14 °C Budapest

Modern kori olimpiák: már ez is csak a pénzről szól!

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 12:00

A politikai ellentétek leküzdését követően a sportvilágnak újabb kihívással kellett szembesülni ez pedig a tiltott teljesítményfokozó szerek használata. A doppingszerek elleni harc végig kísérte az elmúlt két évtized olimpiáit, a világhírűvé vált esetek mellett sajnos hazánk versenyzőit is érintették a kizárások. Az üzleti szemlélet tovább tombol, a szponzorszerződések és a közvetítési jogok értékesítése az olimpiai játékok fő bevételi forrásaivá váltak.

1988 Szöul

A szovjet és az amerikai rendezésű csonka olimpiákat követően a dél-koreai fővárosban került sor a XXIV. olimpiai játékokra. A nyolcvanas évek elején a hidegháború miatti bojkottálás időszaka véget ért, a két politikai ellentábor sportolói újra összemérhették a tudásukat. Az Észak- és Dél-Korea közötti konfliktus miatt három ország ugyan ettől az olimpiától is távol maradt, közülük Kuba hiánya volt a legérzékelhetőbb, elsősorban az ökölvívó versenyeken.

A játékokon 159 ország 8391 sportolója vett részt, 25 sportágban összesen 241 aranyérem talált gazdára. A legtermékenyebb a szovjet, az NDK-beli és az amerikai csapat volt, Magyarország a hatodik legeredményesebb résztvevőnek bizonyult 11 elsőséggel. A 188 magyar sportoló összesen 23 érmet szerzett a szeptember közepétől október elejéig zajló játékokon.

Rögtön a megnyitó ünnepség drámai képekkel szolgált, mivel a stadionba az 1936-os maratoni győztes a 76 éves koreai Sohn Kee-chung futott be a fáklyával, aki az akkori olimpián japán színekben volt kénytelen versenyezni a katonai megszállás miatt.

Az olimpiai eszmével össze nem egyeztethető profizmus miatt a teniszt 64 évre száműzték az olimpiákról, Szöulban azonban újra pályára léphettek a népszerű sportág képviselői.

A 100 méteres síkfutásban fantasztikus világrekorddal lett olimpiai bajnok a kanadai Ben Johnson, akit később pozitív doppingteszt miatt megfosztottak az aranyéremtől. A kizárás hatalmas lavinát indított el és ez a folyamat a mai napig tart. A tiltott szerek használata lett az elmúlt két évtized olimpiáinak és egyéb bajnokságainak a legnagyobb ellensége lett.

1992 Barcelona

Tizenhat évvel ezelőtt a spanyol Barcelona adott otthont a nyári olimpiai játékoknak. Az olimpia népszerűségét jellemzi, hogy újabb tíz országgal bővült a résztvevők névsora és a versenyzők száma megközelítette a tízezret. A nemzetközi Olimpiai Bizottság spanyol elnökének jelentős szerepe volt abban, hoz hazájában lobbanhatott fel az olimpiai láng.

A magyar csapat 217 versenyzővel vetette bele magát a küzdelmekbe, a 11 arany, a 12 ezüst és a 7 bronz ezúttal a nyolcadik helyre volt elegendő az éremtáblázaton. A Szovjetunió széthullását követően az utódállamok versenyzői olimpiai lobogó alatt versenyezve, Egyesült Csapat néven 45 aranyérmet szereztek, megelőzve ezzel az USA-t és az egyesült Németországot.

A teniszezők négy évvel korábbi visszatérését követően Barcelonában pályára léphettek a profi kosárlabdázók is, akik látványos és eredményes játékukkal mindenki számára emlékezetessé tették a játékokat. Az amerikai Dream Team átlagosan több mint negyven ponttal bizonyult jobbnak ellenfeleinél és minden mérkőzésen száz pont felett zártak. Szakértők szerint ez a gárda volt minden idők legjobb kosárlabdacsapata.

A spanyol nagyváros már az olimpia előtt is - elsősorban a labdarúgó csapatának köszönhetően - híres volt magas szintű sportjáról. Az játékoknak köszönhetően a városban sorra épültek a csarnokok és a versenypályák, tovább fejlődött az infrastruktúra, szállodák épültek, melyek a mai napig a turizmus szolgálatában állnak.

1996 Atlanta

Mindenki arra számított, hogy száz évvel az első újkori nyári olimpiai játékokat követően újra Athén lehet a házigazda, de a szavazóbizottság tagjai félretették az érzelmeiket és a sokkal felkészültebb pályázattal rendelkező és üzletileg is eredményesebbnek ígérkező amerikai városnak, Atlantának szavaztak bizalmat.

A résztvevő országok száma három híján elérte a kétszázat, a sportolók pedig immár több mint tízezren vonulhattak fel a megnyitó ünnepségen. A sportágak színvonalának emelkedésére és nemzetközi sportélet erősödésére jellemző, hogy a játékokon 53 ország sportolói szereztek aranyérmet.

A játékok költségvetése meghaladta az 1,6 milliárd dollárt (mai áron 240 milliárd forintot), a bevételeknek mindössze a negyede származott jegyeladásokból, a többi a szponzorok és az állam fedezték. A játékok idején teljes volt a kapacitás-kihasználtság a környező szállodákban, de az éttermek is rekordbevételt könyvelhettek el.

A hét magyar aranyérem a tizenkettedik helyre volt elegendő a nemzetek közötti rangsorban, versenyzőink helyzetét nem könnyítette meg, hogy sikersportágainkban a volt szovjet és jugoszláv utódállamok versenyzői az önálló tagállamok csapataiban indultak. Az utódállamok közül a legelőkelőbb helyezést Ukrajna érte el kilenc aranyéremmel.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így fordulhatott elő a birkózószőnyegen, hogy egy csecsen származású testvérpár moldáviai és kazah színekben csapott össze, mivel az orosz-csecsen viszály következtében nem voltak hajlandóak az orosz válogatottban versenyezni.

2000 Sydney

199 szövetség 10651 versenyzőjével az eddigi legnagyobb létszámú olimpiára került sor Ausztráliában. A 178 tagú magyar különítmény nyolc aranyéremmel a tizenharmadik legeredményesebb csapat lett az országok közötti táblázaton.

44 év után újra a déli féltekére látogatott a sport-elit, a lángot az ausztrál megbékélést szimbolizálva az őslakos felmenőkkel bíró futónő, Cathy Freeman lobbantotta fel (az észak- és dél-koreai versenyzők is közös zászló alatt versenyeztek).

A doppingvétségek új szakaszához érkeztünk, a tiltott szerek mellett a versenyzők közül a vörösvértestek képződését serkentő EPO-hoz (eritropoetin) nyúltak, ami újabb kizárásokat eredményezett. Az EPO elleni harc mindmáig folyik, az anti-dopping szervezetek attól tartanak, hogy a pekingi olimpia sem lesz visszaélésektől mentes.

A modern sportlétesítmények óriási pénzeket emésztettek fel, az olimpia teljes költségvetése megközelítette a 3 milliárd ausztrál dollárt (420 milliárd forintot). A szponzorok támogatása és a televíziós jogok értékesítése mellett az ausztrál állam és a több millió jegy értékesítése azonban felülmúlta a kiadásokat.

2004 Athén

Ami 1996-ban és 2000-ben nem sikerült, az 2004-ben összejött az olimpiai játékok bölcsőjének számító görög fővárosnak. Az athéni olimpiai játékokon 201 ország 10625 sportolója vett részt, akik 28 sportág 301 versenyszámában mérték össze az erejüket. A görög rendezők szinte az utolsó pillanatban készültek el a versenyszámoknak otthont adó létesítményekkel.

Az olimpiai játékokat nagy várakozások előzték meg, de a késedelmek miatt a nemzetközi olimpiai bizottság aggodalmát fejezte ki a görög rendezéssel kapcsolatban. A megnyitó ünnepségre a stadion, a csarnokok, a versenypályák, a lelátók és az olimpiai falu is elkészült. Az íjászat versenyeit nem emiatt, hanem a múlt iránti tiszteletből rendezték az 1896-os olimpiai stadionban.

A magyar csapat megismételte négy évvel korábbi teljesítményét és nyolc aranyéremmel a tizenharmadik helyen végzett. Sajnos különös véget ért a magyar sportolók számára az athéni olimpia, mivel két dobóatlétánktól is elvették az aranyérmet az ellenőrök doppingvétség miatt.

Néhány nap múlva kezdődnek a pekingi olimpiai játékok, a magyar sportéletet megrázta a közelmúltban történt tragédia, de mindenki nagy reményekkel indul a kínai fővárosba. A rendezés körüli problémák pekinget sem kerülték el, a sportolók többsége a magas légszennyezettség miatt aggódik. A rendező ország sportolói megkettőzött erővel készültek a játékokra, szeretnének az éremtáblázat élén végén a nagy sporthatalmak megelőzésével.

A képek forrása: Nemzetközi Olimpiai Bizottság

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?