24 °C Budapest

Lerántjuk a leplet: Kínán a befektetők szeme

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 05:40

A feltörekvő országok közül Kína már eddig is felhívta magára a befektetők figyelmét, akik a gazdaság elmúlt 10 évben tapasztalt rekord mértékű fejlődéséből hasznot szerettek volna húzni. A Pekingben megrendezésre kerülő olimpia játékok miatt várhatóan az érdeklődés csak fokozódni fog, hiszen nem csak a sportesemények lesznek majd a világ középpontjában, hanem az is, hogy mennyiben tudja megállni a helyét a cseperedő óriás, és mennyit kell még fejlődnie ahhoz, hogy a feltörekvők sorából átigazoljon a fejlettek közé.

Kína gazdasága mára - a hihetetlen mértékű növekedésnek köszönhetően - az USA után a második legnagyobb a világon, 2007-ben mintegy 6 991 ezer milliárd dollárnyi GDP-t tudott termelni, ami 2006-hoz viszonyítva 11,4 százalékos, míg 1978-hoz, a reformok kezdetének évéhez képest több mint tízszeres növekedést jelent, ugyanakkor az egy főre jutó GDP-t tekintve, ami 5 300 dollár (784 ezer forint) volt tavaly, még inkább a közép-mezőnybe tartozik a Central Intelligence Agency adatai szerint.

Erre a hihetetlen mértékű növekedésre a világ fejlett országai úgy reagálnak, hogy folyamatosan növelik kínai befektetéseiket, melynek eredményeként 2007-ben már 75 milliárd dollárnyi (11 ezer milliárd forint) működőtőke áramlott az országba.

A fejlődésnek több oka is van, az egyik legfontosabb az olcsó munkaerő, ami egyre több céget arra ösztönöz, hogy gyáregységeit Kínába helyezze át, még akkor is, ha a költségelőny újabban csökkenni is látszik. Legalább ilyen fontos tényező azonban, hogy a belső fogyasztás növekedése magas, mivel a fizetőképes kereslettel rendelkező középréteg egyre szélesedik Kínában, ebből kifolyólag nem függnek annyira az exporttól, így nem tud begyűrűzni a fejlett országok gazdasági hanyatlása sem.

Az állam, valamint a lakosság eladósodottsága rendkívül alacsony, ugyanakkor utóbbi hitelfelvételi kedve emelkedni látszik, ami azt jelenti, hogy a kereslet szűkülésére a jövőben sem kell számítani.

Az utóbbi időben Kínát is megérintette az infláció szele, ami azelőtt hosszú éveken keresztül nem volt jellemző az országra. Ezen kívül Kína sem tud teljes mértékben elhatárolódni a fejlett országokra jellemző recessziós hatástól, így elképzelhető, hogy idén nem fogja tudni tartani az eddig megszokott növekedési tempót, azonban még így is a legattraktívabb befektetési célpontok közé tartozik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kínai részvények az elmúlt években szinte folyamatosan felülmúlták az amerikaiakat az egy részvényre jutó nyereség tekintetében, és idén szakértők szerint ez a mutató 23 százalékot is emelkedhet, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek a papírok kockázatos befektetésnek számítanak. A hongkongi és sanghaji tőkepiacok a legvolatilisebbek közé tartoznak a világon, a 2007-ben megfigyelt közel 50 százalékos emelkedést követően idén már 25 százalékot zuhantak. Éppen ezért ha valaki kínai papírokba szeretne fektetni, a legbiztonságosabb, ha valamely kínai kitettséggel rendelkező befektetési alapot választ inkább a közvetlen részvényvásárlás helyett. A mostani visszaesés sok befektetőt ismét arra csábít, hogy kínai papírokat vegyen.


Vajon mit hoz majd a konyhára az olimpia?

A Ned Davis Research vizsgálata alapján, az elmúlt 20 év nyári olimpiáinak otthont adó országok tőkepiacain a játékok megrendezése után 6 hónappal mintegy 20 százalékos, egy év után 38 százalékos emelkedés volt megfigyelhető, ami közepesnek mondható.

Az olimpia pekingi megrendezése ugyanakkor önmagában valószínűleg nem fog jelentős fellendülést hozni az ország számára, miután Peking a kínai GDP-nek csak hozzávetőleg 3-4 százalékáért felel. Az olimpia miatt eszközölt beruházások összértéke - a Telegraphnak nyilatkozó JP Morgan China menedzsere szerint - nem haladja meg az ország éves állóeszköz-beruházásának 2,5 százalékát. Igaz a játékok érdekében végrehajtott közlekedési és telekommunikációs beruházások, valamint a légszennyezettség csökkentése érdekében tett lépések hosszabb távon pozitív hatással lehetnek a gazdaságra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 14:34
Vakmajom szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Better Call Saul cím amerikai tévésorozat átformált...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05