10 °C Budapest

Modern kori olimpiák: már ez is csak a pénzről szól!

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 12:00

A politikai ellentétek leküzdését követően a sportvilágnak újabb kihívással kellett szembesülni ez pedig a tiltott teljesítményfokozó szerek használata. A doppingszerek elleni harc végig kísérte az elmúlt két évtized olimpiáit, a világhírűvé vált esetek mellett sajnos hazánk versenyzőit is érintették a kizárások. Az üzleti szemlélet tovább tombol, a szponzorszerződések és a közvetítési jogok értékesítése az olimpiai játékok fő bevételi forrásaivá váltak.

1988 Szöul

A szovjet és az amerikai rendezésű csonka olimpiákat követően a dél-koreai fővárosban került sor a XXIV. olimpiai játékokra. A nyolcvanas évek elején a hidegháború miatti bojkottálás időszaka véget ért, a két politikai ellentábor sportolói újra összemérhették a tudásukat. Az Észak- és Dél-Korea közötti konfliktus miatt három ország ugyan ettől az olimpiától is távol maradt, közülük Kuba hiánya volt a legérzékelhetőbb, elsősorban az ökölvívó versenyeken.

A játékokon 159 ország 8391 sportolója vett részt, 25 sportágban összesen 241 aranyérem talált gazdára. A legtermékenyebb a szovjet, az NDK-beli és az amerikai csapat volt, Magyarország a hatodik legeredményesebb résztvevőnek bizonyult 11 elsőséggel. A 188 magyar sportoló összesen 23 érmet szerzett a szeptember közepétől október elejéig zajló játékokon.

Rögtön a megnyitó ünnepség drámai képekkel szolgált, mivel a stadionba az 1936-os maratoni győztes a 76 éves koreai Sohn Kee-chung futott be a fáklyával, aki az akkori olimpián japán színekben volt kénytelen versenyezni a katonai megszállás miatt.

Az olimpiai eszmével össze nem egyeztethető profizmus miatt a teniszt 64 évre száműzték az olimpiákról, Szöulban azonban újra pályára léphettek a népszerű sportág képviselői.

A 100 méteres síkfutásban fantasztikus világrekorddal lett olimpiai bajnok a kanadai Ben Johnson, akit később pozitív doppingteszt miatt megfosztottak az aranyéremtől. A kizárás hatalmas lavinát indított el és ez a folyamat a mai napig tart. A tiltott szerek használata lett az elmúlt két évtized olimpiáinak és egyéb bajnokságainak a legnagyobb ellensége lett.

1992 Barcelona

Tizenhat évvel ezelőtt a spanyol Barcelona adott otthont a nyári olimpiai játékoknak. Az olimpia népszerűségét jellemzi, hogy újabb tíz országgal bővült a résztvevők névsora és a versenyzők száma megközelítette a tízezret. A nemzetközi Olimpiai Bizottság spanyol elnökének jelentős szerepe volt abban, hoz hazájában lobbanhatott fel az olimpiai láng.

A magyar csapat 217 versenyzővel vetette bele magát a küzdelmekbe, a 11 arany, a 12 ezüst és a 7 bronz ezúttal a nyolcadik helyre volt elegendő az éremtáblázaton. A Szovjetunió széthullását követően az utódállamok versenyzői olimpiai lobogó alatt versenyezve, Egyesült Csapat néven 45 aranyérmet szereztek, megelőzve ezzel az USA-t és az egyesült Németországot.

A teniszezők négy évvel korábbi visszatérését követően Barcelonában pályára léphettek a profi kosárlabdázók is, akik látványos és eredményes játékukkal mindenki számára emlékezetessé tették a játékokat. Az amerikai Dream Team átlagosan több mint negyven ponttal bizonyult jobbnak ellenfeleinél és minden mérkőzésen száz pont felett zártak. Szakértők szerint ez a gárda volt minden idők legjobb kosárlabdacsapata.

A spanyol nagyváros már az olimpia előtt is - elsősorban a labdarúgó csapatának köszönhetően - híres volt magas szintű sportjáról. Az játékoknak köszönhetően a városban sorra épültek a csarnokok és a versenypályák, tovább fejlődött az infrastruktúra, szállodák épültek, melyek a mai napig a turizmus szolgálatában állnak.

1996 Atlanta

Mindenki arra számított, hogy száz évvel az első újkori nyári olimpiai játékokat követően újra Athén lehet a házigazda, de a szavazóbizottság tagjai félretették az érzelmeiket és a sokkal felkészültebb pályázattal rendelkező és üzletileg is eredményesebbnek ígérkező amerikai városnak, Atlantának szavaztak bizalmat.

A résztvevő országok száma három híján elérte a kétszázat, a sportolók pedig immár több mint tízezren vonulhattak fel a megnyitó ünnepségen. A sportágak színvonalának emelkedésére és nemzetközi sportélet erősödésére jellemző, hogy a játékokon 53 ország sportolói szereztek aranyérmet.

A játékok költségvetése meghaladta az 1,6 milliárd dollárt (mai áron 240 milliárd forintot), a bevételeknek mindössze a negyede származott jegyeladásokból, a többi a szponzorok és az állam fedezték. A játékok idején teljes volt a kapacitás-kihasználtság a környező szállodákban, de az éttermek is rekordbevételt könyvelhettek el.

A hét magyar aranyérem a tizenkettedik helyre volt elegendő a nemzetek közötti rangsorban, versenyzőink helyzetét nem könnyítette meg, hogy sikersportágainkban a volt szovjet és jugoszláv utódállamok versenyzői az önálló tagállamok csapataiban indultak. Az utódállamok közül a legelőkelőbb helyezést Ukrajna érte el kilenc aranyéremmel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így fordulhatott elő a birkózószőnyegen, hogy egy csecsen származású testvérpár moldáviai és kazah színekben csapott össze, mivel az orosz-csecsen viszály következtében nem voltak hajlandóak az orosz válogatottban versenyezni.

2000 Sydney

199 szövetség 10651 versenyzőjével az eddigi legnagyobb létszámú olimpiára került sor Ausztráliában. A 178 tagú magyar különítmény nyolc aranyéremmel a tizenharmadik legeredményesebb csapat lett az országok közötti táblázaton.

44 év után újra a déli féltekére látogatott a sport-elit, a lángot az ausztrál megbékélést szimbolizálva az őslakos felmenőkkel bíró futónő, Cathy Freeman lobbantotta fel (az észak- és dél-koreai versenyzők is közös zászló alatt versenyeztek).

A doppingvétségek új szakaszához érkeztünk, a tiltott szerek mellett a versenyzők közül a vörösvértestek képződését serkentő EPO-hoz (eritropoetin) nyúltak, ami újabb kizárásokat eredményezett. Az EPO elleni harc mindmáig folyik, az anti-dopping szervezetek attól tartanak, hogy a pekingi olimpia sem lesz visszaélésektől mentes.

A modern sportlétesítmények óriási pénzeket emésztettek fel, az olimpia teljes költségvetése megközelítette a 3 milliárd ausztrál dollárt (420 milliárd forintot). A szponzorok támogatása és a televíziós jogok értékesítése mellett az ausztrál állam és a több millió jegy értékesítése azonban felülmúlta a kiadásokat.

2004 Athén

Ami 1996-ban és 2000-ben nem sikerült, az 2004-ben összejött az olimpiai játékok bölcsőjének számító görög fővárosnak. Az athéni olimpiai játékokon 201 ország 10625 sportolója vett részt, akik 28 sportág 301 versenyszámában mérték össze az erejüket. A görög rendezők szinte az utolsó pillanatban készültek el a versenyszámoknak otthont adó létesítményekkel.

Az olimpiai játékokat nagy várakozások előzték meg, de a késedelmek miatt a nemzetközi olimpiai bizottság aggodalmát fejezte ki a görög rendezéssel kapcsolatban. A megnyitó ünnepségre a stadion, a csarnokok, a versenypályák, a lelátók és az olimpiai falu is elkészült. Az íjászat versenyeit nem emiatt, hanem a múlt iránti tiszteletből rendezték az 1896-os olimpiai stadionban.

A magyar csapat megismételte négy évvel korábbi teljesítményét és nyolc aranyéremmel a tizenharmadik helyen végzett. Sajnos különös véget ért a magyar sportolók számára az athéni olimpia, mivel két dobóatlétánktól is elvették az aranyérmet az ellenőrök doppingvétség miatt.

Néhány nap múlva kezdődnek a pekingi olimpiai játékok, a magyar sportéletet megrázta a közelmúltban történt tragédia, de mindenki nagy reményekkel indul a kínai fővárosba. A rendezés körüli problémák pekinget sem kerülték el, a sportolók többsége a magas légszennyezettség miatt aggódik. A rendező ország sportolói megkettőzött erővel készültek a játékokra, szeretnének az éremtáblázat élén végén a nagy sporthatalmak megelőzésével.

A képek forrása: Nemzetközi Olimpiai Bizottság

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem