Woman in front of the mall pushing shopping cart

Így hódította meg Magyarországot az Aldi, a Lidl és a Spar: erről minden vásárlónak tudnia kell

2023. február 17. 13:01

Az elmúlt tíz évben arányaiban az Aldi növelte boltjainak számát a külföldi tulajdonban lévő, legnagyobb kiskereskedelmi láncok közül Magyarországon. Ehhez képest a Sparnak még így is sokkalta több boltja üzemel itthon, számszerűleg több, mint amennyit a Lidl, az Aldi és a Tesco működtet. Igen ám, de a bruttó bevételi lista ehhez képest teljesen máshogy alakul, azt ugyanis utcahosszal a Lidl vezeti, akinek 2023-ra elejére már éppen annyi boltja van, mint amennyit évtizedes vetélytársa a Tesco is fel tud mutatni.

A Pénzcentrum által frissen vizsgált adatokból kiderül, hogy 6 legnagyobb, hazánkban működő, külföldi tulajdonban lévő kiskereskedelmi láncok közül mindössze egy esetében beszélhetünk boltszámcsökkenésről 2012 óta. Az egyetlen ilyen boltlánc a Tesco, aminek 2012-ben még 222 üzlete volt, 2023 februárjában viszont már csak 197. Ez összességében 11,3% százalékos csökkenés.

Ehhez képest önmagához mérten messze az Aldi növelte leginkább boltjainak számát az általunk vizsgált időszakban. Ugyanis míg 2012-ben összesen 86 üzlettel rendelkeztek, addigra most már 163 boltjuk van, ami nem kisebb mint 89,5 százalékos növekedés, ami a legnagyobb volt a 6 bolt esetében. A nagy növekedés ellenére azonban az Aldi boltjainak száma közel sincs az összes Spar bolthoz képest. Ha ugyanis a lánc teljes érdekeltségét nézzük, akkor a boltok száma mára 623-ra rúg. Ráadásul a növekedésük sem kicsi, 59,3 százalékos volt a vizsgál időszakban.

Az adatokból látjuk, hogy a boltok száma alapján egyértelműen a Spar van az élen. Őket viszont második helyen a Penny követi, aki a még növekedés produkálni tudó láncok közül a legkisebb mértékben növelte boltjainak számát. Azonban még így is 228 üzlettel rendelkeznek idén februárban. A dobogó harmadik fokán viszont holtversen alakult ki, ugyanis mind a Lidlnek, mind a Tescónak egyaránt 197-197 üzlete működik jelenleg Magyarországon.

A messze a legtöbb bolttal rendelkező Spar esetében viszont érdemes kicsit a számok mögé nézni, ugyanis a Sparnak összesen 7 féle üzlettípusból tevődik össze a teljes hazai jelenléte. Legtöbb a Spar szupermarket, amiknek a száma 308 jelenleg (ezzel is az elsők lennének). Ebből a típusú üzletből viszont kevesebb van már idén, mint 2012-ben, akkor ugyanis 348 működött Magyarországon. Igaz, akkor a lánc teljes boltszáma is mindössze 391 volt. Mára azonban működik például 87 OMV-Spar express (fanchise) bolt, de a 2012-es 1 darabról immáron 72-re duzzadt a Spar marketek (franchise) száma is. De Intersparból is 4-el több lett, mint 10 éve, valamint a City Spar szupermarketek száma is megháromszorozódott, anno 10 volt, idén már 32.

Érdemes megemlíteni az Auchant is, ők ugyanis éppen 2011 végén, egészen pontosan december 28-án jelentették be, hogy felvásárolják a magyarországi Cora üzleteket, amikkel akkor 19-re duzzadt az üzletszámuk. Ez emelkedett mára 24-re. A hipermarkettől megtudtuk azt is, hogy ez a szám 19 hipermarketet, két nagyméretű szupermarketet és 3 szupermarketet takar.

Mint azt a bevezetőben is említettük a listáról egyedül a Tesco veszített üzleteket. Egészen pontosan 25-t. Így idén összesen 197 boltot üzemeltetnek, ami pontosan ugyanannyi, mint amennyi a Lidlnek van jelenleg. A vállalattól pedig megtudtuk azt is, hogy ebből 112 hipermarket és 85 kényelmi bolt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A forgalmi adatokból más rangsor rajzolódik ki

Ha megnézzük a legutolsó teljes évre/üzleti évre (2021) vonatkozó adatokat, azokból egyértelműen látszik, hogy a 921,8 milliárd forintos összes bruttó forgalommal záró Lidl utcahosszal vezeti a kiskereskedelmi boltok versenyét Magyarországon. Második helyen a Spar szerepel 791,8 milliárdos bruttó forgalommal, míg a dobogó harmadik helyét a Tesco foglalja el 765 milliárddal. Ne feledjük, jelenleg a Lidl és a Tesco egyaránt 197-197 üzlethelyiséggel rendelkezik, miközben a Spar mindent egybevetve 623-al.

Ha csak a külföldi tulajdonban lévő nagy hatost nézzük, akkor a negyedik helyen a vizsgált időszakban az Auchan zárt, 464,3 milliárdos összes bruttó forgalommal, úgy hogy messze nekik van a legkevesebb boltjuk jelenleg, összesen 24 darab. 2021-ben ötödik helyen a Penny végzett 389,5 milliárdos összes bruttó forgalommal, ami már alig haladta meg az Aldi teljesítményét, akik 384 milliárddal zárták azt az évüket. A sorrend tehát a bevételek alapján a következőképp áll jelenleg Magyarországon:

Érdemes megjegyezni egyébként, hogyha a magyar tulajdonú láncokat is nézzük, akkor a 2021 es év/üzleti év szerint az összes bruttó forgalmat tekintve 4. helyen áll a Coop, míg 5. a CBA, a Reál viszont 2020-hoz képest visszacsúszott a 7. helyre, mert az Auchan megelőzte. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek a boltok nagyságrendekkel több üzlettel rendelkeznek, mint a külföldiek. Coopból például 2021-ben 3939 volt, CBA-ból 1968, míg Reálból 1151. Coopból tehát például több mint 160-szor annyi van, mint Auchanból. Érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon jelenleg valamivel több mint 3100 település van összesen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem