Itt az egyszerű és nagyszerű magyar lecsó receptje - paradicsom, paprika, hagyma aránya, fűszerezése, főzési ideje.
A piskóta hány fokon sül és miért esik össze a piskóta sütés után? Mutatjuk, hogy a meggyes piskóta, a vizes piskóta és a kakaós piskóta hogyan készül, milyen a jó piskóta recept!
A piskóta recept oszlopos tagja az alap desszertek csoportjának: az egész világon népszerű, hozzávalói egyszerűek, emellett a piskóta tészta könnyen variálható: bármilyen ízt, gyümölcsöt, extra hozzávalót adhatunk hozzá. Azonban a piskóta recept elkészítése sokszor fullad kudarcba annak ellenére is, hogy látszólag mindent szakszerűen csináltunk. Miért esik össze a piskóta sütés után? A piskóta sütése villanysütőben hány fokon történik? Azt, hogy a piskóta hány fokon sül, befolyásolja, ha meggyes piskóta receptet készítünk? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a piskóta recept elkészítésével kapcsolatban!
A piskóta eredete
Habár a piskóta népszerűsége Amerikától Ázsiáig töretlen, az eredeti piskóta recept Európából származik. A piskóta receptet az egyszerűsége teszi olyan naggyá: az eredeti piskóta mindössze tojásból, lisztből és cukorból készül, könnyed, ruganyos állagát pedig a felvert tojásfehérje adja. A piskóta felhasználása sokszínű: készülhet belőle torta, piskótatekercs, összekeverhetjük bármilyen adalékkal, például gyümölccsel, kakaóval, dióval. A piskóta száraz változata is közkedvelt, ez pedig a babapiskóta. A piskóta recept titka a liszt, a cukor és a tojás 1:1:1 arányban való elkészítése. A piskóta recept a reneszánsz kori Spanyolországig, Portugáliáig vezethető vissza.
![](https://cdn.penzcentrum.hu/images/content/202010/20-vizes_piskota_recept.jpg)
1. Vizes piskóta recept
Hozzávalók
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek víz
- 8 ek búza finomliszt
Elkészítés
- 1. Válasszuk szét a tojás fehérjét és a sárgáját. A sárgákat robotgép segítségével verjük habosra a cukorral, közben apránként adagoljuk hozzá a vizet (10-15 perc).
- 2. Verjük a fehérjét kemény habbá, majd óvatosan, keverőlapáttal, keverjük a cukros tojáshoz.
- 3. Apránként keverjük a piskóta masszához az átszitált lisztet, vigyázva, ne törjük össze a habot!
- 4. Süssük ki tetszőleges, sütőpapírral bélelt sütőformában, előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, 180°-on, 15 percen keresztül.
- 5. Sütés után 10 percig ne nyissuk ki a sütőt, különben összeeshet a piskóta!
- 6. Villapróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni!
2. Kakaós piskóta
Hozzávalók
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 1 ek kakaópor
- 5 ek búza finomliszt
- 1 cs vaníliáscukor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 csipet só
![](https://cdn.penzcentrum.hu/images/content/202010/20-kakaos_piskota_recept.jpg)
Elkészítés
- 1. Válasszuk külön a tojásokat, a fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá.
- 2. A sárgákat a cukorral verjük habosra, majd adagoljuk hozzá apránként a lisztet, a sütőport és a kakaót.
- 3. Óvatosan, keverőlapáttal keverjük hozzá a habot, ne törjük össze!
- 4. Süssük ki tetszőleges, sütőpapírral bélelt sütőformában, előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, 180°-on, 15 percen keresztül.
- 5. Sütés után 10 percig ne nyissuk ki a sütőt, különben összeeshet a piskóta!
- 6. Villapróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni!
3. Meggyes piskóta
Hozzávalók
- 4 db tojás
- 150 g porcukor
- 200 g finomliszt
- 400 g meggy (befőtt vagy sima)
- ½ cs sütőpor
- 10 ek víz
Elkészítés
- 1. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat habverővel habosra dolgozzuk a cukorral (10-15 perc).
- 2. Részletekben adagoljuk hozzá a vizet és a sütőporral elkevert lisztet, folyamatosan, alaposan kevergetve.
- 3. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd keverőlapáttal óvatosan a lisztes, cukros tojássárgájához forgatjuk. Ne törjön össze a hab!
- 4. A tésztát öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd az előzőleg lisztbe forgatott meggyekkel szórjuk meg egyenletesen a piskóta tetejét. A lisztnek köszönhetően a meggyek nem süllyednek a piskóta aljára.
- 5. Előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel, 160°-on süssük készre, kb. 30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük! Tálalás előtt hagyjuk kihűlni!
![](https://cdn.penzcentrum.hu/images/content/202010/20-meggyes_piskota_recept.jpg)
A piskóta hány fokon sül?
Azt, hogy a piskóta sütése hány fokon javallott, a piskóta tartalma befolyásolhatja, de általában 160-180°-on készítjük. Minél egyszerűbb piskótáról van szó (vizes piskóta), annál hamarabb elkészül.
Miért esik össze a piskóta sütés után?
A piskóta érzékeny a hirtelen hőváltozásra, ezért sütés után ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Hagyjuk, hogy a piskóta bent, lassan hűljön egy darabig, a lekapcsolt sütőben, mielőtt kivesszük!
A piskóta mi mellé illik?
A piskóta nagyszerűen illik a zsíros, magyaros egytálételekhez desszertként. Ajánljuk egy tál gulyásleves mellé, vagy egy kiadós pörkölt után!
Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.
Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.
Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.
A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.
-
Az élhetőbb városokban az ingatlanok is felértékelődnek (x)
Minél több szolgáltatás és zöld van a közelben, annál jobban.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
Future of Finance 2024
Sustainable World 2024
![](https://cdn.penzcentrum.hu/images/articles/lead/2024/07/1722007321-6WcvnE3RF_sm.jpg)
![](https://cdn.penzcentrum.hu/images/articles/lead/2024/07/1722003032-fYemjX2BC_sm.jpg)
![](https://www.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2020/01/1579873308-2mJ5kC6my_md.jpg)