15 °C Budapest

Címke: fizetések (52 cikk)

Pénzcentrum | 2021. február 17. 06:21

Hiába a felzárkóztatás: 2 millió magyar él a létminimumon

Az elmúlt 10 évben nem változott a magyar lakosság jövedelmeinek koncentrációja. Kiderült, a leggazdagabb 10 százalék rendelkezett a lakossági jövedelmek 23 százalékával 2020-ban. A kormányzati és az EU-s támogatások ellené sem mérséklődtek a különbségek. Még a gazdasági növekedés csúcspontján is több mint 2 millió magyar állampolgár a létminimumot jelentő havi 101 ezer forint (vagy egy gyermekes családok esetében fejenként havi 81 ezer forint ) alatti jövedelemmel rendelkezett.

Pénzcentrum | 2021. február 11. 19:57

Itthon sem álom a 1,5 milliós fizetés: ennek a szektornak meg sem kottyant a vírus

A világjárvány okozta kihívások 2020-ban a vállalatok nagy részét rosszul érintették, hiszen legtöbbjüknek új megoldásokra volt szüksége, sokaknak pedig teljesen át kellett állniuk az online működésre. Az IT-szektoron belül is jelentős változások történtek, a vírus azonban sok szempontból kedvezően hatott erre a területre. A No Fluff Jobs állásportál legújabb felmérésében azt vizsgálta, miként változtak a hazai piac trendjei és tendenciái a koronavírus hatására 2020 januárja és decembere között.

Pénzcentrum | 2020. július 29. 11:01

Kész, vége: ennek a változásnak a legtöbb magyar munkavállaló megissza a levét

A járvány okozta sokkból lassan magához tér a munkaerőpiac, egyre több álláshirdetés jelenik meg, ám míg korábban megszokott volt, hogy egy-egy ajánlat mellé a megkereshető összeget is feltüntették, addig mára ezek visszaszorultak. Hogy mi lehet ennek az oka, arra szakértő segtségével keresük a választ.

HelloVidék | 2020. február 10. 08:14

Magyar fiatalok, akik diploma nélkül is rommá keresik magukat: itt a lista a szakmájukról

Egy jó szakma felér egy diplomával és biztonságos anyagi egzisztenciát biztosít. Ezt a gondolatot talán jó néhány éve hallottuk először, azóta azonban egyre több tartalommal töltötték meg. A kijelentés legfontosabb célkitűzése talán az, hogy a gazdaságban mindig rendelkezésre álljon a megfelelő minőségű és számú szakember. Ehhez viszont elengedhetetlen a szakmák népszerűsítése, melynek szemléletét évről-évre a szakmák versenye is erősíti. Ezeknek a megmérettetéseknek célkitűzése a gyakorlatigényes, "fizikai" szakmák - beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás vonzóbbá tétele révén. A HelloVidék most a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny nyomába eredt és megmutatjuk az idei terveket, lehetőségeket.

Pénzcentrum | 2020. január 15. 09:30

Szinte biztosra veszik: sok helyen álom marad a kétszámjegyű béremelés

Bár a szakszervezetek továbbra is kétszámjegyű bérnövekedést szeretnének elérni, de sok helyütt megakadtak a tárgyalások, csak 3-5 százalékos ajánlatok vannak. A munkaadók szerint a gazdasági teljesítmény nem teszi lehetővé a nagyobb bérfejlesztést.

Pénzcentrum | 2019. október 29. 11:30

Kiderült: ezekben a szakmákban keresheted szénné magad most Magyarországon

Vegyesen alakultak az átlagfizetések az egyes szektorokban az egyes félévben. Az adatokból kitűnik, hogy a diplomások és a szellemi dolgozók húzzák fel a nagyátlagot. Ellenben érdekes, hogy bár hatalmas a bérverseny a nagy boltláncok között, összességében a kereskedelemben sokkalta rosszabbul lehet keresni, mint mondjuk egy hazai bányában. És az építőipar is hiába dübörög, a fizetéseken ez nemigen látszik.

Pénzcentrum | 2019. szeptember 2. 09:29

Teljesen elfogyhatnak a tanárok: luxus lesz az állami oktatás?

10-15 év múlva nem lesz pedagógus, és nagyon kevesek luxusa lesz az állami oktatás - mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. A jelenlegi 150 ezer pedagógusból 60 ezer nyugdíjba megy a következő 10 éven belül.

Pénzcentrum | 2019. augusztus 5. 15:05

Magyar melósokat keresnek: 500 ezres fizetés, végzettség sem kell

Nem csak pékekből, ápolókból, szobafestőkből, de a benzinkutasokból is egyre nagyobb a hiány itthon, nem csoda, hogy kilőttek a kútkezelői fizetések. Ám hiába a kiemelkedő bérezés, Ausztriában még mindig kétszer-háromszor többet keresnek - és akkor a borravalóról még szó sem esett.

Pénzcentrum | 2019. április 2. 14:46

Neked is hazudik a párod? Súlyos dolog derült ki a családok pénzügyeiről

Rengetegen kényelmetlenül érzik magukat, ha a pénzügyekről kell beszélni a szeretteikkel, barátaikkal. Sőt, a válaszadó felnőttek negyede akár hazugságokba is bonyolódik pénzügyei kapcsán. Hazánkban akár azzal is lehetne kezdeni a szemléletváltást, hogy a munkáltatók nyilvánosságra hozzák a bértáblákat. Ám a szakértők elmondásából kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű.

Pénzcentrum | 2019. március 29. 12:00

Ennyit vitt haza egy átlagos magyar januárban: sok, vagy kevés?

2019. januárban a bruttó átlagkereset 343 500 forint, a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 228 400 forint volt, mindkettő 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.