To get the best results you must talk to your vegetables

Eldobod az agyad! Ennyit keres 2023-ban egy frissáru pultos a Tescóban

2023. június 30. 13:00

Számos másik áruházlánchoz hasonlóan a Tesco-nál is volt bérfejlesztés idén, melynek keretében nem csak a fizetések, de a juttatási csomag is vonzóbbá vált. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hazánk egyik legnagyobb üzletlánca milyen fizetésekkel és egyéb juttatásokkal igyekszik behúzni és megtartani a munkaerőt. Elemzésünkben ezúttal a végzettséget nem igénylő frissáru pultos és áruházi munkatárs hirdetéseket vetettük össze.

Habár a munkaerőhiány jelenleg már nem a kiskereskedelmet érinti a legjobban, a jó munkaerő megszerzése és még inkább megtartása továbbra sem könnyű feladat. Az Európában kitartóan rekorder magyar infláció, mely a KSH májusi adatai szerint 21,5 százalék körül alakult, két fontos kihívással, a vásárlók és a munkaerő megtartásának nehézségével szembesíti az üzletláncokat: a magas árak miatt csökkenő forgalomra különböző akciókkal igyekeznek reagálni, miközben az elhúzódó infláció miatt időre újabb béremelésekkel, vagy további juttatások eszközlésével licitálnak egymásra.  A bérháborúról már több alkalommal írtunk és a kiskereskedelmen belüli munkák bérezését is rendszeresen vizsgáljuk. Ezúttal a Tesco-nál lévő álláshirdetésekből válogattunk és megnéztük, hogy pontosan mennyit keres jelenleg egy friss árupultos vagy áruházi munkatárs.

Az angol székhelyű Tesco áruházlánc bérrendezéséről még januárban írtunk, amikor a vállalat sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről a Tesco-Global Áruházak Zrt.-vel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetável (KASZ), valamint az Egyenlő.hu – a modern szakszervezettel. A cég 2023-ban 5,7 milliárd forintot különített el az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedett március 1-jétől. Emellett 4,3 milliárd forintértékben számos béren felüli juttatásban részesíti a dolgozóit, szintén március 1-jétől datálva.

Az intézkedések hatására a 2022. december 31-én érvényben lévő bruttó 275 000 forintos alapbér 16,4 százalékkal bruttó 320 000 forintra emelkedett. A toborzás szempontjából kihívást jelentő áruházakban – országszerte üzleteik felében – az alapbér emelése mellett megemelték a lokációs pótlékot is. Így a pótlékkal együtt a bruttó alapbér végül 360 000 forintra nőtt. Cikkünkben látni fogjuk azt is, hogy a megemelt béren felül még milyen egyéb juttatásokkal igyekszik még a versenytársak fölé kerekedni az angol élelmiszerlánc.

Lehetőségek

Habár a Tesco az egyetlen boltlánc, amelynek a legnagyobb kiskereskedelmi szereplők közül csökkent az üzletszáma 2012 óta (akkor 222 üzlete volt, 2023 februárjában viszont már csak 197), továbbra is az egyik legnagyobb áruházláncról és az egyik legnagyobb foglalkoztatóról beszélhetünk, így álláshirdetésekből egyáltalán nincs hiány, még akkor sem, ha az opciót leszűkítjük végzettséget, nyelvtudást és tapasztalatot nem igénylő munkakörökre, ez esetben friss árupultosra és áruházi munkatársra. A vállalat karrieroldalán folyamatosan frissülnek az újabb ajánlatok, a cikk írásának pillanatában pedig több tucat hirdetéssel találkoztunk országszerte. Vegyük hát sorra, hogy mik a legfontosabb elvárások, majd nézzük meg, hogy miként alakul 2023-ban az említett pozíciók bérezése.

Elvárások és feladatok

A frissáru pultosok a nevükből eredően a pékség/cukrászat, zöldség, mirelit, tejosztály, hús- és baromfi osztály, csemege osztály (melegkonyha: grill-pult, pizza; halpult) körüli munkákat végzik. Legfőbb feladataik közé a felsorolt áruk ízléses elhelyezése, azok minőségének, frissességének, szavatosságának ellenőrzése, a raktárrend fenntartása és a vásárlók kiszolgálása tartozik. Az áruházi munkatárs már egy fokkal nehezebb, a fizikai munkára még nagyobb hangsúlyt fektető pozíció, ahol arról kell gondoskodni, hogy hogy elegendő termék legyen a polcokon. Áruházanként eltér, hogy pontosan milyen termékekkel lesz munka, de mi több olyat is találtunk, ahol például a nehéz termékek (üdítő, liszt, cukor, vegyi áru, állateledel) mozgatása külön fel volt tüntetve elvárásként. További feladat a pénztárban való kiszolgálás, illetve egyéb, a frissáru pultoshoz hasonló munkakörök ellátása.

Bérezés

A bérezés a frissáru pultosok és az áruházi munkatársak esetében is megegyezik. Viszont, ha a lokációt tekintjük, akkor a fizetések némi eltérést mutatnak: a legalacsonyabb fizetéseket az északkeleti és keleti vármegyékben találtuk, míg a fővárosban és annak vonzáskörzetében, illetve a Balaton körüli régiókban jellemzően a legmagasabbak voltak a bérek. Az ország többi területen a kettő közti értékekkel találkoztunk. A teljes munkaidőben átlagosan elérhető bruttó jövedelem jellemzően 408 ezer forint körül kezdődik számos vármegyében, így Szabolcs-Szamtár-Beregben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Csongrád-Csanádban, de valahol még Zala vármegyében is. Ebben a bérben már benne van az alapbéren felül a műszakpótlék, túlóra, cafeteria és vásárlási kedvezmény. Vagyis az alapbér tulajdonképpen az idén bruttó 320 ezer forintra emelt összeg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Már egy magasabb bérszintet figyeltünk meg a nagyobb városokban, így Siófokon és Pécsen vagy Budapesthez közelebb eső térségekben, például Hevesben és természetesen Budapesteb is. Számszerűsítve 448 ezer forint bruttó jövedelem volt megjelölve ezeknél az áruházaknál, ebből az alapbér és a fix terület alapú bérkiegészítés bruttó 360 ezer forintot tesz ki. A teljes munkaidőn túl részmunkaidőben, ez esetben négy és hat órában is el lehet helyezkedni. Az alacsonyabb bérkategóriájú településeken bruttó 314 ezer forintos (alapbér: bruttó 240 ezer forint) fizetést találtunk hat óra munkáért, míg a magasabb bérkategóriájú üzletekben bruttó 344 ezer forintot fizetnek 6 óra munkáért havonta (ez bruttó 270 ezer alapbért jelent).

Béren felüli juttatás

Ahogy korábban említettük a béren felüli juttatások esetében a Tesco igyekszik minél kecsegtetőbb ötletekkel előállni. A cafeteria 12 ezer forintot kóstál, melyet Szép kártyára, egészségpénztárra, egészségbiztosításra és Tesco utalványra is kérhetünk, azonban számunkra ez a legkevésbé érdekes juttatás, mivel már benne van a korábban jelölt bruttó bérben. Az autóhasználóknak jó hír lehet, hogy van költségtérítés, ami ez esetben 30ft/km-t jelent. De a juttatási csomag részét képezi a 15 százalékos dolgozói kedvezmény minden Tesco-s vásárlás után. Megszokott juttatás még a jubileumi jutalom, mellyel természetesen a lojális dolgozókat jutalmazza a vállalat.

Sokaknak érdekes, ám annál hasznosabb újdonság lehet az ingyenesen igénybevehető támogatóprogram, mely pénzügyi, jogi és életvezetési kérdésekben segíti minden Tesco-s munkatársat és családtagját. Ezen kívül is számos családbarát kedvezmény, juttatás található meg a vállalat kínálatában. Például extra fizetett távollétet tesz lehetővé az édesapák, az örökbefogadást tervezők, a jövőbeli nevelőszülők vagy a fogantatási eljárásban részt vevők számára, a súlyos betegség miatti távollétről visszatérőknek pedig lehetőséget ad, hogy az első négy hétben a szerződéses munkaidő felében dolgozzanak teljes munkabérért. Ezen kívül van még egy nagyon hasznosnak tűnő kezdeményezés, ez pedig az angol nyelvtanulás támogatása, mely habár nem egy teljesen ismeretlen dolog a hazai munkahelyeken, de kiskereskedelmi láncoknál kifejezetten előremutató ötlet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem