Biztosítás koronavírus ellen? Ezt jobb, ha tudod, mielőtt utaznál

2020. május 21. 08:45

Ahogy egyre több ország nyitja meg a szomszédai felé a határait, többekben felmerülhet, hogy idén mégiscsak lehetséges lesz külföldre menni nyaralni. Az utazást azonban a járványveszély miatt sokan érezhetik kockázatosabbnak, mint korábban, ez pedig növelheti az utasbiztosítások iránti érdeklődést. Az érvényben lévő korlátozások miatt az utazási biztosítások piaca két hónapja gyakorlatilag áll, és az újraindulással kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság. De mégis hogyan képezlhető el egy idei nyaralás a koronavírus árnékában?

Az Uniqánál március 23. óta nem lehet utasbiztosítást kötni, és a biztosító is ugyanazt teszi jelenleg, mint a potenciális utazó: követi a kormánytól és a külföldi hatóságoktól érkező híreket. Amíg nincs konkrét dátuma a határok megnyitásának, addig ők sem tudnak a szolgáltatás újraindításával tervezni - írja a G7.

Kurtisz Krisztián az Uniqa Biztosító Zrt. vezérigazgatója azt mondja, hogy hozzájuk konkrétan koronavírus-megbetegedéssel kapcsolatos kárbejelentés (amíg még lehetett utazni) nem érkezett. Ha azonban az ügyfél koronavírus-fertőzés miatt szorult volna orvosi kezelésre, akkor annak a költségeit a biztosító vállalta volna, amennyiben ez olyan országban történt, ami a beutazás napján nem szerepelt a konzuli szolgálat "Utazásra nem javasolt térségek" listáján.

Amíg nem volt világjárvány, ezt a listát valószínűleg kevesen böngészték, mostantól azonban sokkal többen fogják. A jövőben ugyanis egy utasbiztosítás érvényessége szempontjából kulcsfontosságú lesz, hogy a listán rajta van-e a célország, és ha igen, mikor került fel oda.

Alapesetben egy vírusos megbetegedésből adódó sürgősségi orvosi kezelés költségeit - kevés, a kizárásokban meghatározott esettől eltekintve - jelenleg is térítjük, legyen szó koronavírusról, egy korábban már ismert vagy jelenleg még nem is ismert vírusról

- mondja a vezérigazgató. Ha viszont egy területen fokozott járványveszély alakul ki, és ez akkora méretet ölt, hogy a külügy listájára felkerül, akkor a biztosító kockázatviselése nem áll fenn. Az ügyfélnek mindig a beutazás napját kell majd figyelnie, mert a biztosítás csak akkor alkalmas kártérítés igénylésére, ha a beutazás napján az adott ország nincs fenn a listán.

Ha a beutazás napja még rendben van, de a járványhelyzet a kint tartózkodás alatt durvul el annyira, hogy az ország vagy a térség felkerül a külügyi listára, akkor a kártérítés kérhető. Akár egy koronavírus-fertőzés miatti kórházi kezelés számláját is a biztosító fizeti, a szerződési feltételek szerint. Ezek alapján úgy néz ki, hogy az utasbiztosításoknak nem lesz külön eleme a koronavírusra, mert az eddigi pandémiás szabályokkal ezt is le lehet fedni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Egyelőre nem tervezzük, hogy nevesítve a koronavírust mint kockázatot megjelenítenénk a feltételeinkben. Arra viszont fel kell készülni, hogy a jövőben esetleg gyakoribbá válnak a jelenlegihez hasonló pandémiás helyzetek, aminek kezelésére - a tapasztalatok összegyűjtését és kiértékelését követően - fel kell készülni" - mondja Kurtisz Krisztián.

Ebből arra következtethetnénk, hogy a koronavírus kockázatának várható költségét a biztosító szétteríti az összes ügyfél között, vagyis a biztosítás díja emelkedni fog. Ám ez sem egyértelmű.

A biztosító az árazás során a múltbeli kártapasztalatok figyelembevételével áraz, ez nem pandémia-specifikus kérdés. Az élet folyamatosan változik, egyes kockázatok nőnek, mások pedig csökkennek. Éppen ezért az sem törvényszerű, hogy az ügyfelek megnövekedett utasbiztosítási árakat tapasztalnak majd a pandémia helyzet elmúltával

- mondja a vezérigazgató, aki a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadást említi példának. Egészen addig ki volt zárva az utasbiztosításból a terrorcselekmény mint kockázat. Szeptember 11. után azonban szinte minden biztosító beemelte valamilyen feltétellel és limittel a szerződéseibe, ennek ellenére ez nem okozott áremelkedést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm