Plate with grilled meat and chicken in local Croatian restaurant

Egyszerű tepsis krumpli recept: Így készül a tepsis krumpli kolbásszal, tepsis krumpli tarjával

2021. július 29. 17:53

Valami igazán egyszerű, mégis magyaros hangulatú receptre vágysz, amit a hosszas konyhai előkészületek mellőzésével, bármikor elkészíthetsz? A válasz a rémegyszerű tepsis krumpli, amit elég egyszerűen összepakolnunk egy tepsiben, majd megsütnünk a sütőben! Gondoltad volna, hogy ilyen egyszerű a tepsis krumpli, avagy a tepsis húsos krumpli?

Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a tepsis krumpli, a világ legegyszerűbb magyaros étele, ami bármilyen évszakban, bármelyik étkezés alkalmával, garantáltan jóllakatja az egész családot. Tudd meg, hogyan készül a tepsis krumpli recept, a tepsis krumpli milyen hússal a legfinomabb, hogyan ajánlott a tepsis krumpli kolbásszal történő készítése és miben tér el ettől, ha a tepsis krumpli tarjával sül! A tepsis krumpli mennyi idő alatt sül meg?

A tepsis krumpli milyen krumplival készüljön?

Teljesen mindegy, hogy a tepsis krumpli milyen krumpli felhasználásával készül, ugyanis a tepsis krumpli recept egy nagyszerű lehetőség arra, hogy felhasználjuk az otthoni konyhai maradékokat, például az öregebb burgonyákat, a hagymát vagy a szárazkolbász végét. Ha lehetőségünk van választásra, a paprikás krumpli esetéhez hasonlóan részesítsük előnyben a keményebb burgonyafajtákat, amelyek a boltokban „A” jelzést kapnak (például Somogyi sárga kifli vagy Gülbaba, esetleg sima piros újburgonya). Ezek a burgonyafajták jobban megőrzik a formájukat akkor is, ha egy kicsit túlsütjük az ételt.

A tepsis krumpli milyen hús felhasználásával készüljön?

A tepsis krumpli bármilyen hússal nagyon finom, attól függően, hogy inkább a fehér húsú szárnyasokat vagy a zsíros sertéshús fogyasztását részesítjük előnyben. A tepsis húsos krumpli a rakott krumplihoz hasonlóan akkor a legfinomabb azonban, ha nem sajnáljuk belőle az erősen fűszerezett, zsírosabb húsokat (például a sertéstarját), vagy a kolbászt. Ha a tepsis krumpli kolbásszal készül, egyéb hús felhasználása nélkül, érdemes lehetőleg száraz, félszáraz kolbászt választanunk, hogy a kellemes, füstös aroma átjárhassa a tepsis krumpli egészét.

Hogyan készül a tepsis krumpli?

A tepsis krumpli készítése során eldönthetjük, hogy mi a fontosabb: a minimális konyhai munka, vagy a tepsis krumpli gyorsabb elkészülése. A tepsis krumpli elkészíthető a burgonya előfőzése és a hús elősütése nélkül is – ez esetben egyszerűen csak szeleteljük fel a hozzávalókat, fűszerezzünk gazdagon, majd tegyük be a sütőbe lefóliázva (körülbelül 1-1,5 órára), majd fólia nélkül süssünk rá, hogy a hús piros legyen.

A tepsis húsos krumpli másik elkészítési módja ugyanilyen egyszerű, de aktívabb előkészületeket igényel: a burgonyát főzzük elő, a húst pedig serpenyőben, bő zsírban süssük félkészre/készre. Ezt követően a tepsis krumpli sütési ideje már csak 30-40 perc lesz, míg az ízek összeérnek és a krumpliszeleteket átjárja a fűszeres szaft. Nézzük, hogyan készül a tepsis krumpli a mi receptünk szerint!

Tepsis krumpli tarjával és kolbásszal, ahogy mi készítjük

A tepsis krumpli hozzávalói

  • 1,5 kg krumpli
  • 1 szál lángolt szárazkolbász (ízlés szerint csípős)
  • 6 szelet sertéstarja (1 cm vastag)
  • 200 g császárszalonna
  • 4 fej vöröshagyma
  • 2 ek ételízesítő fűszerkeverék
  • ízlés szerint só, bors
  • ½ dl étolaj

A tepsis krumpli recept elkészítése

  1. Szeleteljük fel körülbelül fél centiméter vastagságúra az alaposan megmosott, meghámozott burgonyákat, majd helyezzük őket egy nagyobb méretű, mély tepsibe. Öntsük rá az olajat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd keverjük össze alaposan, hogy mindenhova jusson a fűszerekből.
  2. Tisztítsuk meg a vöröshagymákat, majd aprítsuk fel azt vékonyabb cikkekre, karikákra. Szórjuk meg vele a burgonya tetejét egyenletesen.
  3. A felszeletelt tarjákhoz is adjunk egy kevés olajat, majd dörzsöljük be őket az ételízesítővel. Fektessük a hússzeleteket a tepsiben elegyengetett, hagymás burgonyák tetejére.
  4. Pucoljuk meg, majd karikázzuk fel a lángolt kolbászt vékonyan, a császárszalonnát kockázzuk kisebb darabokra. Szórjuk őket a tepsis húsos krumpli tetejére!
  5. Fóliázzuk le a tepsis krumplit alaposan, majd tegyük a 180°-ra előmelegített sütőbe, alul-felül sütési módban. Süssük 1-1,5 órán keresztül (ez idő alatt a hús és a krumpli is átfő a fólia alatt, a kiolvadó zsír pedig bevonja a tepsis krumpli hozzávalóit). Távolítsuk el a fóliát, majd süssük tovább az ételt, körülbelül 30 percen keresztül, míg a hús el nem kezd pirulni, a folyadék egy része pedig el nem fő.
  6. A tepsis krumpli tálalásakor kínáljunk a magyaros egytálételünk mellé kenyeret és savanyúságot!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 29. szerda
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?