18 °C Budapest
Örök klasszikus paprikás krumpli recept: paprikás krumpli kolbásszal és paprikás krumpli virslivel

Örök klasszikus paprikás krumpli recept: paprikás krumpli kolbásszal és paprikás krumpli virslivel

2021. március 21. 20:03

Paprikás krumpli bográcsban: mutatjuk, a paprikás krumpli milyen krumpli, a paprikás krumpli mennyi idő és a paprikás krumpli milyen kolbász! Hány kalória a paprikás krumpli?

Ha valami igazán magyaros és mégis egyszerű ételt szeretnénk készíteni, nem kell messzire rugaszkodnunk, nyugodtan nyúljunk vissza az első, bombabiztos recepthez, aminek az elkészítését már gyermekkorunkban elkezdtünk elsajátítani. Mivel még egy ilyen egyszerű recept kapcsán is mindig van valami új, amit megtanulhatunk, cikkünkben eláruljuk, hogyan zajlik a paprikás krumpli bográcsban, illetve fazékban való elkészítése, mire figyeljünk oda a paprikás krumpli főzése során.

Tudd meg, a paprikás krumpli milyen krumpli felhasználásával készüljön, a paprikás krumpli milyen kolbásszal az igazán finom, illetve hogyan készül a paprikás krumpli virslivel, ha valami végtelenül egyszerű harapnivaló készítésén dolgozunk. Azt is eláruljuk, hogy a paprikás krumpli mennyi idő alatt készül el, illetve hány kalória a paprikás krumpli, beilleszthető-e a paprikás krumpli a diétába!

Paprikás krumpli tippek kezdőknek

A paprikás krumpli egy népszerű magyar egytálétel, ami főként krumpliból, hagymából, őrölt paprikából és kolbászból (tetszőlegesen virsliből) áll, általában kenyérrel vagy valamilyen savanyúsággal, nyáron kovászos uborkával kínálják. A paprikás krumpli egyszerű és hamar elkészül, gyakran készítik szabadidős programként bográcsban is. A paprikás krumpli recept szabadon variálható, éppen ezért számos alapanyagot belefőzhetünk még, mint például a szalonnát (kifejezetten bográcsozáshoz ajánljuk) vagy a csipetkét, nokedlit, illetve a fűszerezése is rugalmas (a receptben írt köményt nyugodtan elhagyhatjuk és bevethetjük helyette a majoránnát).

Krumplifajták: a paprikás krumpli milyen krumpli?

A paprikás krumpli úgy a gusztusos, ha benne a krumpli tökéletesen meg van főve, ám a szeletek egyben vannak. Ebből a célból érdemes a paprikás krumpli receptet nem szétfövő, vagyis "A" (esetleg "B") jelű burgonyából készítenünk. Az "A" jelű burgonyák közé tartoznak a különféle salátaburgonyák, például a Somogyi sárga kifli, a Cherie, az Agata és a Gülbaba. A B jelű burgonyák már hajlamosabbak a szétfövésre, de érdemes lehet velük is elkezdeni a paprikás krumpli elkészítését. "B" jelű krumplik például a Balatoni rózsaburgonya, a Red Scarlet vagy a Desirée.

Paprikás krumpli kolbásszal: a paprikás krumpli milyen kolbásszal készül?

Az eredeti paprikás krumpli recept valamilyen jóminőségű szárazkolbász használatát írja elő. Azért a szárazabb kolbászokat érdemes választanunk, mert ezek a főzés során is egyben maradnak, illetve a puha kolbászokkal ellentétben sokkal erősebb. fűszeresebb, füstös aromát visznek az ételbe. Ha nem szeretjük a száraz kolbászt, természetesen puha fajtákkal is elkészíthetjük (pl. lecsókolbász), ám ezeket később tegyük bele a fazékba.

Paprikás krumpli virslivel: mikor kerüljön bele a virsli?

A paprikás krumpli virslivel is készülhet, ám ez esetben az alap paprikás krumpli recept némi variációra szorul: a felkarikázott virsli csak az utolsó 5-10 percben kerüljön a fazékba vagy a bográcsba, különben szinte semmi sem marad belőle.

A paprikás krumpli mennyi idő alatt készül el?

A paprikás krumpli főzési ideje rövidebb, mint az előkészületek. Ha a lent leírt receptet követjük, a paprikás krumpli hozzávalóinak az elkészítése kb. 30 perc. A szalonna sütése és a hagyma dinsztelése kb. 15-20 perc, a paprikás krumpli főzése pedig ugyancsak kb. 20 perc attól függően, hogy mennyire kemény a krumplink.

Paprikás krumpli bográcsban

Paprikás krumpli bográcsban

A paprikás krumpli bográcsban ugyanolyan könnyen elkészíthető recept, mintha simán odabent, fazékban készítenénk el azt - eltekintve attól, hogy a kerti főzés utánozhatatlan, kellemes hangulatot teremt. Ha a paprikás krumpli bográcsban készül, mindent csináljunk a leírt receptnek megfelelően, azonban indítsuk a paprikás krumpli készítését azzal, hogy egy tenyérnyi füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk a bográcsban (a szalonna ízlés szerint lehet húsosabb is, mint például a császárszalonna, ám az nem ereszt ki magából annyi zsírt, vagyis olaj is kell).

Paprikás krumpli recept

A paprikás krumpli hozzávalói

  • 2 kg "A" jelzésű burgonya
  • 300 g száraz kolbász (vagy virsli)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 150 g füstölt szalonna
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • só, bors ízlés szerint
  • víz

A paprikás krumpli recept elkészítése

  • 1. Készítsük elő a hozzávalókat: a hagymát aprítsuk finomra, a krumplit tisztítsuk meg és kockázzuk fel, a kolbászt (vagy tetszőlegesen a virsli) karikázzuk fel, a szalonnát pedig válasszuk el a bőrétől és kockázzuk kicsire.
  • 2. Tegyük a szalonnát a fazékba vagy a bográcsba, majd olvasszuk ki a zsírját. Amikor félig átsült állapotban van, adjuk hozzá a hagymát egy kevés sóval és dinszteljük meg.
  • 3. Vegyük le a tűzről, majd keverjük el benne az őrölt pirospaprikát. Ekkor adjuk hozzá a kolbászkarikákat (ha virslivel készítjük, azt csak a végén) és a krumplit. Forgassuk át benne jól, ízesítsük sóval, borssal és őrölt fűszerköménnyel (elhagyható).
  • 4. Öntsük fel a paprikás krumpli alapját annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzzük addig, míg a krumpli meg nem puhul (kb. 20 perc). Tálaljuk friss kenyérrel, savanyúsággal.

Diétás megfontolások: hány kalória a paprikás krumpli?

Sokakban felmerülhet a kérdés: mennyi lehet a paprikás krumpli kalória tartalma, ugyan beilleszthető-e a fogyókúrába? A válasz egyszerű: attól függ, hogyan készítjük. Ha kevés benne a kolbász és nem tartalmaz szalonnát, illetve nem eszünk hozzá kenyeret, nyugodtan elfogyaszthatunk belőle egy-egy tányérral, de többet nem javasolnánk. Egy adag paprikás krumpli kalória tartalma kb. 450-500 kcal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?