7 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 21-én

2020. május 21. 07:17

Mint arról ma reggel beszámoltunk, miközben az aktív esetszám csökkent, 3641 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. A statisztikák szerint az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti. Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít május 21-én is a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.21 22:09Franciaországban száz alá csökkent a napi halálozás, nem valószínű egy második hullámFranciaországban az elmúlt 24 órában 83-an vesztették életüket a koronavírus-járvány miatt az előző napi 110 után, s így 28 215-re emelkedett az áldozatok száma, a betegek számának csökkenése pedig folytatódott - közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium. A szakemberek egyre kevésbé tartanak valószínűnek egy második hullámot a nyár előtt. A kórházban meghaltak száma 58-cal 17 870-re emelkedett az előző nap óta, az idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben 25-en hunytak el szerda, 10 345-en a járvány kezdete óta. A kórházakban ápoltak száma az előző nap óta 358-cal csökkent. Jelenleg 17 583 fertőzöttet ápolnak egészségügyi intézményekben, de még csütörtökön is történt 271 új betegfelvétel. Intenzív osztályon 1745 beteg fekszik, számuk 49-cel csökkent az elmúlt 24 órában. A tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy hatodik hete csökken a súlyos betegek száma, az elmúlt egy héten 25 százalékkal esett vissza a lélegeztetőgépre szorulók száma. Tíz nappal a kijárási korlátozások fokozatos feloldásának kezdete után Patrick Pelloux, a francia mentőorvosok szövetségének elnöke szerint semmi nem utal arra, hogy a járványnak egy második hulláma fenyegetné Franciaországot a nyár előtt, ugyanakkor "ez nem jelenti azt, hogy a járvány megállt" - hangsúlyozta a szakember. (MTI)

Elérhetővé tette a koronavírus terjedésének követésére közösen kifejlesztett szoftverét az Apple és a Google, ezzel olyan alkalmazások írhatóak, amelyek értesítést küldenek a felhasználóknak, ha kapcsolatba kerülhettek fertőzöttekkel.

Az SOS Gyermekfalvakat eddig sikeresen elkerülte a járvány a számos óvintézkedésnek köszönhetően. A biztonsági intézkedések, az iskolák és óvodák bezárása miatti többszöri étkezés és a digitális oktatáshoz, valamint az egészségügyi óvintézkedések miatti szükséges eszközök beszerzése azonban drámaian megnövelte a civil szervezet költségeit, miközben a gazdasági válság miatt nagymértékben csökkent a vállalatok felől érkező adomány. A közel négyszáz gyermeknek otthont adó szervezet ezért most a lakossághoz fordul segítségért: adománygyűjtő kampányba kezdtek.

Jelentősen csökkent a magyar háztartások fizetőképessége a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk miatt.

2020.05.21 20:43
Törökországban tovább lassult a járvány

Törökországban csütörtökön tovább lassult az új koronavírus-járvány, az utóbbi 24 óra leforgása alatt 961 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a fertőzöttek száma elérte a 153 548-at - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján. A kis-ázsiai országban nyolc hét elteltével szerdán csökkent ismét 1000 alá, 972-re az újonnan igazolt koronavírusos esetek napi száma, amit Koca "a végső siker jelének" minősített. A járvány volumene április 11-én járt a csúcspontján, akkor 5138 embernél diagnosztizálták a vírust. A tárcavezető által megosztott táblázatból az is kiderült, hogy az elmúlt napban 27-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4249-re emelkedett. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta mérséklődik, bár az előző napi adat 23 volt. Az intenzív kezelésre, valamint a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma csütörtökön is csökkent, az előbbi 877-ről 820-ra, az utóbbi 445-ről 424-re. A gyógyultnak minősítettek száma 1003-mal 114 990-re nőtt, így ők teszik ki az összes eset csaknem háromnegyedét. A 83 milliós országban a hatóságok eddig körülbelül 1,73 millió vírustesztet végeztek el.

Magyarországon a koronavírus-járvány hatására az európai uniós átlagnál kisebb mértékben esett vissza a járműipar teljesítménye márciusban - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön a Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) Járműipar2020 című online konferenciáján.

2020.05.21 20:27
Csehországban tesztelni fogják a munkásszállók lakóit

Csehországban tesztelni fogják a munkásszállók lakóit, hogy megelőzzék a koronavírus esetleges újbóli elterjedését - jelentette be Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján. "A munkásszállókban manapság leginkább külföldiek laknak, a járvány terjedésének kockázatai ezeken a helyeken nagyon nagyok" - indokolta a hatósági döntést Prymula. A tisztiorvosi szolgálat és az idegenrendészet között - fejtette ki a miniszterhelyettes - már folynak a tárgyalások a tesztelések feltételeiről. Úgy vélte, hogy a tesztelést a külföldieket alkalmazó cégeknek is támogatniuk kellene, hiszen nem lehet kizárni a járvány esetleges visszatérését, második hullámát. Prymula rámutatott, hogy a tesztelés nem csak a hagyományos munkásszállásokat érintené, mert a külföldi vendégmunkások nagyon sokféleképpen és nagyon sok helyen laknak.

2020.05.21 20:26
Spanyolországban a járvány kezdete óta először ötven alá csökkent a napi halálozás

Spanyolországban a járvány kezdete óta először ötven alá csökkent a napi halálozás - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. Az elmúlt egy nap során 48-an haltak bele a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzésbe, amely eddig 27 940 emberéletet követelt a dél-európai országban. Az igazolt fertőzöttek száma 344-gyel emelkedett 24 óra alatt és meghaladta a 233 ezret.

2020.05.21 20:24
Tovább javult a járványhelyzet Németországban

Tovább javult a járványhelyzet Németországban, a csütörtöki hivatalos adatok szerint egyetlen járás vagy város sincs, ahol szigorított óvintézkedésekkel kell védekezni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen, és egyre több olyan hely van, ahol valamennyi regisztrált fertőzött legyőzte a kórokozót. A németországi közigazgatás 401 alapegysége - járások, városok - közül 23-ban nincsenek úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő regisztrált fertőzöttek, 339-ben pedig 10 százalék alatt van az összes helyi regisztrált fertőzötthöz viszonyított arányuk - mutatták ki a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) számításai. A koronavírus-világjárvány első németországi hullámának levonulását jelzi az is, hogy nincs olyan közigazgatási egység, ahol meg kell fordítani a járványlassító korlátozások lazításának folyamatát. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megegyezése alapján erre akkor van szükség, ha meghaladja az 50-et az utóbbi hét napon regisztrált fertőzések 100 ezer lakosra vetített száma. Ilyen esetben el ismét szigorítani kell, és a társadalmi és gazdasági élet újraindítását csak akkor lehet tovább folytatni, ha hét napon keresztül a határérték alatt marad az új igazolt fertőzések száma. A szabályt a május eleji bevezetése óta 5 járásban kellett alkalmazni, időközben mindenütt ismét enyhült a járvány. A helyzet javulását mutatja a többi között az is, hogy az országszerte egy nap alatt regisztrált új fertőzések száma 12. napja 1000 alatt van. Az RKI-hoz szerdáról csütörtökre 745 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól. Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 176 752 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülő, vagyis a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek becsült száma 1100-zal 158 000-re emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 8147 regisztrált fertőzött halt meg, ez 57-tel több az egy nappal korábbinál.

2020.05.21 20:23
Olaszországban tízezer alá csökkent a kórházban kezelt Covid-19 betegek száma

Százötvenhattal emelkedett a halottak száma egy nap alatt Olaszországban, amely így elérte a 32 486-t az olasz polgári védelmi hatóság csütörtök esti adatai szerint. A kórházban kezeltek száma tízezer alá csökkent, az újonnan diagnosztizáltak majdnem felét Lombardia tartományban szűrték. A halottak száma enyhén csökkent az egy nappal ezelőtti 161-hez képest. A halálozások csaknem fele Lombardiában és Piemont tartományban történt. A húsz régióból kilencből egy halálesetet sem jelentettek Covid-19 miatt az utóbbi egy nap alatt. Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerhétszázzal csökkent az egy nappal korábbi több mint kétezer után, hivatalos adatok szerint 60 960. Nyolcvannégy százalékuk házi karanténban tartózkodik, kórházban 9269 beteget kezelnek, intenzíven 640-t. A gyógyultak száma túllépte a 134 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 228 006-t.

2020.05.21 20:22
Lengyelországban maradt a járvány alatt is az ott munkát vállaló külföldiek többsége

Elsősorban a munkalehetőségek elérhetősége miatt a koronavírus-járvány ellenére is Lengyelországban maradt az ott dolgozó kelet-európai munkavállalók többsége; többen közülük inkább a munkájuk elvesztésétől félnek, mintsem a fertőzéstől - derül ki egy, az MTI-nek csütörtökön eljuttatott tanulmányból. A felmérést a kelet-európai bevándorlók munkapiaci érvényesülését támogató alapítvány, az EWL S.A., valamint a Varsói Egyetemen működő Kelet-Európai Tanulmányok Központja készítette április 9-15. között, egy hatszáz fős mintán, elsősorban Ukrajnából, de Fehéroroszországból, Moldovából és Georgiából is származó külföldiek között. A felmérés szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége (85 százalék) a járvány kitörése után is Lengyelországban akart maradni. Ezt a legtöbben (55 százalékuk) a kereset és a munkavállalás lehetőségével indokolta. A tanulmány készítői leszögezik: a járvány alatt mintegy 175 ezer ukrán állampolgár hagyta el Lengyelországot, ami az ott korábban élő és dolgozó ukrán közösség mintegy 10 százalékát jelenti.

2020.05.21 20:21
A járvány felgyorsította az erdőirtást a trópusokon

A koronavírus-járvány idején jelentősen felgyorsult a trópusi erdők irtása - figyelmeztetett csütörtökön a Természetvédelmi Világalap (WWF) . "Minden jel arra mutat, hogy az erdőirtás felgyorsulására hatással van a koronavírus-járvány. Sok országban az állam kihátrált az erdővédelemből a járvány idején, ami kedvez az illegális fakivágásnak és más források kifosztásának" - mondta Christoph Heinrich, a WWF németországi irodájának illetékese. A WWF által közzétett tanulmány szerint, amelyet a Marylandi Egyetem műholdas felvételei alapján készítettek, márciusban 6500 négyzetkilométerrel csökkent a trópusi erdők területe a vizsgált 18 országban. Ez 150 százalékkal több az előző évinél. A legnagyobb mértékű az erdőirtás Indonéziában, ahol 1300 négyzetkilométernyi trópus erdőt pusztítottak el, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol ezer négyzetkilométerrel csökkent a trópusi erdők területe és Brazíliában, ahol 950 négyzetkilométerrel.

2020.05.21 20:20
Húsz perc alatt eredményt mutató vizsgálat próbája kezdődött Nagy-Britanniában

Húsz perc alatt eredményt mutató, laboratóriumi vizsgálatot nem igénylő koronavírusteszt próbája kezdődött csütörtökön Nagy-Britanniában. Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta csütörtök este a Downing Streeten, elmondta azt is, hogy a brit kormány több mint tízmillió antitestszűréshez elegendő eszközt rendelt, és ezek alkalmazása a jövő héten kezdődik. Hancock ismertetése szerint a szájból vett mintával működő húszperces teszt célja annak minden eddiginél gyorsabb megállapítása, hogy a vizsgált páciensek szervezetében a szűrés pillanatában jelen van-e a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus. A szűrési módszer hat hétig tartó, négyezer emberre kiterjedő próbája a dél-angliai Hampshire megyében kezdődött.

A járványhelyzet miatti korlátozások feloldásával benépesülnek vidéken az éttermek, kávézók, a játszóterek, közparkok, az üzletek, fokozatosan nyitnak a szállodák is. A forgalom nő ugyan, de egyelőre csak töredéke a megszokottnak.

A Költségvetési Tanács (KT) megítélése szerint a magyar gazdaság erős fundamentumai és a már bejelentett gazdaságpolitikai intézkedések biztosíthatják, hogy Magyarország gazdasági felzárkózása folytatódjon - közölte a jövő évi költségvetési törvény tervezetéről készített véleményében a testület.

Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon, miután a szlovák kormány csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhassanak a szomszédos országokba - így Magyarországra is - legfeljebb egy napra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán csütörtökön.

2020.05.21 17:55
Több mint száz egészséges gyermek született koronavírusos anyáktól egy indiai kórházban

Több mint száz egészséges gyermek született új koronavírussal fertőzött anyáktól a nyugat-indiai Mumbai egy kórházában. India pénzügyi és szórakoztatóipari központja mintegy 24 ezer fertőzöttel és több mint 800 halálozással a koronavírus-járvány gócpontjává vált a dél-ázsiai országban. A múlt hónapban született 115 csecsemő közül csupán háromnál mutatták ki kezdetben a koronavírust, de a későbbi tesztek már nem jelezték a fertőzést - adta hírül a BBC News. A kórházban meghalt két koronavírusos anya, egyikük még gyermeke megszületése előtt. A koronavírusos várandós anyák több mint felénél császármetszéssel segítették a világra a gyermeket az orvosok, míg másik felük természetes módon szült - közölte az intézmény. A kicsinyek közül 56 fiú és 59 lány. A kórházban szült 22 anyát más egészségügy intézményekből irányították át. Az orvosok nem tudják, hogy ők még otthonukban, valahol kültéren vagy a másik kórházban fertőződtek-e meg a vírussal.

2020.05.21 17:32
Péntektől beléphetnek Magyarországra Ausztria felől az osztrákok, ha van negatív tesztjük

Péntektől beléphetnek az Osztrák Köztársaság területéről Magyarországra azok az osztrák állampolgárok, akik négy napnál nem régebbi okirattal igazolni tudják, hogy szervezetükben aktuálisan nincs jelen a Sars-CoV-2 koronavírus - az erről szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormányhatározat azt is kimondja: ha az Ausztria felől Magyarország területére belépett osztrák, illetve magyar állampolgár a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el és haladéktalanul értesítenie kell telefonon a járványügyi hatóságot. Ugyanez vonatkozik arra is, aki az Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam polgáraként Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és ezt tartózkodási kártyával igazolja. A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban határátlépőkre.

Ahogy közeledik a szezon, Európa országai lassan ismét megnyitják határaikat a külföldi turisták előtt, hogy mentsék, ami menthető. És habár az előzetes felmérések szerint sok magyar idén elővigyázatosságból belföldön tölti el a szabadságát, egy külföldi nyaralás sem tűnik lehetetlennek.

Több vizsgálat igazolta, hogy a korlátozó intézkedések hatásosak és tömeges koronavírus-fertőzés nem lépett fel Magyarországon - mondta el Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a témában rendezett csütörtöki online konferencián.

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - ezt állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, májusi stabilitási jelentése.

2020.05.21 16:08
Pénzügyi nehézségek miatt több országból kivonul az Oxfam segélyszervezet

Tizennyolc országban szünteti be tevékenységét az Oxfam segélyszervezet a koronavírus-járvány nyomán fellépett pénzügyi nehézségek miatt. Erről a londoni székhelyű szervezet tájékoztatott csütörtökön ismertté vált közleményében. Chema Vera, a szervezet ideiglenes vezérigazgatója közölte, az irodáik bezárását már korábban fontolgatták, a világjárvány csupán felgyorsította a folyamatot. A közlemény hozzáteszi, hogy változásokat eszközöltek a szervezet döntéshozói struktúrájában is: nagyobb figyelmet fordítanak a jövőben a déli félteke országaira, a terepmunkát pedig igyekeznek a helyi körülményekhez igazítani. A jelenlegi és a jövőben végrehajtandó változtatások az Oxfam segítségére lesznek abban, hogy fellépjen a pandémia hosszútávú, ebben a szakaszban még nem látható következményeivel világszerte - hangsúlyozta a szervezet. Az Oxfam jelenleg 66 országban van jelen. A mostani döntés a közel ötezres személyi állományból csaknem 1450 ember munkahelyét érinti. A szervezet kivonul egyebek közt Afganisztánból, Ruandából, Szudánból, Tanzániából és Egyiptomból, a további 48 ország közül pedig 6-ban - köztük Indonéziában és Kenyában - független, az Oxfamhoz kapcsolódó csoportokon keresztül lesz jelen. A szervezet már korábban pénzügyi megszorításokra kényszerült, miután 2018-ban arra derült fény, hogy magas rangú tagjai fizettek a szexért a 2010-es haiti földrengés túlélőinek. Később kiderült, hogy más országokban is történtek hasonló esetek. A botrány után több pénzügyi donor megvonta a támogatását az 1942-ben létrejött szervezettől.

2020.05.21 16:06
Horvátország még nem hirdeti ki a járvány végét

Horvátország még nem hirdeti ki hivatalosan a koronavírus-járvány végét, ez egy új fertőző betegség, és számos kihívással kell még szembenézni - mondta újságíróknak nyilatkozva Vili Beros egészségügy-miniszter csütörtökön. Zágráb a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot. Ugyanakkor továbbra sem lehet 40 fő feletti csoportos összejöveteleket tartani és sporteseményeket rendezni az országban. Ennek feloldását május végére tervezi a kormány. Horvátország közel két hete a határait is újranyitotta: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okokból utaznak az országba. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket Zágráb Szlovéniával közös határán a múlt hét végén teljesen feloldotta. Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter a korlátozások feloldását jelentette be május 29-től Szlovákiával, Csehországgal, Magyarországgal és Ausztriával is. Ezt megelőzően mobiltelefonos alkalmazás bevezetését tervezik a beutazások meggyorsításának elősegítése érdekében. Amint közös megállapodás alapján megnyílnak a határok az említett országok állampolgárai előtt, és sikerül a németekkel, valamint később a lengyelekkel is megegyezésre jutni, Horvátország teljes idegenforgalmának több mint 60 százalékát helyreállíthatja - hangsúlyozta a tárcavezető. (MTI)

Több, a koronavírus elleni küzdelmet segítő, ígéretes fejlesztésről számoltak be magyar kutatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló, csütörtöki online tudományos konferenciáján.

2020.05.21 15:46
A lengyel ipari termelés csaknem 25 százalékkal esett áprilisban

A lengyel ipari termelés 24,6 százalékkal csökkent éves összevetésben áprilisban, amely az első olyan teljes hónap volt, amikor a koronavírus-járvány miatt korlátozások voltak érvényben. Szakértők az ipari termelés jóval kisebb, 10 százalékos csökkenésére számítottak. A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint a gazdaság valamennyi ágazatában csökkent a termelés, de különösen kiemelkedett az autóipari termelés mintegy 80 százalékos és a bútorgyártás 50 százalékos esése tavaly áprilissal összevetve. Egy lengyel pénzügyminisztériumi illetékes azt mondta, hogy a minisztérium várhatóan rontja az idei évre szóló 3,4 százalékos GDP-csökkenésre vonatkozó előrejelzését. Az Európai Bizottság várakozása szerint a lengyel GDP idén 4,3 százalékkal, az EU-n belül a legkisebb ütemben csökken.

2020.05.21 15:46
Szijjártó: a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata

Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program támogató okiratainak csütörtöki átadóján. Szijjártó Péter úgy véli, hogy az egészségügyi rendszer felkészült a legnehezebb helyzetekre is, de a válság hatásaival még csak most szembesül az ország. Véleménye szerint legfőképp a munkahelyek megtartásáról kell gondoskodni, hiszen a járvány előtti foglalkoztatási csúcsnak is köszönhető, hogy a magyar gazdaság megerősödve nézhet szembe a válsággal. Csütörtökön újabb 3 vállalatvezető vehetett át támogatói okiratot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM). A tárca bejelentése szerint a veszprémi Balaton Bútor Kft. csaknem 574 millió forintos beruházása több mint 287 millió forint állami támogatásban részesül. A somogyi Igalon működő Pek-Snack Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. beruházása szintén meghaladja a 574 millió forintot, kormányzati támogatása pedig a 287 millió forintot. A jakabszállási Genevation Aircraft Kft. 254 millió forintos beruházása 127 millió forint versenyképességi hozzájárulásra számíthat.

2020.05.21 15:44
Dél-Afrikában akár ötvenezer életet is követelhet a járvány

A Dél-afrikai Köztársaságban akár ötvenezer életet is követelhet a koronavírus-járvány, és elérheti a hárommilliót a fertőzöttek száma az év végére a tél beálltával - derült ki egy csütörtökön közölt tanulmányból, amely szaktudósok jövőre vonatkozó kutatásainak eredményét ismertette. Dél-Afrikában már most a legmagasabb a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma a kontinensen. A csaknem 58 milliós lakosú országban a regisztrált fertőzöttek száma már meghaladta a 18 ezret, s eddig 339-en hunytak el a kórban. A hatodik hete érvényben lévő karantén lelassította a járvány terjedését. Ugyanakkor az egészségügyi minisztérium által megbízott tudósoknak és statisztikai szakembereknek a járvány terjedésére vonatkozó modelljei 35-50 ezer halottal számolnak novemberig. "Nem sikerült igazán letörnünk a járványgörbét" - mondta Harry Moultrie, a tanulmányt összeállító szakértők egyike az országos televízióban ismertetve eredményeiket.

2020.05.21 15:34
Tízezer egészségügyi dolgozó fertőződhetett meg Iránban a járvány miatt

Tízezer egészségügyi dolgozót fertőzhetett meg Iránban a koronavírus - adta hírül a félhivatalos ILNA hírügynökség. Pontos adatok nincsenek. Az iráni kormány áprilisban közölt legutóbb számot az egészségügyet ért veszteségről: száznál többnek mondta a haláleseteket. A Közel-Keleten Iránt sújtja leginkább a ragály. A kormány legutóbbi adatai szerint a perzsa országban csaknem 130 ezer bizonyított fertőzöttet jegyeztek már fel, a járvány halálos áldozatainak száma 7249-re emelkedett. Megfigyelők szerint valójában akár kétszer ennyi is lehet a fertőzött és a halott.

Külön forrást biztosít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásokra az innovációs alapon belül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koronavírus-járvány ellenei védekezésről szóló, csütörtöki online tudományos konferenciáján az innovációs és technológiai miniszter.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Új ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a légiközlekedés számára, amelyeket a koronavírus-járvány idején kell betartani.

Az art moziknak bevétel hiányában legnagyobb gondot a bérek biztosítása, a rezsi kiegyenlítése jelenti. Különböző módon, de reagáltak a helyzetre. Elbúcsúztak a nyugdíjas dolgozóiktól, kiadták a szabadságokat, lecsökkentették a munkaidőt(ezzel a bért) - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Bakos Edit, az Art-Mozi Egyesület elnöke. A szervezet fő tisztségviselőjével beszélgettünk a művészmozik jelenlegi helyzetéről; az új koronavírus-járvány okozta jelentős károkról; valamint arról is, mikorra várható, hogy egy ideáli forgatókönyv esetén újranyitnak az art mozik országszerte. Interjú

A vártnál jobb lett az előző havihoz képest, de továbbra is mély recesszióra utal a gazdasági aktivitás mérőszáma, a beszerzésimenedzser-index (BMI) az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes adatokon alapuló felmérésének csütörtökön publikált eredménye alapján.

2020.05.21 13:34
Német vállalatok: Kelet-Európa a német export stabil támasza

A koronavírus-járvány okozta világgazdasági recesszió közepette Kelet-Európa bizonyult a német exportgazdaság stabil támaszának az Ost-Ausschuss, a Kelet-Európában tevékenykedő német vállalatok képviseleti szervezetének csütörtöki jelentése szerint. A német vállalatok kelet-európai exportja az első negyedévben éves bázison 1,7 százalékkal 58 milliárd euróra emelkedett, miközben a teljes német export a januártól márciusig terjedő időszakban 3,3 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Csak a lengyelországi német export egymilliárd euróval emelkedett, ami Olaszország és Nagy-Britannia megelőzésével az ötödik legnagyobb német kereskedelmi partnerország rangjára emelte a keleti szomszédot. Áprilisra, a járványvédelmi korlátozások csúcspontjára vonatkozóan viszont már kelet-európai viszonylatban is "katasztrofális" adatokra számít Oliver Hermes, az Ost-Ausschuss elnöke. "Még május is meglehetősen gyenge lesz" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a normalizálódási folyamat azonban már minden partnerországban megindult, így napról napra javulnak a fellendülés esélyei. "Egyre növekvő érdeklődést tapasztalunk a német egészségügyi berendezések iránt" - emelte ki, megjegyezve, hogy az általános gazdasági visszaesés közepette az olajárcsökkenés egy kisebbfajta konjunktúraprogrammal ér fel az energiaintenzív iparágakban.

2020.05.21 13:33
Olasz járványkórház vezetője: a világot nem lehet örökre karanténba zárni

Helyeselte a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos felszámolását, a határok újranyitását Francesco Vaia olasz orvosprofesszor, a fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórház igazgatója a nemzetközi sajtónak, benne az MTI-nek adott közösségi interjúban csütörtökön. Francesco Vaia kijelentette, támogatja a korlátozások enyhítését a mindennapi életbe való fokozatos visszatéréssel. "Mindent újra kell nyitni, lehetetlenség az egész világot karanténba helyezni, az élet befagyasztása haszontalan, mivel nem szolgálja a járvány megállítását" - hangoztatta. Hozzátette, egyetért a határok megnyitásával, ha az eddig követett óvintézkedéseket országok és egyének továbbra is szigorúan betartják. Úgy vélte, a hatóságoknak folyamatosan szűrniük kell a fertőzötteket, de sokat számít a személyes felelősség is, ami például azt jelenti, hogy "tünetmentesen", de 37,5 foknál magasabb testhőmérséklettel nem szabad emberek közé menni. "A vírus nem tűnik el magától, az óvintézkedések további betartásával segíthetünk neki távozni" - mondta az orvosprofesszor.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett vesztegzár ideje alatt a nőkre jut a házimunka és a gyereknevelés nagyobb terhe, és sokuknak nagyon nagy erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy megbirkózzanak vele - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott nemzetközi felmérésből.

Lassan visszatérnek a home office-ba vonuló budapesti munkavállalók is az irodába, ám törekedni kell a fokozatosságra, és a szigorú higiénia szabályok betartására - ezt segíti a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása.

2020.05.21 12:46
Ukrajnában ismét kiugróan növekedett a fertőzöttek napi száma

Ukrajnában csütörtökre ismét felszökött a koronavírus-fertőzöttek napi száma, csaknem kétszer annyi új beteget regisztráltak, mint ahány gyógyultat - derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból. Egy nap alatt 476 új esettel 19 706-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 15 újabb halálos áldozattal 579-re. A betegségből előző nap csak 272-en gyógyultak fel, a járvány kitörése óta velük együtt 6227-en. Az egészségügyi dolgozók közül eddig 3833-an fertőződtek meg, közülük 76-an az elmúlt napban. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos online tájékoztatóján ugyanakkor kiemelte, hogy előző nap rekordszámú, 9361 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el, A legtöbb új fertőzöttet, 70-et az elmúlt napban ezúttal a nyugat-ukrajnai Rivne megyében jegyezték fel, valamint a fővárosban, Kijevben 65-öt.

A vállalkozások 17 százaléka rendkívül súlyos helyzetbe került az elmúlt hónapokban, de a koronavírus okozta változásoknak vannak nyertesei is - derül ki egy friss felmérésből.

Folynak a tárgyalások a határnyitások előkészítéséről - jelentette be az Operatív Törzs mai napon tartott tájékoztatóján Kiss Róbert rendőralezredes.

Sikeresnek és eredményesnek értékelte a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatást a köznevelési államtitkár csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Maruzsa Zoltán elmondta, éppen ezért maradnak a jól bevált munkarendnél, így a nyári szünetig hátralévő időben folytatódik a digitális oktatás.

Jövő hét kedden megszűnik a rendkívüli jogrend, és egy új törvény lép életbe - mondta el a mai napon tartott Kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, az eddig járványügyi intézkedés sikeres volt, de ez az eredmény törékeny, ezért fontos, hogy a védekezési szabályokat betartsuk.

A külföldről hazaérkezett építőipari szakemberek közel 20 százaléka biztosan Magyarországon maradna a járvány után. Legnagyobb részük fizikai munkavállaló: villanyszerelő, hegesztő, vagy lakatos, de van közöttük nehézgépkezelő és szerkezetlakatos is. Ötezer szakemberre becsülik a járvány miatt hazatérők számát az ágazaton belül, akik részben megoldhatják az építőiparra jellemző, évek óta tartó munkaerőhiányt. Ahhoz, hogy a magyar építőiparban maradjanak, a KÉSZ Csoport szerint egy négy pontból álló feltételrendszernek kell megfelelniük az iparág szereplőinek.

2020.05.21 10:17
Tanulmány: minden ötödik stockholmi szervezete antitestet termel

Nagyjából minden ötödik stockholmi lakos szervezete antitestet termel az új koronavírus ellen - derült ki a svéd egészségügyi hatóságok egy még folyamatban lévő kutatásából, amelynek részeredményeit szerdán hozták nyilvánosságra. Svédországban a fővárosban a legmagasabb a fertőzöttek aránya, az összes eset egyharmadát itt regisztrálták. Az április végén véletlenszerűen tesztelt ezer stockholmi lakos 7,3 százalékának szervezete termelt antitesteket a koronavírus ellen. A vérben található antitestek segítségével tudják kimutatni, hogy a tesztelt átesett-e már koronavírus-fertőzésen. Anders Tegnell virológus abból indul ki, hogy a svéd főváros lakosságának valamivel több mint 20 százaléka fertőződhetett meg a SARS-CoV-2 nevű vírussal. Tegnell a vizsgálatok alapján úgy véli, hogy az ország többi részén alacsonyabb lehet a vírus ellen antitesteket termelő emberek aránya. Az átszámítás során figyelembe vették, hogy a teszteket néhány héttel korábban végezték, és időbe telik az is, míg az antitestek megjelennek a szervezetben.

2020.05.21 10:15
OVSZ: több mint 1200-an adtak vért szerdán

Országszerte negyvennégy helyszínen több mint 1200-an adtak vért szerdán - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradásszervezője csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Ohnsorge Éva azt mondta, hogy a kórházaktól 609 egységre érkezett igény, ebből a legnagyobb, 15 egység vérre vonatkozó kérés a Debreceni Egyetem belgyógyászati osztályán fekvő egyik beteg gyógyulását segítette. Csütörtökön 54 helyszínen szerveznek véradást országszerte, a helyek és időpontok a www.ovsz.hu és a veradas.hu oldalon találhatók - tette hozzá.

A csomagolóipar egyértelmű nyertese a koronavírus-járvány okozta helyzetnek.

A covid-19 egyszerűen nem elég halálos ahhoz, hogy a gyógyszerügyi hatóságok megengedjék a fejlesztett vakcinák hosszú évekig tartó engedélyeztetési folyamatának megkerülését - írja az Index. Ezért a lapnak nyilatkozó szakember szerint szinte kizárt, hogy akár jövőre elérhetővé válik a világ számára a koronavírus-vakcina.

A járvány rengeteg olyan családi vállalkozásban működő kisboltot tehet tönkre, amelyek ugyan nem bonyolítanak akkora forgalmat, mint egy szupermarket, fontos szerepet töltenek be a helyi ellátási láncban. Ha egy-egy ilyen kis- és középvállalkozás nem éli túl a vírus okozta válságot, akkor megeshet, hogy a helyiek nem tudnak majd a közelben bevásárolni: egy kiló kenyérért is utazni kell.

Ahogy egyre több ország nyitja meg a szomszédai felé a határait, többekben felmerülhet, hogy idén mégiscsak lehetséges lesz külföldre menni nyaralni. Az utazást azonban a járványveszély miatt sokan érezhetik kockázatosabbnak, mint korábban, ez pedig növelheti az utasbiztosítások iránti érdeklődést. Az érvényben lévő korlátozások miatt az utazási biztosítások piaca két hónapja gyakorlatilag áll, és az újraindulással kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság. De mégis hogyan képezlhető el egy idei nyaralás a koronavírus árnékában?

Június 16-ától lehet nyári táborokat szervezni Magyarországon. A rendelet a bölcsődék, óvodák működéséről is ír: vidéken korábban nyitnak ki, mint Budapesten.

Újabb átkelő nyílt meg a magyar-román határon csütörtök reggel, ezúttal Nyírábrány és Érmihályfalva között - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

2020.05.21 07:28
Így áll most a koronavírus-járvány a világon - élő!
2020.05.21 07:25
Várakozniuk kell a Romániába tartóknak a nagylaki átkelőnél

Torolódás alakult ki a nagylaki közúti határátkelőhely kilépő oldalán csütörtök reggel - közölte a rendőrség a honlapján. A személyautóval Románia felé tartóknak három órát kell várakozniuk az átlépésre. A csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen mindkét irányban egyórás a sor.

Mint arról ma reggel beszámoltunk, miközben az aktív esetszám csökkent, 3641 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. A statisztikák szerint az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti. A legtöbb megyében gyelőrekétszájegyű az igazolt fertőzöttek száma, vannak azoban kiugró értékek is, mint például Zala megyében.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3641 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

A koronavírus járvány olyan változásokat hozott a magyar lakosság mindennapi életében, amely rengeteg nehézséggel és kihívással járt, mind a munkavégzés, gyermeknevelés, távoktatás terén - de gyökeres változást hozott akár a bevásárlás, a személyes kapcsolattartás, kommunikáció, és a mindennapi időtöltések kapcsán is. Sokan kényszerültek átalakítani addigi életvitelüket, kiadásaikat, szokásaikat. A Pénzcentrum olvasói körében végzett felmérése megmutatja, mennyiben változtak meg a magyar emberek mindennapjai, és hogyan reagáltunk a járványhelyzet kihívásaira.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem