Az osztrák határ mentén élő magyaroknak érdemes lehet megfontolni, hogy a szomszédos országban tartsák meg a bevásárlást.
Zöldségleves receptek egyszerűen: tavaszi zöldségleves, tárkonyos zöldségleves, olasz zöldségleves
Így készülnek a legjobb zöldségleves receptek: tavaszi zöldségleves, tárkonyos zöldségleves és olasz zöldségleves recept egyszerűen. A zöldségleves recept bármikor tökéletes!
Bármilyen évszakról vagy alkalomról van szó, a zöldségleves egy olyan fogás, amivel nem lehet mellé lőni! A zöldségleves általában előételként funkcionál: előkészíti a gyomrot a főfogás számára, átmelengeti bendőnket. Fontos kiemelnünk, hogy az alap zöldségleves legtöbbször nem is alkalmas főételnek: az üres lé és a könnyen emészthető, főtt zöldségek hamar kiürülnek belőlünk, így a zöldségleves receptet érdemes egy jó zsíros húsétellel kísérni. Cikkünkben bemutatjuk a zöldségleves készítés négy alternatív útját: egyszerű zöldség alaplé recept, tavaszi zöldségleves, olasz zöldségleves és laktató tárkonyos zöldségleves, hogy bármilyen ízlésnek megfelelő zöldséglevest készíthessünk!
Egyszerű zöldségleves, zöldség alaplé
A finom, friss zöldségleves nem csak az előétel funkcióját képes ellátni: felhasználhatjuk más fogásokhoz alapléként, például húsokhoz, tengeri herkentyűkből készült ételekhez, rizottóhoz, így a zöldségleves maradékot érdemes elraknunk a fagyasztóba, hogy később újra felhasználhassuk azt. A következő zöldségleves alapanyag-mennyiségek egy 3l-es, közepes méretű fazékra vonatkoznak, amelyből 4 fő bőségesen jóllakik.
Az alap zöldségleves recept hozzávalói és elkészítése
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 db karalábé
- 1 nagyobb szelet zeller
- 1 db vöröshagyma
- 1 db babérlevél
- 2 ek napraforgóolaj
- só, bors ízlés szerint
- kb. 2l víz
A finomra vágott vöröshagymát és a felkockázott zöldségeket az olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel és addig főzzük, míg a zöldségek éppen roppannak. Ekkor hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, főzzük további 5-10 percig, majd tűzforrón tálaljuk.

A tavaszi zöldségleves recept hozzávalói és elkészítése
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 db karalábé
- 1 db újhagyma
- 1 csésze zöldborsó
- 6-8 db kelbimbó
- 1 nagyobb szelet zeller
- 2 ek olaj
- só, bors ízlés szerint
- kb. 2l víz
Az alap zöldségleves recept esetében leírt utasításokat követjük. A vöröshagyma helyett újhagymát használunk, illetve ehhez a tavaszi zöldségleves recepthez egy kis borsót és kelbimbót is hozzáadunk a gazdagabb, tavaszias ízvilág érdekében.

Az olasz zöldségleves recept hozzávalói
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 csokor friss (vagy száraz) bazsalikom
- 1 db újhagyma
- 1 szár halványító zeller
- 1 db cukkini
- 100 g zöldbab
- 100 g zöldborsó
- 200 g konzerv vörösbab
- 4 ek olívaolaj
- só, bors, ízlés szerint
- 10 dkg spagettitészta
- kb. 2,5l víz
Az apróra vágott zöldségeket megpirítjuk az olívaolajon, majd felöntjük vízzel vagy zöldség alaplével. Amikor a zöldségek már megpuhultak, hozzájuk főzzük a leszűrt, megmosott konzerv babot és a spagettitésztát. A petrezselymet és a bazsalikomot a végén adjuk hozzá, apróra vágva.
A tárkonyos zöldségleves recept hozzávalói
A tárkonyos zöldségleves a csirkeraguleves vegetáriánus "kistestvére", amit gombával és habarással teszünk gazdagabbá. Zöldségleves recept válogatásunknak ez a leglaktatóbb tagja, ám elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint a többi levesé. Hozzávalók:
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 db karalábé
- 1 csésze zöldborsó
- 2 fej gomba
- 1 nagyobb szelet zeller
- 1 db vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek tárkony
- 2 ek liszt
- 1 fél citrom leve
- 3 ek tejföl
- só, bors ízlés szerint
- kb. 2l víz

Készítsük el a zöldséglevest a leírt hozzávalókkal a megszokott módon (hagymadinsztelés, a felaprított zöldségek hozzáadása, majd felöntés vízzel, sózás, borsozás, a citromlé hozzáadása). Amikor a zöldségek már megpuhultak, adjuk a leveshez a tárkonyt, végül készítsünk habarást!
A habarás elkészítése pofonegyszerű: keverjük simára a lisztet a tejföllel, majd apránként adagoljunk hozzá egy keveset a leves levéből. Ha kész a sima, forró habarás, öntsük vissza azt a fazékba, majd forraljuk össze az egészet, és kész is a tárkonyos zöldségleves!

Szabályosan kiürül az ország keleti fele: ezekbe a vidéki falvakba mégis özönlenek a magyar családok
A lakosságszám változásokat az Észak-Magyarország régióban, és az országrészhez tartozó három megyében, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Nógrádban külön is megvizsgáltuk.
Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.
Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.
Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.
A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.
-
Videó: Budapesten rendezték a klímaszerelők világbajnokságát
Elméleti teszt, hibaelhárítási és forrasztási feladat várta a szerviztechnikusokat.
-
A férfiak jobban állnak anyagilag és határozottabbak is a pénzügyekben
A nők nagyobb eséllyel élték fel megtakarításaikat az elmúlt években.
-
Így lesz klímaberendezés a kerti kútból – startupokat díjazott az MVM
A hetedik alkalommal megrendezett MVM Edison startup versenyen az egyediség és a nemzetközi ambíciók is számítottak.
- Vasárnap már délelőtt ittas volt a fiatal nő, halálra gázolt egy tekerő bácsit
- Ármaximum jöhet egyes alapvető élelmiszereknél
- Virth Balázs: Milák Kristóf esetében nem nagyon lehet mellébeszélni
- Éles lőszerrel lőhettek agyon egy sétáló kutyát Fóton
- Békeelképzelésekkel állt elő Oroszország londoni nagykövete
- Naptárakat elő, jön a Múzeumok éjszakája!
Sustainable World 2023
Portfolio Balaton Business Forum 2023
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!


