1 °C Budapest
Plate with grilled meat and chicken in local Croatian restaurant

Egyszerű tepsis krumpli recept: Így készül a tepsis krumpli kolbásszal, tepsis krumpli tarjával

2021. július 29. 17:53

Valami igazán egyszerű, mégis magyaros hangulatú receptre vágysz, amit a hosszas konyhai előkészületek mellőzésével, bármikor elkészíthetsz? A válasz a rémegyszerű, hagyományos tepsis krumpli, amit elég egyszerűen összepakolnunk egy tepsiben, majd megsütnünk a sütőben! Gondoltad volna, hogy ilyen egyszerű a sima tepsis krumpli, avagy a tepsis húsos krumpli?

Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a tepsis krumpli, avagy a tepsis burgonya hússal a világ legegyszerűbb magyaros étele, ami bármilyen évszakban, bármelyik étkezés alkalmával, garantáltan jóllakatja az egész családot. Tudd meg, hogyan készül a tepsis krumpli recept, a tepsis krumpli milyen hússal a legfinomabb, hogyan ajánlott a tepsis krumpli kolbásszal történő készítése és miben tér el ettől, ha a tepsis krumpli tarjával sül! A tepsis krumpli mennyi idő alatt sül meg?

A tepsis krumpli milyen krumplival készüljön?

Teljesen mindegy, hogy a tepsis krumpli milyen krumpli felhasználásával készül, ugyanis a tepsis krumpli recept egy nagyszerű lehetőség arra, hogy felhasználjuk az otthoni konyhai maradékokat, például az öregebb burgonyákat, a hagymát vagy a szárazkolbász végét. Ha lehetőségünk van választásra, a paprikás krumpli esetéhez hasonlóan részesítsük előnyben a keményebb burgonyafajtákat, amelyek a boltokban „A” jelzést kapnak (például Somogyi sárga kifli vagy Gülbaba, esetleg sima piros újburgonya). Ezek a burgonyafajták jobban megőrzik a formájukat akkor is, ha egy kicsit túlsütjük az ételt.

A tepsis krumpli milyen hús felhasználásával készüljön?

Ha a tepsis krumpli hússal készül, igazán laktató egytálételt kapunk. A tepsis krumpli bármilyen hússal nagyon finom (a tepsis krumpli receptek nagyon egyszerűen variálhatóak), attól függően, hogy inkább a fehér húsú szárnyasokat vagy a zsíros sertéshús fogyasztását részesítjük előnyben. A tepsis húsos krumpli a rakott krumplihoz hasonlóan akkor a legfinomabb azonban, ha nem sajnáljuk belőle az erősen fűszerezett, zsírosabb húsokat (például a sertéstarját), vagy a kolbászt. Ha a tepsis krumpli kolbásszal készül, egyéb hús felhasználása nélkül, érdemes lehetőleg száraz, félszáraz kolbászt választanunk, hogy a kellemes, füstös aroma átjárhassa a tepsis krumpli egészét.

Hogyan készül a tepsis krumpli?

A tepsis krumpli készítése során eldönthetjük, hogy mi a fontosabb: a minimális konyhai munka, vagy a tepsis krumpli gyorsabb elkészülése. A tepsis krumpli elkészíthető a burgonya előfőzése és a hús elősütése nélkül is – ez esetben egyszerűen csak szeleteljük fel a hozzávalókat, fűszerezzünk gazdagon, majd tegyük be a sütőbe lefóliázva (körülbelül 1-1,5 órára), majd fólia nélkül süssünk rá, hogy a hús piros legyen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tepsis húsos krumpli másik elkészítési módja ugyanilyen egyszerű, de aktívabb előkészületeket igényel: a burgonyát főzzük elő, a húst pedig serpenyőben, bő zsírban süssük félkészre/készre. Ezt követően a tepsis krumpli sütési ideje már csak 30-40 perc lesz, míg az ízek összeérnek és a krumpliszeleteket átjárja a fűszeres szaft. Nézzük, hogyan készül a tepsis krumpli a mi receptünk szerint!

Tepsis krumpli tarjával és kolbásszal, ahogy mi készítjük

A tepsis krumpli hozzávalói

  • 1,5 kg krumpli
  • 1 szál lángolt szárazkolbász (ízlés szerint csípős)
  • 6 szelet sertéstarja (1 cm vastag)
  • 200 g császárszalonna
  • 4 fej vöröshagyma
  • 2 ek ételízesítő fűszerkeverék
  • ízlés szerint só, bors
  • ½ dl étolaj

A magyaros tepsis krumpli recept elkészítése

  1. Szeleteljük fel körülbelül fél centiméter vastagságúra az alaposan megmosott, meghámozott burgonyákat, majd helyezzük őket egy nagyobb méretű, mély tepsibe. Öntsük rá az olajat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd keverjük össze alaposan, hogy mindenhova jusson a fűszerekből.
  2. Tisztítsuk meg a vöröshagymákat, majd aprítsuk fel azt vékonyabb cikkekre, karikákra. Szórjuk meg vele a burgonya tetejét egyenletesen.
  3. A felszeletelt tarjákhoz is adjunk egy kevés olajat, majd dörzsöljük be őket az ételízesítővel. Fektessük a hússzeleteket a tepsiben elegyengetett, hagymás burgonyák tetejére.
  4. Pucoljuk meg, majd karikázzuk fel a lángolt kolbászt vékonyan, a császárszalonnát kockázzuk kisebb darabokra. Szórjuk őket a tepsis húsos krumpli tetejére!
  5. Fóliázzuk le a tepsis krumplit alaposan, majd tegyük a 180°-ra előmelegített sütőbe, alul-felül sütési módban. Süssük 1-1,5 órán keresztül (ez idő alatt a hús és a krumpli is átfő a fólia alatt, a kiolvadó zsír pedig bevonja a tepsis krumpli hozzávalóit). Távolítsuk el a fóliát, majd süssük tovább az ételt, körülbelül 30 percen keresztül, míg a hús el nem kezd pirulni, a folyadék egy része pedig el nem fő.
  6. A tepsis krumpli tálalásakor kínáljunk a magyaros egytálételünk mellé kenyeret és savanyúságot!

A tepsis krumplis ételek mellé mi illik?

Bármilyen tepsis burgonya recept készüljön, akár egy tepsis krumpli hussal, akár egy húsmentes tepsis burgonya, mindenképpen érdemes mellé kínálnunk néhány savanyúságot (csalamádé, savanyított zöldségek, kovászos uborka), illetve nagyszerűen illik a tepsis krumpli mellé a leves is, előétel gyanánt. Ha húsos tepsis krumpli készül, nem kell mellé feltétlenül szintén húsos levest készítenünk, elég egy finom zöldségleves, vagy egy krémleves (például spárgakrémleves vagy zellerkrémleves). A tepsis krumpli után desszertnek szinte bármilyen magyaros finomságot tálalhatunk, ajánljuk többek között az sima vagy gyümölcsös piskótát, vagy például az aranygaluskát vaníliasodóval.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm