21 °C Budapest

Fontos változás élesedett az orvosi rendelőkben: erről minden betegnek tudnia kell

2020. április 17. 05:40

A koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg a mindennapokat, az élet azonban nem állt meg. A koronavíruson kívül is vannak egészségügyi problémák, amikkel a betegek orvoshoz kell, hogy forduljanak. Országszerte nagyon sok magánrendelő és magánklinika vezette be az online konzultációt. Megkérdeztünk néhány privátszolgáltatót, mit tapasztalnak, mennyire élnek a lehetőséggel betegek és milyen panaszokkal fordulnak leginkább hozzájuk.

Március közepe óta a rendelőintézetekben és kórházakban a járó- és fekvőbeteg ellátásban csak sürgősségi ellátás történik, minden tervezett műtét és kivizsgálás valamint a nem sürgős járóbeteg-szakellátás is halasztásra került. Vagyis nincs könnyű helyzetben az, akinek mostanában jelentkezik valamilyen egészségügyi panasza.

A magánegészségügyi intézmények gyorsan reagáltak a helyzetre és rövid idő leforgása alatt álltak át az online konzultációkra, ezzel is biztosítva a folyamatos betegellátást. Kíváncsiak voltunk, alig néhány hét után mik a tapasztalataik, mennyire élnek a virtuális konzultációval a betegek, milyen panaszokkal fordulnak az orvosokhoz és hogyan is néz ki a gyakorlatban egy ilyen online tanácsadás, ami - hangsúlyozta minden szolgáltató - a személyes szakorvosi vizsgálattal nem teljesen egyenértékű.

Az az általunk megkérdezett magánklinikák beszámolóiból kiderül, hogy a betegek többsége még barátkozik az új rendszerrel, de hétről hétre többen élnek a videókonzultáció lehetőségével.

Emineo Magánkórház

Az intézményben két hete működik a távkonzultáció.

Jelenleg is működik a járóbeteg szakrendelésünk és a baleseti részlegünk is. Vannak azonban olyan 65 év feletti kollégák, akik kizárólag videós konzultációt folytatnak már, a reumatológusunknál például telt ház van

 - mondta a Pénzcentrumnak dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Magánkórház társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója, hozzátéve, ő leginkább a műtét utáni 6 hetes, valamint 3 hónapos kontroll-vizsgálatot igyekszik videón keresztül intézni.

Elmondta, amennyiben a betegnek nincs új panasza, a videókonzultáció gond nélkül kivitelezhető,

ha azonban felmerül valamilyen új probléma, a személyes vizsgálat legtöbbször elengedhetetlen.

A videós rendszert tapasztalata szerint a betegek meglepően jól használják, a megbeszélt időpont előtt 48 órával fel tudják tölteni a korábbi leleteiket, így az orvosok is tudnak készülni a konzultációra, ami zökkenőmentesen, hatékonyan működik. Dr. Börzsei-Knoll Veronika elmondta, az átállás sokkal gördülékenyebben ment, mint gondolta volna, különösen jól működik a videókonzultáció például a gyógytorna esetén.

A műtét utáni első gyógytorna foglalkozásra személyesen kerül sor, de onnantól kezdve a gyógytornász videón keresztül instruálja a betegeket, akik nagyon együttműködőek és valóban eredményes a közös munka

 - mondta. Elárulta, a járóbeteg ellátás során is nagyobb lemorzsolódásra számított, ezzel szemben gördülékenyen zajlik a rendelés. A biztonság érdekében minden, az Emineo-ba érkező betegnél elvégzik a COVID-19 tesztet, amennyiben az eredmény negatív, akkor a páciens továbbmehet a szakrendelésre. Amennyiben pozitív, abban az esetben a pácienst nem tudják ellátni és megkérik, hogy háziorvosának is jelezze a teszt eredményét. Ez műtéteknél is így van, gyakorlatilag a váróba lépés előtt, egy elkülönített részlegen tesztelnek, és a kórházat is egy ún. egykapus rendszeren át lehet megközelíteni.

"A példa kedvéért: valaki Achilles-ín szakadással érkezik hozzánk. Az első lépés a tesztelés, ha negatív, akkor a járóbeteg ellátás keretében megvizsgáljuk a pácienst és mivel ennél a sérülésnél műtéti beavatkozásra van szükség, 4 nappal későbbre adunk egy műtéti időpontot. A műtét napján, a váróba lépés előtt ismét elvégzünk egy tesztet, és csak akkor történik meg az operáció, ha a második eredmény is negatív" - magyarázta a szakember.

Swiss Clinic

A járvány kirobbanása után a Swiss Clinic is elindította a Táv-Doktor szolgáltatást, eddig 14 videós tanácskérés érkezett. Ezek jellemzően pár perces konzultációk voltak, és ezek közül 11 esetben, a beszélgetést követően az orvosi ügyelet végül kivonult a beteghez - tudtuk meg dr. Kirschner András, a Swiss Clinic ügyvezetőjétől.

A panaszok változatosak. Leggyakrabban láz, köhögés, valamint fül-orr-gégészeti és allergiás panaszok miatt hívnak. Jelentős még a derékfájás (például elhalasztott műtétek miatt) és a hasi fájdalom is

 - mondta dr. Kirschner András, aki jelezte, hogy tapasztalatuk szerint nagyon sokan nem értik pontosan a távkonzultáció lényegét.

Sokan azt gondolják, hogy a szakorvossal történő konzílium, beszélgetés ingyenes, sokan pedig nem tudják megfizetni a személyes vizitet.

A szakember azt is elmondta, hogy sokan telefonálnak kisebb sérülések miatt, hogy hová menjenek, mit csináljanak. Többnyire bokaficam, csukló törés, szögbe lépés fordult elő. Azokat, akik hasonló panasszal keresik meg őket, a megfelelő traumatológiai centrumba irányítják.

A távkonzultációnk keretén belül a legstabilabb, piacon elérhető technológiai rendszerrel a páciensek korábbi leleteit is tudjuk rögzíteni. A nagy klinikáinkon a napi kb. 100 személyes vizsgálat mellett 5-6 esetben kerül sor 20-30 perces táv-konzultációra, de ez a szám szép lassan emelkedik

 - jegyezte meg dr. Kirschner András.

Rózsakert Medical Center (RMC)

Az intézmény számára a távkonzultáció nem újdonság, már négy évvel ezelőtt kiépítették a rendszert, így az átállás viszonylag gyorsan és gördülékenyen ment. Egészen a járvány kirobbanásáig azonban inkább csak szezonálisan, leginkább nyáron vették igénybe a a betegek, valamint a külföldön élő magyarok használták rendszeresen.

Korábban még vidékről is inkább felutaztak a pácienseink

 - tudtuk meg Kiss Anikótól, az RMC üzletfejlesztési- és kommunikációs igazgatójától. Hatalmas az érdeklődés a belgyógyászati konzultáció iránt, elsősorban a koronavírus teszteléshez szükséges előzetes videós megbeszélésre jelentkeznek sokan.

"Bizonyos területeken a vizit teljes körűen elvégezhető online is, e-receptírással együtt, így például gördülékenyen megy a pszichológiai és pszichiátriai tanácsadás, dietetika, de bizonyos esetekben a videós konzultáció után elengedhetetlen a személyes vizsgálat, mint például egy mellkasi fájdalom, vagy gyermekeknél akár urológiai probléma esetén is. Ezekről az online vizit alatt a belgyógyász, illetve gyermekorvos dönt" - mondta Kiss, aki példákkal is illusztrálta, a gyakorlatban a távkonzultáció hogyan is néz ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az allergológia esetén a kontrollokat könnyen meg lehet ejteni online, ha pedig szükség van rá, a szakorvos e-receptet is ki tud állítani. Ez persze csak akkor jöhet szóba, ha már van diagnosztizált allergia. Akinél most jelentkeznek panaszok, azoknál a szükséges teszteket személyesen kell elvégezni, Prick teszt alapján, vagy vérből.

Az online vizit alapján az orvos kiírja a vérvételi panelt, a páciens eljön a klinikára, levesszük a vért, hazamegy, majd az orvos az eredmény birtokában felhívja és átbeszélik a teendőket, illetve ha szükséges, felírja a receptet

 - mondta Kiss Anikó. Endokrinológia esetében a vizit teljes mértékben végezhető online, hiszen az leginkább a páciens kikérdezéséből és a leletek kiértékeléséből áll. Ha szükséges vérvétel és az nem halasztható, akkor csak a vérvétel idejére kell a páciensnek felkeresni az intézményt, és a lelet beérkezése után online tud ismét beszélni az orvossal már az eredmény kiértékeléséről.

Gyógyszeres terápiát sem ezen a területen, sem más belgyógyászati területen nem állítanak át laborvizsgálat nélkül, de az online konzultáció lehetővé teszi a találkozások minimalizálását

- mondta Kiss Anikó. Jó példa még a gyermekneurológia, ahol a gyerek mozgását figyeli a gyermekneurológus a képernyőn keresztül. Ez a "vizsgálat" a gyerek számára tulajdonképpen egy otthoni torna, amit az orvos instruál, miközben közben figyeli a gyerek mozgását és viselkedését, majd a szülővel konzultál a látottakról.

A fentiekből is látható, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése szükséges lehet, ilyenek még a vérvétel mellett a magzati szűrővizsgálatok, kardiológiai vizsgálatok, bizonyos bőrgyógyászati problémák, mint például egy gyanús anyajegy vizsgálata, vagy nőgyógyászati panaszok, amikorra személyes megjelenés kikerülhetetlen.

Az RMC-nek szigorú járványügyi eljárásrendje van a személyes vizitek esetében, így csak kézfertőtlenítés után léphet be a páciens a rendelőbe, ahol azonnal biztosítanak a számára maszkot és kesztyűt. Az RMC dolgozói pedig védőfelszerelésben dolgoznak. Március 16-a óta hetente átlagosan 400 pácienst látnak el személyesen az intézményben, ehhez jön még a heti átlag 250 távkonzultáció.

Tehát hetente átlagosan 650 páciensünk van most, ez a korábbi forgalmunk fele

- mondta Kiss Anikó.

Duna Medical Center

Már egy hónapja működik a távkonzultáció az intézményben, hetente átlagosan 100 virtuális tanácsadásra kerül sor.

Számos olyan szakorvosunk van, aki 65 év feletti, ők ugyan személyesen nem vizsgálhatják meg a pácienseket, azonban gond nélkül részt vehetnek a távkonzultációban. Vannak olyan betegek is, akik valamiért nem tudnak személyesen megjelenni kontrollon vagy vizsgálaton, tehát ez egy win-win szituáció

- mondta a Pénzcentrumnak Bartók János, a Duna Medical Center vezérigazgatója.

Ha valaki élne a lehetőséggel, akkor első lépésként küldenie kell egy e-mailt, amiben jelzi az igényét. Ezt követően egyeztetnek a pácienssel és az orvoscsapattal is, hogy a konkrét panasz esetében megoldható-e a távkonzultáció és melyik szakorvos a legmegfelelőbb arra. Ezután a korábbi leletek, eredmények megküldését követően (melyek kezeléséhez előzetesen hozzájárul a páciens) megtörténik a konzultáció.

A legtöbb konzultáció telefonon történik, de van lehetőség biztonságos videóhívásra, valamint írásos véleményre is

  mondta a DMC vezére. Tapasztalataik szerint egyre nő az érdeklődés a távkonzultáció iránt.

Dr. Tóth Eszter, a DMC fül-orr-gégésze a Pénzcentrumnak elmondta, akut problémák esetén érdemes először a távkonzultációt igénybe venni.

Felső légúti problémák, fülfájás esetén, amennyiben a panaszok rövidebb ideje, legfeljebb néhán het állnak fenn, akkor ideális a virtuális megbeszélés, a tünetek és az anamnézis alapján például dönthetünk arról, szükséges-e gyógyszeres terápia. Első konzultációként ez a módszer tökéletes

- mondta a szakorvos. Amennyiben a páciensnél nem történik jelentős javulás, úgy természetesen a személyes vizsgálat szükségszerű, ahogy a hosszú ideje fennálló panaszok esetén is szükséges a megfelelő vizsgálatok elvégzése.  Dr. Tóth Eszter jelenleg napi 2-3 videókonzultációt végez, és úgy gondolja, a jövőben, a járvány lecsengése után a távkonzultáció jó megoldás lenne arra, hogy tehermentesítsék az ügyeleti és sürgősségi ellátást.

 

Doktor24

A Doktor24 Csoportnál szintén több szakterületen érhető el szakorvos online videó távkonzultációban az allergológia, tüdőgyógyászattól a kardiológián, bőrgyógyászaton át a szemészetig. Spányik András orvosigazgató a Portfolio-nak beszélt arról, milyen tapasztalatokat gyűjtöttek az elmúlt hetekben. Hangsúlyozta például, hogy nagy igény mutatkozik például a szemészeti szakterületen az online tanácsadásra, és hogy megjelentek új igények a nagyobb céges ügyfeleik részéről, amelyek a pszichiátriai csapattól kértek krízistámogatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem