4 °C Budapest

Ne maradj fedél nélkül az olimpia idején - szálláslehetőségek Pekingben

Pénzcentrum
2008. augusztus 5. 12:00

Peking számára az olimpia megrendezése miatt megnövekedett turizmus becslések szerint akár 400 millió dollárnyi (59 milliárd forint) bevételt is jelenthet. A pekingi turizmusért felelős hivatal várakozásai szerint 400-500 ezer külföldi is megfordulhat a városban a játékok alatt, akik a tavalyi adatok alapján hozzávetőleg 1000 dollárt (148 ezer forint) költenek majd fejenként.

Természetesen nem csak külföldiek, de kínaiak is felkeresik a fővárost, igaz ők várhatóan kevesebbet költenek majd, a hivatal becslései szerint mintegy 200-210 dollárt fejenként. Számukat szintén 500 ezer körülire becsülik, akik között sok lehet a családos is, augusztus elején kezdődik ugyanis Kínában a diákoknak az iskolaszünet.

A játékok közeledtével a pekingi hotelek egyre inkább telítődnek, és persze az áruk is csökken eközben. Az ötcsillagos hotelek május végén már átlagosan 78 százalékig foglaltak voltak, ezzel szemben a négycsillagosak 55 százaléka még szabad volt az olimpia idejére. A pekingi olimpia hivatalos oldalán ajánlott szállások közül a cikkírás idején már egy sem volt szabad, azonban más oldalakon még található néhány kiadó szoba. Ezek árait (-tól,-ig) egyes szállástípusok szerint az alábbi táblázat tartalmazza.

Eközben a 4-5 csillagos hotelek árai május óta ugyan némileg (átlagosan 900 forinttal) csökkentek, de még így is háromszor-négyszer annyiba kerültek, mint egy évvel ezelőtt.

Pekingben 5790 regisztrált szálláshely (panzió, hotel, stb.) található, köztük 819 egy- és többcsillagos hotel, mintegy 339 ezer szobával, és 665 ezer ággyal. Közülük 119 kötött szerződést az olimpiát szervező hatóságokkal, hogy a játékokra érkező látogatókat fogadhassa.

Természetesen egyéb szolgáltatások terén is nagy erőket mozgósítottak a pekingiek, így hozzávetőleg 200 ezer olimpián dolgozó vesz részt különböző tréningeken, ahol felkészítik őket a turisták által vélhetően feltett kérdésekből, amikre majd a város különböző pontjain felállított pavilonokban tudnak választ adni.

A külföldi utak alkalmával az egyik legnagyobb problémát a szállás kiválasztása jelenti, különösen igaz ez Pekingre, hiszen az óriási városban nem könnyű eldönteni azt sem, hogy mihez legyen közel a szállás, a játékok helyszíneihez, vagy a város egyéb nevezetességeihez.

Aki igazán egyedi és autentikus élményben szeretne részt venni, és megismerni a helyiek szokásait, akkor jár a legjobban, ha szállodák helyett inkább helyiek által kiadott lakást keres. Az olimpia idején ugyanis 586 helyi ingatlantulajdonos kapott engedélyt, hogy turistákat szállásoljon el otthonában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szerencsésebbek akár több száz éves, tradicionális pekingi épületekben - amit a helyikek siheyuan-nak neveznek - is találhatnak kiadó lakást. A pekingi turisztikai hivatal ugyanis áprilisban azzal a céllal indította a magyarra lefordítva "maradj otthon" elnevezésű programot, hogy a látogatók bepillantást nyerhessenek a kínaiak életébe. Persze nekünk, a "zimmer frei"-ekhez szokott magyaroknak talán szokatlan, hogy ez is engedélyhez kötött Kínában, de ne felejtsük szem elől, hogy egy kommunista országról van szó.

Egy sikeresen pályázó pekingi család

A programra jelentkezés feltétele az volt a lakástulajdonosok számára, hogy legalább egy szabad, és megfelelően szellőző szobával és fürdőszobával rendelkezzenek, és minimum egy családtag angolul is beszéljen. Így került sor a több mint ezer jelentkezőből 586 kiválasztására.

A szállások ára éjszakánként 50 és 80 dollár (7 400 - 11 800 forint) közötti, ami töredéke a hasonló szolgáltatásokat nyújtó 3-4 csillagos hoteleknek. A szervezéssel, vagyis a kiadó lakások megtöltésével, közvetítéssel, és ezen felül különböző turistautak lebonyolításával két utazási iroda foglalkozik, ők mutatják be a vendégeket a szállásadóknak is.

Persze a szemfülesebbek valószínűleg már ezekre a lehetőségekre is lecsaptak, a családokhoz történő kiközvetítés ugyanis jelentkezési sorrend alapján történik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem