött szervezetében mutatták ki a vírust, és 1400-an hunytak el a Covid-19 betegségben; jóval többen, mint más észak-európai államban.

Új és újabb intézkedéseket hoznak önkormányzatok a lakosság védelme érdekében a koronavírus-járvány okozta helyzetben, szigorítva például a piacok rendjén, illetve a helyi vállalkozásokat segítő lépéseket tesznek. A településeken folytatódnak a közterületi fertőtlenítések, ingyenes maszkokat osztanak. Péntektől Veszprém közösségi közlekedésében is elérhetővé vált a közlekedési mobiljegy.

2020.04.17 20:01
Több mint harmadára csökkent az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Ötszázhetvenöttel emelkedett egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely elérte a 22 745-t Olaszországban - közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont több mint harmadára csökkent az utóbbi egy nap alatt, és járvány kezdete óta most a legmagasabb a huszonnégy óra alatt meggyógyultak száma. A polgári védelmi hatóság vezetője Angelo Borrelli bejelentette, hogy jövő héttől csak hétfőn és csütörtökön, a szokásos esti hat órás időpontban tartanak nyilvános tájékoztatót. A többi nap az adatokat a hatóság honlapján közlik. A halottak száma enyhén emelkedett a korábbi 525-höz képest. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 355 volt az egy nappal ezelőtti 1189-hez képest. Utoljára a járvány kezdetén, március első napjaiban volt ilyen alacsony az igazolt betegek huszonnégy óra alatt mért emelkedése.

2020.04.17 20:00
speciális fehérjékkel harcolnak a koronavírus ellen

A Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói speciális fehérjéket állítottak elő, amelyek képesek leállítani a koronavírus előidézte citokinvihart, az immunrendszer túlzott reagálását. A citokinvihar károsítja a tüdőszöveteket és a Covid-19 tüdőgyulladás halálos kimenetelét idézheti elő. "Elképzelésünk szerint ezeket a fehérjéket a szervezetbe fecskendezve a citokinvihar által generált mértéktelen citokinokhoz köthetjük és eltávolíthatjuk a túlzott mennyiségű citokinokat, csökkenthetjük a fertőzés tüneteit" - idézte az egyetem közleménye Rui Qinget, az MIT kutatóját, a Quarterly Review of Biophysics (QRB) Discovery című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzőjét.

2020.04.17 19:58
Törökországban 4000 feletti értékkel nőtt az újonnan igazolt fertőzöttek száma

Törökországban pénteken immár tizedik napja, hogy 4000 feletti értékkel, 4353-mal nőtt az új típusú koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, amely így 78 546-ra emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közölt adatokból. Törökország e tekintetben megközelítette Iránt, a közel-keleti térség első gócpontját, ahol jelenleg 79 494 fertőzöttet tartanak nyilván. A kis-ázsiai országban az esetszám napi növekedésének a mértéke múlt szombaton érte el az eddigi csúcspontját, akkor 5138 volt, azóta pedig 5000 alá mérséklődött. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter pénteken arról is beszámolt, hogy az utóbbi 24 órában ismét rekordmértékben, 126-tal nőtt a vírus okozta elhalálozások száma, és elérte az 1769-et. Eddig a legmagasabb érték a csütörtöki 125 volt. A tárcavezető által megosztott táblázatból egyúttal az is kiderült, hogy a gyógyultnak minősítettek száma szintén az eddigi legmagasabb értékkel, 1542-vel 8631-re emelkedett.

2020.04.17 19:20
F**k Coronavirus: szenvednek a gerilla sörfőzdék is

Sör, 3 betű: SÖR - maradjatok otthon, és vásároljatok webshopból...

2020.04.17 19:14
Az EP hárommilliárd euró felszabadítását hagyta jóvá az uniós egészségügyi ágazat számára

Az Európai Parlament (EP) videokonferencia keretében tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazás útján hárommilliárd euró felszabadítását hagyták jóvá az uniós egészségügyi ágazat számára - közölte az uniós parlament csütörtökön. Az elfogadott jogszabály szerint 3,08 milliárd eurót (mintegy 1,1 ezer milliárd forint) kitevő unió forrásaiból a koronavírus-járvány elleni fellépéshez közvetlen támogatást lehet majd nyújtani a tagállami egészségügyi rendszereknek. Az unió megvásárolhatja a szükséges orvosi eszközöket, betegeket és orvosi berendezéseket szállíthat, további szakemberek munkába állítását finanszírozhatja a legnehezebb helyzetbe került területeken, és segítheti a tagállamoknak mobil tábori kórházak létesítésében. A jogszabály egyebek mellet további forrásokat tesz elérhetővé az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számára (3,6 millió euró), de a megnövekedett migrációs nyomásnak kitett Görögország számára (350 millió euró) és az albániai földrengés utáni újjáépítésre (100 millió euró) is biztosít segítséget. Az EP jóváhagyta azt a javaslatot is, hogy a tagállamok a még fel nem használt uniós forrásokat a járvány hatásainak mérséklésére fordíthassák. A rugalmasságnak köszönhetően a tagállamok igényeik szerint csoportosíthatnak át forrásokat a három kohéziós alap (az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap), a különböző kategóriákba sorolt régiók, és az alapok egyes kiemelt célterületei között. A 2020-2021-es számviteli év során a kohéziós programok száz százalékos uniós finanszírozására is lehetőség nyílik. Az uniós parlament továbbá elfogadta a leginkább rászorulókat támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD) működését továbbra is biztosító rendkívüli intézkedéseket is. (MTI)

2020.04.17 18:44
Az évad végéig zárva tart a Müpa, de egyes előadásokra hamarosan lehet jegyet venni

A Müpa a látogatók, művészek és munkatársak egészségét szem előtt tartva a 2019/2020-as évad hátralévő részében zárva tart, azaz minden tervezett előadását lemondja július 7-ig. Az évad hátralévő részére megvásárolt jegyeket és bérleteket a Müpa egy kifejezetten erre a célra létrehozott online felületen váltja vissza. "Közönségünk és művészeink biztonsága érdekében az idei évad hátralévő részében az előadásokat nem tartjuk meg, ugyanakkor a Müpa csapata ezekben a kihívásokkal teli időkben is fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy a Müpa-élmény digitálisan is elérhető legyen. Az online közvetítések sikere mellett is tudjuk, hogy az élő produkciók varázsát semmi sem pótolhatja, és bízunk abban, hogy a jövő évadban ismét emlékezetes pillanatokat élhetünk át együtt, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban" - mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a megszokottnál hamarabb, április 22-én és 23-án bontják meg bérleteiket, így ekkortól szólójegyeket is lehet vásárolni a jövő évad világsztárjainak koncertjeire. (MTI)

2020.04.17 18:22
Meghaladta a 14 ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

A pénteken ismertetett legújabb statisztika szerint átlépte a 14 ezret az új koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit egészségügyi minisztérium péntek délutáni közlése szerint az elmúlt 24 órában 847 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz, 14-gyel kevesebb, mint egy nappal korábban. A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt múlt csütörtökön mérték. Azóta lassan, napi kilengésekkel ugyan, de csökken a naponta jelentett halálozások száma. A brit szaktárca pénteki tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 14 576-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.

2020.04.17 18:19
Az Appeninn az idén sem fizet osztalékot

Az ingatlanbefektetésekkel és vagyonkezeléssel foglalkozó Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. igazgatósága úgy döntött, hogy továbbra is a vállalat dinamikus növekedésére fókuszál, ezért a cég a teljes egyedi adózott eredményt, 1,661 milliárd forintot eredménytartalékba helyezi

A koronavírus járvány alatt a világhálón - egészségügyi célból - eladott hamisított termékek veszélyt jelentenek az egész társdalomra - állapítja meg az Európai Unió hágai székhelyű bűnüldözési szerve, az Europol pénteken kiadott jelentésében.

Hiába ugrott meg a forgalom, a különadó miatt kénytelen megszabadulni a felduzzasztott állománytól a Spar - írja a 24.hu.

Világgazdasági recessziót és az olajkereslet csökkenését várja az idén a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) legfrissebb havi piaci elemzésében. A szervezet honlapján publikált havi piaci jelentésében az OPEC a globális bruttó hazai termék (GDP) 1,5 százalékos csökkenését várja az idén a tavalyi 2,9 százalékos növekedés után.

A Goldman Sachs azzal számol, hogy a koronavírus-járvány hatására csökken az iPhone készülékek értékesítése, ezért az Apple cég részvényeit eladásra javasolja a befektetőknek.

Újabb vállalatokhoz érkeznek honvédelmi irányító törzsek a lakosság biztonságos élelmiszer- és gyógyszerellátása érdekében - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.

2020.04.17 16:19
Spanyolországban jelentősen nőtt a fertőzöttek és az elhunytak száma

Spanyolországban egy nap alatt 5252-vel emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek és 585-tel az elhunytak száma - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján pénteken Madridban. A szakember elmondta: a SARS-CoV-2 vírust eddig 188 068 esetben mutatták ki a vizsgálatok, a fertőzés következtében 19 478-an veszítették életüket.

2020.04.17 16:08
Változik a Wizz Air londoni járatának menetrendje

A Wizz Air Budapest és London Luton közötti járata április 24-30. között a lutoni repülőtér ideiglenes bezárása miatt London Gatwick repülőtérre érkezik, illetve onnan indul vissza Budapestre - közölte a légitársaság pénteken. Azoknak az utasoknak, akik már elvégezték az utasfelvételt London Lutonba, újra be kell csekkolniuk - hívta fel a figyelmet a Wizz Air. Az érintett járatokra közvetlenül a wizzair.com oldalon jegyet foglaló utasokat a légitársaság írásban értesíti a változásról. A jegyüket utazási irodán vagy online utazási irodán keresztül megvásárló utasok az értékesítő szervezettől kaphatnak bővebb információt. A menetrend szerint is London Gatwickre közlekedő járatok menetrendjét a változás nem érinti. (MTI)

2020.04.17 16:07
Szlovénia hétfőtől enyhíti a járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozásokat

Szlovénia hétfőtől enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozásokon, újra kinyithatnak az építőanyagot, háztartási gépeket értékesítő boltok, az autó-, motor- és kerékpár szaküzletek és szervizek, valamint a vegytisztítók - ismertette pénteki sajtótájékoztatóján a kormány döntését Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő. Kinyithatnak a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek is - kivéve a bevásárlóközpontok üzleteit -, valamint a kutya- és macskaápoló szalonok, május 4-től pedig a fodrász és kozmetikai szalonok - magyarázta Kacin. A szlovén kabinet enyhítene a kijárási korlátozásokon is. Azok az állampolgárok, akik másik járásban rendelkeznek ingatlannal, hétvégi házzal vagy mezőgazdasági földdel, szabadon mozoghatnak, ugyanakkor nem vásárolhatnak a helyi boltokban és nem érintkezhetnek a helyi lakosokkal. A sport tevékenységek terén is lesznek könnyítések. Engedélyeznek olyan szabadtéri sportokat, amelyek végzése közben nem kerülnek egymáshoz közel a játékosok, mint a tenisz, golf és a teke.

Maszkot kell viselni a budapesti tömegközlekedésen április 27-től - írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a hvg.hu.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a megjelent kormányrendelet alapján nem tartja elégségesnek az érettségiben részt vevő személyek (diákok, pedagógusok, technikai személyzethez tartozók) élet- és egészségvédelme érdekében tett biztonsági intézkedéseket.

Magabiztos az MKB Bank a koronavírus-járvány okozta sokkhatással szemben. A bank 70 éves történetének meghatározó periódusa volt a 2015 óta tartó restrukturálási időszak. Az elmúlt öt év során a menedzsment - hatékony szakmai munkával - eredményes pályára állította és sikeresen digitalizálta a pénzintézetet.

Mint arról itt a Pénzcentrumon is beszámoltunk, ma reggel is a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor. A miniszterelnök többek között beszélt a gazdaságélénkítő csomagról, valamint a járványhelyzet akalulásáról is. A beszélgetés nemrég felkerült a kormányzat hivatalos YouTube-csatornájára is, hallgasd meg a teljes interjút Te is!

2020.04.17 14:26
Kamatot csökkentett az indiai jegybank

Három héten belül másodjára, pénteken ismét csökkentette a passzív repóügyletek kamatlábát az indiai jegybank, hogy hitelkihelyezésre ösztönözze a kereskedelmi bankokat a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdaság támogatásának érdekében. Az indiai központi bank monetáris döntéshozó testülete azonnali hatállyal 25 bázisponttal, 4,0 százalékra vitte le a passzív repóügyletek kamatát. Három héttel ezelőtt 90 bázisponttal csökkentette ugyanezt a kamatot. Az intézkedésnek az a célja, hogy a kereskedelmi bankok ne a központi banknál helyezzék el pénzeszközeiket, hanem a vállalatok és a háztartások hitelezését bővítsék. A bankok átlagosan 4360 milliárd rúpiát (57,02 milliárd dollárt) helyeztek el a jegybanknál az utóbbi három hétben.

A Magyar Nemzeti Bank megvédi azokat az eredményeket, amit az elmúlt 10 évben Magyarország elért - nyilatkozta Matolcsy György, a jegybank elnöke, aki az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta: jelentős a bizonytalanság a világban, így nehéz pontos gazdasági prognózisokat adni a jövőre nézve, azonban az elmúlt években elért eredmények, a Magyar Nemzeti Bank intézkedései, illetve a kormány elmúlt napokban hozott lépései stabil alapot teremtenek arra, hogy az eddig követett 2-3 százalékpontos növekedési többletet tartani tudjuk az EU átlagához képest. Továbbra is hiszünk benne, hogy a magyar gazdaság egy V alakú kilábalási pályán fog mozogni.

Elvesztette utasforgalma 99,3 százalékát a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a koronavírus-járvány miatt szinte teljesen leállt légiközlekedés miatt, a kiszolgált gépek többsége áruszállító járatot teljesít.

A koronavírus-járvány miatt Budapestre különleges szabályoknak kell vonatkozniuk a fővárost érintő fokozott kockázatokra tekintettel, és szoros együttműködés szükséges a kormány, a városvezetés és a járványügyi hatóságok között - írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújára reagálva.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2020.04.17 14:01
Leheletfogó pravánok a postán!
2020.04.17 13:32
Nagyhatalmak segítenek FÁK-tagállamoknak a járvány elleni harcban

Nagyhatalmak segítenek FÁK-tagállamoknak a koronavírus-járvány elleni harcban: Kína segélyszállítmányt küldött Fehéroroszországba, míg az Egyesült Államok jelentős pénzösszeget különít el Örményországnak e célból. A fehérorosz külügyminisztérium pénteki Facebook-bejegyzése szerint egy orvosi felszerelésekkel teli segélyszállítmány érkezett Kínából a fehérorosz fővárosba, Minszkbe egy katonai szállító repülőgépen. A közlemény szerint a szállítmány több százezer tesztet, fokozott védelmet biztosító maszkot, néhány millió védőmaszkot és egészségügyi készítményt tartalmaz. Fehéroroszországban eddig 4204 koronavírus-fertőzést és 40 halálos áldozatot jelentettek. Az országban a romló helyzet ellenére nem vezettek be karantént, és tartanak az előkészületek a győzelmi napi - május 9-i - ünnepségekre. A tavaszi iskolai szünetet április 18-ig meghosszabbították, Aljakszandr Lukasenka elnök azonban egy pénteki látogatása során azt mondta: szükséges, hogy a jövő héttől már folytatódjon az oktatás az iskolákban. Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) jereváni irodája pénteken közölte: az amerikai kormányzat 1,7 millió dollárt (több mint 550 millió forintnak megfelelő összeget) különít el Örményország számára a járvány elleni küzdelemhez. Örményországban eddig több mint 1200-an fertőződtek meg koronavírussal, 19-en vesztették életüket a Covid-19 betegségben, 402-en viszont meggyógyultak. A szintén FÁK-tagállam Kirgizisztánban a kabinet pénteki tájékoztatása szerint a hatóságok feloldották a gyógyszerek és orvosi eszközök exportjára vonatkozó tilalmat, hogy eladhassanak védőfelszereléseket az Eurázsiai Gazdasági Unió (EGU) tagállamainak. Kirgizisztánban eddig 489 koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel, köztük 116 egészségügyi dolgozó van. A fertőzéssel összefüggésben öt ember vesztette életét, 114-en meggyógyultak. A volt FÁK-tagállam Georgia kormánya által pénteken megjelentetett közlemény szerint június 30-ig meghosszabbították azoknak a külföldieknek a tartózkodási engedélyét, akik nem tudták elhagyni az országot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos okok miatt. A kaukázusi országban eddig 370 koronavírus-fertőzést jelentettek, 77-en meggyógyultak, hárman meghaltak a fertőzésből eredően. Bulgáriában az egészségügyi miniszter aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében tilos személygépjárművel behajtani a fővárosba, illetve kihajtani onnan, kivéve a mentőautók, a teherszállító és egyéb különleges gépjárművek számára. A tiltás helyi idő szerint péntek éjféltől lépett hatályba, és további utasításig érvényben marad. A balkáni országban ezenkívül leállították a távolsági autóbuszok és vonatok közlekedését. Bulgáriában az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 800-at, 38 ember vesztette életét, 122-en viszont kigyógyultak a betegségből.

Koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséről kötött megállapodást a Sanofi és a GSK, a gyógyszercégek tervei szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló vakcina 2020 második felében lép majd a klinikai vizsgálatok fázisába. A tájékoztatás szerint amennyiben a klinikai vizsgálatok sikerrel járnak, a vakcina 2021 második felében válhat elérhetővé.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 16-i kormányinfón ismertette, hogy mekkora összegre számíthatnak a nyugdíjasok évről-évre 13. havi nyugdíj jogcímen. Ez alapján 2021-ben az egy havi nyugdíj egynegyedét (tehát egy heti nyugdíjat), 2022-ben a felét, 2023-ban a háromnegyedét, és 2024-ben egy egész havi nyugdíjat kapnak pluszban a nyugdíjasok. Viszont mekkora összeget jelent is ez valójában? Van, akinek 2,5 millió lesz a nyugdíja így jövő februárban, más viszont még 7125 forinttal sem kap majd többet. Ezt számolta most ki a Pénzcentrum.

1730 dollár felett jár az arany unciánkénti árfolyama. A jelenlegi világgazdasági bizonytalanság rekordmagas árfolyamot hozhat - vallják piaci elemzők.

A MOL után az OMV Hungária is piacra dobja saját gyártású fertőtlenítőszerét; a termék gyártásában az együttműködő partner a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. A termékek országszerte a kijelölt töltőállomásokon kaphatók - tudta meg a Pénzcentrum.

2020.04.17 12:29
Kedvezményes hitelprogrammal támogatják a kis- és középvállalkozásokat Romániában

A kamatterhek egészének és a hitelfedezet legalább 80 százalékának átvállalásával támogatja a román kormány a koronavírus-járvány miatt bajba jutott kis- és középvállalkozásokat (kkv) - az év végéig igénybe vehető állami támogatásra péntektől lehet pályázni a kkv-k országos garancialapjánál. A kedvezményes hitelek fedezetéül az Európai Bizottság által jóváhagyott 3,1 milliárd eurós támogatást használják fel. A kamatok szubvenciójára 161 millió eurós vissza nem térítendő támogatást irányoz elő a román kormány. Florin Citu pénzügyminiszter szerint ez a romániai kkv-k legjelentősebb támogatási programja az utóbbi 30 évben. A fejlesztési beruházásra igényelhető, 2 millió euróig terjedő, 72 hónapos maximális futamidejű hitelt 80 százalékban garantálja az állam, a haromhavi Robor (román bankközi) kamatláb plusz két százalékpontos éves kamatot és a kezelési költséget pedig 100 százalékban a román költségvetésből fedezik. A forgóeszközökre és bérfizetésre a középvállalkozások 1 millió euróig, a kisvállalkozások 200 ezer euróig, a mikrovállalkozások pedig 100 ezer euróig terjedő hitelt igényelhetnek legfeljebb 36 hónapos futamidővel. Előbbiek hitelgaranciáját 80 százalékban, a mikro- és kisvállalkozásokét pedig 90 százalékban fedezi az állam.

2020.04.17 11:53
Ellenőrizhetővé vált a járvány Németországban

Sikeresek az új típusú koronavírus terjedésének lassítására bevezetett intézkedések, így a járvány ismét ellenőrizhetővé vált Németországban - jelentette ki Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben. Kiemelte, hogy egyelőre véget ért a fertőzöttek számának robbanásszerű, exponenciális növekedése, csökken az új fertőzöttek napi száma, és április 12. óta a gyógyultak száma meghaladja az aktív esetek számát. Sikerült megakadályozni az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődését, így el lehet indulni egy "új normalitás" felé, de az intenzív ágyak 25-30 százalékát továbbra is fenn kell tartani az új típusú koronavírus okozta betegség súlyos eseteinek kezelésére. Fontos a minél szélesebb körű, de célzott tesztelés, eddig mintegy 1,7 millió tesztet végeztek, a heti kapacitást 700 ezerre emelték.

Többek között a koronavírus-járvány és az olajháború tette meredek lejtőre az olaj árfolyamát, amely januárhoz képest mostanra 66 százalékkal csökkent. Ennek eredményeként az üzemanyagok ára világszerte, így Magyarországon is jelentősen visszaesett. Az alacsony olajár kedvező kilátásokat jelent, és az gazdaság újraindításában is jókora szerepet kaphat majd. A lakosság azonban nem csak az olcsó benzinnek örülhet.

Mai napon is megtartotta az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóját, amelyen ezúttal Maruzsa Zoltán is részt vett. Az államtitkár kiemelte, hogy a szokásos ballagási ünnepélyek idén elmaradnak.

Kevesebb mint a felére csökkent a koronavírus-járvány miatt a forgalomba helyezett új személyautók száma márciusban az Európai Unióban.

Jövő szerdán megnyitnak egy határátkelőt az Ausztriában dolgozó magyaroknak - közölte a külgazdasági és külügyminiszter péntek reggel a Facebook-oldalán.

Elfogtak két embert, aki a fővárosban időseket lopott meg, miután a koronavírus-helyzetre hivatkozva segítséget ajánlott nekik - tette közzé a Budapesti Rendőr-főkaptányság péntek reggel a police.hu oldalon.

A gyerekeket nagyrészt elkerülik az új típusú koronavírus-járvány legsúlyosabb egészségügyi tünetei, de a válság gazdasági és társadalmi hatásai katasztrofális következményekkel lehetnek rájuk - figyelmeztet egy csütörtökön bemutatott jelentésben az ENSZ.

2020.04.17 10:23
A korlátozások enyhítéséről döntött a kormány Izraelben

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéséről döntött a kormány Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken. A korlátozások fokozatos enyhítésének első, kísérleti lépéseként újraindítják a kiskereskedelemnek, az üzemeknek és gyáraknak, valamint a szolgáltatásoknak egy részét. Szombatig elővigyázatossági korlátozásokat fognak meghatározni ezeken a helyeken egyebek közt a kötelező fertőtlenítésről, a fizikai távolság fenntartásáról, a dolgozók testhőmérsékletének ellenőrzéséről, a maszkok viseléséről, és ha ezeket a szabályokat nem tartják be, akkor szankciókkal büntetik majd az üzletek tulajdonosait. (MTI)

A hitelintézeti szektorra vonatkozó újabb - anticiklikus szemléletű - prudenciális könnyítésekről döntött az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa, az egyik szerint a hitelintézetek átmenetileg megsérthetik a tőkefenntartási pufferre vonatkozó limitet, ami 700 milliárd forintos könnyítést jelent az intézmények számára, és tovább növelheti - összességében akár 5000 milliárd forint feletti összeggel - a hazai hitelintézeti szektor hitelezési potenciáljának mértékét - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Tímea 8 éve költözött Svédországba, jelenleg a férjével és a kisfiával Stockholm külvárosában élnek. A skandináv ország nem rendelt el a többi európai ország intézkedéseihez hasonló korlátozásokat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az éttermek, kávézók, óvodák, általános iskolák, edzőtermek nyitva vannak, a kormány mindössze annyit tett, hogy azt javasolta a svédeknek, hogy lehetőség szerint dolgozzanak otthonról és kerüljék a zsúfolt helyeket. Milyenek most a mindennapok Stockholmban, mennyire tartanak a vírustól az emberek, mennyire hoznak felelős döntéseket - erről beszélgettünk Timivel.

Jellemzővé vált a közössé médiában, blogfelületeken fogyasztói és gyártói oldalról egyaránt a felhalmozókat okolni azért, mert egyes termékekből szinte folyamatosan ki vannak fogyva a készletek a boltokban. Ennek hátterében azonban nem egyszerűen a felhalmozás, pánikvásárlás áll és felesleges, hogy a vásárlók egymást hibáztassák.

Több válságforgatókönyvet is összeállít a pénzügyi akciócsoport - mondta a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére utalva a Világgazdaságnak a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

Elkapta a vírust a maglódi Auchan egyik dolgozója, így több kollégát is karanténba küldtek. Aki érintkezhetett a fertőzöttel, otthoni karanténba küldték - nekik a teljes alapbérüket kifizetik. A pékség most külső beszállító termékeit árulja, kisebb a választék, de semmiből nincs hiány.

Orbán Viktor szokások péntek reggeli rádióinterjújában beszélet a gazdaságélénkítő csomagról, valamint a járványhelyzet akalulásáról is.

Mint arról ma reggel beszámoltunk, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1763 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg, ezzel 156 főre emelkedett az elhunytak száma. 207-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1763 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 156 főre emelkedett az elhunytak száma, 207-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 18 főre nőtt Pesti úti idősotthon elhunytjainak száma is. 847 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 63-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

2020.04.17 07:29
A vártnál nagyobb mértékben zsugorodott a kínai gazdaság

A vártnál nagyobb mértékben, 6,8 százalékkal csökkent Kína bruttó hazai terméke (GDP) az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest az új koronavírus-járvány megfékezését célzó, széleskörű korlátozások következtében - jelentette be pénteken Pekingben a kínai statisztikai hivatal.

2020.04.17 07:28
Trump: Amerika újra akar indulni

Szakaszosan javasolja újraindítani a mindennapi életet az amerikai szövetségi kormány - jelentette be Donald Trump amerikai elnök csütörtökön este a Fehér Házban a járványra vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján. Bevezetőjében Trump hangsúlyozta, hogy a járvány összehozta az amerikaiakat, akik közösen hoztak áldozatot a kór megállítása érdekében. Úgy fogalmazott: "állampolgáraink áldozatvállalását a jövendő nemzedékek is elismerik majd". Kifejtette, hogy a járvány lassítására hozott intézkedések beváltak, sikerült elejét venni a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásának. Mint mondta: bár egyetlen haláleset is sok, de általában véve az ország túl van a járvány csúcspontján. Az ország hosszú távú leállásáról úgy vélekedett, hogy az nem lehet tartós megoldás, s ennek szerinte még a közegészségügyre is kártékony hatása lenne. "Újranyitjuk országunkat, Amerika újra akar indulni" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az amerikaiak szeretnék, ha az élet már visszatérne a normális kerékvágásába. "És ez meg is fog történni" - tette hozzá, hangsúlyozva azt is, hogy az országnak szüksége van a működő gazdaságra.

2020.04.17 07:22
Instagram-posztban jött ki a rendelet

Rendhagyó módon nem a Magyar Közlönyben jelent meg először, előbb a miniszterelnök Instagram-oldalára került fel az idei érettségivel kapcsolatos új kormányrendelet. Íme:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

A koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg a mindennapokat, az élet azonban nem állt meg. A koronavíruson kívül is vannak egészségügyi problémák, amikkel a betegek orvoshoz kell, hogy forduljanak. Országszerte nagyon sok magánrendelő és magánklinika vezette be az online konzultációt. Megkérdeztünk néhány privátszolgáltatót, mit tapasztalnak, mennyire élnek a lehetőséggel betegek és milyen panaszokkal fordulnak leginkább hozzájuk.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem