22 °C Budapest

A világ legdrágább stadionjai: a "Madárfészek" még olcsó volt?

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 16:00

Ahogy az olimpiai játékok is feltűnnek minden második évben, úgy azt is biztosra vehetjük, hogy minden egyes stadion építése leginkább arra irányul, hogy felülmúljuk a korábban, más országokban épülteket. Nézzük melyek épültek a legtöbb pénzből...

A Nemzeti Stadion Beijingben, ami az idei olimpiai játékok központja, tele van pakolva éttermekkel, bárokkal, üzletekkel, hogy ki tudják szolgálni a temérdek mennyiségű vevőt, aki játékokra szerzett jegyet. A Madárfészeknek elnevezett csoda azonban még viszonylag alacsony költségvetésből készült a világ többi mérhetetlenül drága stadionjához képest.

De miközben egy ilyen építmény hihetetlen vonzó lehet a látogatók számára, és hosszú ideig tartó élményt nyújt, abban is biztosak lehetünk, hogy évtizedekig fogják fizetni a hiteleket az építtetők.


A Wembley Stadion eredetileg futball meccsekre és koncertek megrendezésére épült. Tavaly itt rendezték az NFL-t, az amerikai focibajnokságot. A stadion, ami a régi Wembley stadion váltotta fel, az amerikai nemzeti futballcsapat stadionja, és mellesleg a világ legtöbb pénzből épült ilyen építménye.

A Montrealban 1976-ban átadott Olimpiai Stadion a második legdrágább eddig a világon. Az Kanadában rendezett olimpiára építették, jelenleg baseball és foci meccseknek is otthont ad.

A Madison Square Garden New Yorkban 1,1 milliárd dollárba került 1976-ban. A stadion ad otthont a legendás New York Knicks-nek és a New York Rangers-nek is, de emellett számos koncertet és zenei rendezvényt is tartanak itt.

Kilencedik helyet foglalja el a még át sem adott Lucas Oil Stadion, a tervezett átadása augusztus 16.-án lesz. Az Indianapolis Colt futballcsapat otthona lesz, amint megnyitják a nagyközönség előtt, és valószínűleg 2012-ben ez fog otthont adni a Super Bowl-nak az amerikai focibajnokság döntőjének is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A képek forrása: Forbes.com

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter egy nem is olyan kis szeglete, hogy Balaji Srinivasan...
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?