14 °C Budapest

A világ legeredményesebb olimpikonjai

Pénzcentrum
2008. augusztus 1. 12:00

Sportolói legekről rengeteg szempontból beszélhetünk, vannak akik megdönthetetlen rekordokat állítanak fel, mások fiatalságukkal, vagy épp korosságukkal hívják fel magukra a figyelmet, megint mások elképesztő mennyiségű érmet szereznek országos, európai vagy világszintű bajnokságokon. Mi most azokat gyűjtöttük csokorba, akik a legtöbb olimpiai éremmel büszkélkedhetnek az újkori ötkarikás játékoktól napjainkig.


Larissa Latynina
több rekordod is felállított pályája során. Ő az egyetlen sportoló, aki 18 érmet nyert az ötkarikás játékok során, rajta kívül pedig csak hárman vihettek haza 9 aranyérmet. Ezek után talán nem túlzás azt mondani, hogy ő minden idők legjobb tornásza, és talán legsikeresebb női sportolója.

1956-ban, Melbourne-ben, 20 évesen Keleti Ágnessel szemben küzdött meg az első aranyérméért, de csapatban is győzedelmeskedett. Ezek után sorra szerezte az érmeket egyéniben és csapatban is, 1960-ban Rómában, és '64-ben utolsó olimpiai részvételén is, mindegyiken hatot. Az 1966-os világbajnokság után visszavonult, és a szovjet csapat edzőjeként kamatoztatta tudását, 1977-ig.

Nikolay Andrianov a maga 15 olimpiai érmével a második legeredményesebb sportoló. Rekordernek számít, mivel ő a legtöbb érmet nyert férfi az olimpiák történetében, és szintén egyedüli az egyénileg nyert számok tekintetében is. Karrierje csúcsát az 1976-os Montreáli olimpia jelentette, ekkor nyert ugyanis a legtöbb számban.

Pályafutását 11 évesen, egy sportiskolában kezdte, az első igazi megmérettetést pedig a madridi 1971-es világbajnokság jelentette, ahol két aranyérmet is szerzett. Ekkortól kezdve, egészen 1980-ig minden jelentősebb sporteseményen ő számított a legjobbnak, az Európa bajnokságoktól az olimpiákig.

Felesége, a szintén kétszeres olimpiai bajnok tornász, Lyubov Burda. őt is, mint ahogy Latyninat és Keleti Ágnest, beválasztották a torna nagyjai (International Gymnastics Hall of Fame) közé. 2002 óta az oroszországi Vladimirban vezet egy sportiskolát.

13 érmet már valamivel többen, összesen hárman tudtak szerezni a játékok során, így Boris Shakhlin orosz tornász, Edoardo Mangiarotti olasz vívó, és Takashi Ono japán tornász. Persze mondhatnánk, hogy könnyű a tornászoknak ennyi érmet szerezni (hiszen a top 10-es listán 6 sportoló tornászként jeleskedett), mikor rengeteg versenyszámuk van, szemben például a teniszezőkkel, akik vagy egyéniben, vagy párosban, de akkor is csak két számban indulhatnak vesenyeken.

Sikerült azonban más sportág képviselőjének is kétszámjegyű érem-számmal jeleskednie, hiszen Edoardo Mangiarotti 13 győzelmével mai napig a legeredményesebb vívónak számít. Igaz, édesapja is 17-szeres országos bajnok volt, aki fiából - taktikai megfontolásból - balkezes vívót faragott, Első olimpiai érmét 17 évesen, az 1936-os római játékokon szerezte csapatban, a következő, 1948-as olimpián pedig már négy érmet - igaz egyik sem arany - vihetett haza.

1952-ben és '56-ban, de még 41 évesen az 1960-as olimpián is jeleskedni tudott, igaz Gerevich Aladár ötven évesen is aranyat tudott még szerezni.

Az idén 46 éves német Birgit Fisher a második hölgy a tizes listán, aki a legtöbb érmet szerezte pályafutása során, összesen tizenkettőt. NDK színeiben tizenhét évesen lett világbajnok, tizennyolc évesen Moszkvában pedig a sportág legfiatalabb olimpiai bajnoka. Az összes olimpiáról haza tudott vinni aranyat, Szöulból, Barcelonából, Sydneyből és Athénból is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei játékokon azonban már nem indul, úgyhogy nem okoz majd fejfájást a magyar csapatnak, helyette inkább könyvet ír, neveli két gyerekét. 1999-ben az Európai Parlamenti választásokon is indult az FDP színeiben, azonban nem sikerült politikai babérokat is elnyernie.

Az 1973-ban született amerikai úszókirálynő Jenny Thompson szintén 5 éve elhagyta már a pályát, de még így is a legtöbb érmet szerzett úszónak számít. 1992 és 2004 között, vagyis négy játékon indult, ezalatt sikerült 12-szer helyezést elérnie, sőt első szereplésekor még világcsúcsot is felállított 50 és 100 méteres gyorsban. Visszavonulása óta befejezte orvosi tanulmányait, és most egy bostoni kórházban dolgozik aneszteziológusként.

A legeredményesebb sportolók tízes listáján az "utolsó" Paavo Nurmi finn csodafutó, aki közép- és hosszútávon is több világrekordot fel tudott állítani. Sokan csak "repülő finn"-ként (The Flying Finn) emlegetik. Élete első olimpiai aranyérmét az 1920-as atwerpeni játékokon nyerte 10 ezer méteres távon, de terepfutáson is győzedelmeskedni tudott az akkori futósztár, Joseph Guillemot előtt. Ezután azonban igazi rekord-felállítási láz fogta el, és sorra állította fel a legújabb csúcsokat, amiket sokáig megdönthetetlennek tartottak.

1932-ben már nem állhatott rajtvonalhoz Los Angelesben, mivel ezt megelőzően megnyert egy olyan versenyt, amiért pénznyereményt kapott, így profinak titulálták. Nurmi reménykedett a döntés megváltoztatásában, és még a versenyek előtt is edzett, de végül mégsem engedték rajthoz állni. Persze pályafutása itt nem szakadt meg, mindössze az ötkarikás játékoknak kellett búcsút intenie. 1952-ben ő gyújtotta meg a lángot Helsinkiben, hihetetlen ováció közepette, ezek után azonban eltűnt a nyilvánosság elől.

1973. október 2-án halt meg Helsinkiben, szobra az olimpiai stadion előtt áll.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem