14 °C Budapest

A magyarok szégyene: olimpiai doppingbotrányok

Pénzcentrum
2008. augusztus 8. 05:40

Az évek múltával egyre nagyobb rivaldafényt kap a sportolók doppingolása. Egyre több országban azt is bevallják, hogy nem is olyan régen még központilag doppingolta sportolókat. Kőszegi György olimpiai ezüstérmes súlyemelő 2001 decemberi halála után indult el a tényleges számolgatás, hogy hány halottja is van eddig az elmúlt évtizedekben a rendszeres és központi doppingolásnak.

Kőszegi a korábbi intenzív doppingolásnak köszönhetően 31 kilósan halt meg, miközben egy másik olimpikon súlylökő, a diósgyőri Faragó János, a 80-as évek elején még 130 kilóval versenyzett, 84-es halálakor viszont már csak 40 kilogramm volt a súlya.

1988-ban nagy port kavart az az esemény is, amikor Szanyi Andor az ezüstérmével fizetett a doppingolásért, ugyanis kizárták.


Sokak számára viszont már korán megjelentek a doppingolás okozta egészségügyi problémák. Holczreiter Sándor, Szűcs Lajos, Kőszegi György, Horváth György, Rácz Károly, Tóth György, Czudik Lajos, Szarvas Gábor, Borsányi Árpád, Langermann Péter, Faragó János, Varjú Vilmos és rajtuk kívül még számos testépítő is meghalt, köztük egy tizennyolc éves szolnoki sportoló.

Külföldi példa

A világ több pontján is beigazolódott a tudatos doppingolás. Az NDK-ban a doppingolás tényét már nem is tagadták az egyesülés után. A helyzet olyannyira súlyos volt, hogy például az egyik Eb-érmes súlylökő hölgy, Heidi Krieger akkora adag doppingszert kapott a versenyek és a felkészülés során, hogy most már Andreas Krieger névre hallgat, vagyis férfi lett. Sokan viszont a beismerések után is megtarthatták az érmeiket.

Athéni botrányok

A magyarok sajnos nem csak a sportteljesítményükkel domborítottak Athénban, hanem a doppingbotrányokkal is. A dopping éremtáblázatban ugyanis az első helyet szereztük meg, 2 arany és egy ezüstéremmel, minket követett Oroszország, majd a 2004-es olimpia színhelyét biztosító Görögország.

Nem sokkal a záróünnepség előtt ülésezett a NOB végrehajtó bizottsága, s egyhangú - 16-0 arányú - szavazással úgy döntöttek, hogy elveszik Annus Adrián kalapácsvető olimpiai aranyérmét. Ennek az volt az oka, hogy a sportoló megtagadta a vizsgálatot, de a hivatalos közleményben azt jelezték, a magyar atléta által leadott két minta két különböző sportolótól származik.

Athénban összességében öt magyar sportoló követett el doppingvétséget, összesen két aranyat és egy ezüstöt vettek el. A diszkoszvető Fazekas Róbert és Annus Adrián, a gyanúba keveredésük után valahogy sikeresen el tudták kerülni a doppingellenőröket, viszont lemondtak az aranyérmükről is. A sors fintora, hogy a ljubljanai nemzetközi atlétikai versenyen 64,56 méterrel teljesítette az olimpiai nevezéshez szükséges A szintet Farkas Róbert, így indulhat a pakingi olimpián is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kovács Zoltán magyar súlyemelő megtagadta a vizeletminta szolgáltatását, azt követően, hogy versenyzett a 105 kilogrammos súlyemelő versenyen, melytől sérülésre hivatkozva visszalépett. A NOB Doppingellenes Szabályzatát sértette meg ezzel a magyar sportoló, így a szervezet úgy határozott, hogy diszkvalifikálják a súlyemelés versenyéből a sportolót és kizárják az athéni olimpiáról, vissza kellet adnia akkreditációját.

Az adatok szerint a moszkvai olimpián viszont egyetlen sportolót sem kellett eltiltani.

Ezzel szemben Kovács Ágnes úszó tavaly egy verseny kívüli ellenőrzésen került bajba, ugyanis nem tudott elegendő mintát adni. Ami viszont nem tetszett az ellenőröknek, hogy ezután távozott az ellenőrzésről. Az úszószövetség végül felmentette, de jó ideig kétes volt, hogy a pekingi olimpián úszni fog-e. Most már lehet tudni, nem fog.

Idén sem lesz minden rendben?

Az idei olimpia előtti ellenőrzések sem indultak zökkenőmentesen, ugyanis az ellenőrök tizenhárom olimpikont nem találtak meg, legalábbis ez derült ki a Doppingellenes Koordinációs Tanács (NDKT) nyilatkozatából. A szóban forgó olimpikonok ráadásul a MOB (Magyar Olimpiai Bizottság) elnökségének határozatát is figyelmen kívül hagyva, a pótellenőrzésen sem jelentek meg.

Ez azért is lenne fontos, mert a 4 évvel ezelőtti botrány miatt különleges nemzetközi figyelem középpontjában vannak a magyar sportolók. A MOB képviselői ráadásul bejelentették, hogy az újabb tapasztalatok alapján kénytelenek lesznek arra, hogy a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) által elfogadott magyar doppingellenes szabályzatot a lehető legszigorúbban alkalmazzák.

Ez azt jelenti, hogy 3 hónaptól 2 éves eltiltás járhat azoknak, akik a doppingszabályzatban szereplő követelményeket első alkalommal megszegik a versenyen kívüli rendelkezésre állással kapcsolatban és a tartózkodási helyre vonatkozó információk biztosítására vonatkozóan. Bár ez még mindig kedvezőbb, mintha doppingoláson kapják az illetőt, mivel akkor mérlegelés nélkül két éves eltiltást kap.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm