8 °C Budapest

Az NDK-úszónők példáján, akik sosem tanulnak: doppingbotrányok

Pénzcentrum
2008. augusztus 5. 05:40

A dopping, a teljesítmény növelése iránti igény nem új keletű, már a görögöknél is jelen volt, mivel csak az első helyezettnek járt igazi elismerés a versenyek során. 1960-ban viszont, miután egy dán kerékpáros életét vesztette, a Nemzeti Olimpiai Bizottság is belátta, hogy tenni kell valamit a tiltott szerek használata ellen. Az első doppingvizsgálatokra így 1968-ban már sor is került, 1972-ben pedig már az anabolikus szteroidokat is vizsgálták. Az ellenőrzési technikákkal a módszerek is fejlődnek, így örökös harcot vív egymással az ellenőrző és az ellenőrzött. Íme a leghíresebb példák...

A doppingvizsgálatok bevezetése óta összesen 73 versenyzőt zártak ki az olimpiáról a szabályok megszegése miatt. A vizsgálatok meg is hozták az eredményt, miközben az első alkalommal, Mexikóban még csak 1 sportolót zártak ki a versenyből, addig Münchenben 1972-ben 7-et, Montrealban 1976-ban pedig már 11-et. Moszkva volt a "legeredményesebb", itt a vizsgálatok során egyetlen sportolóról sem bizonyosodott be, hogy doppingolt volna. Bár az tény, hogy sokan tiltakozásképp nem mentek el az olimpiára.

A szovjetek ugyanis 1979-ben bevonultak Afganisztánba, aminek hatására az amerikaiak felszólították a világot, hogy ne vegyenek részt a moszkvai rendezésű világversenyen. 30 ország az előzetes nevezés ellenére nem is jelent meg (köztük Japán, Kanada, Kína, a Német Szövetségi Köztársaság és az Egyesült Államok). Rajtuk kívül további 33 ország már az olimpiai meghívásra sem reagált, így a verseny 81 nemzet részvételével zajlott le.

Az ezt követő két olimpia, az 1984-es Los Angelesben és az 1988-as Szöulban szintén hozta a korábbi évek átlagát, 12 és 10 eltiltott versenyzővel. Los Angelesben 5 súlyemelő, 4 atléta, 2 röplabdás és egy birkózó bukott le a vizsgálatok során. Szöulban szintén a súlyemelők voltak többségben, itt 5-öt tiltottak el, közülük kettő magyart, Csengeri Kálmánt és Szanyi Andort.

Ezek után 1992-ben Barcelonában 5, 1996-ban Atlantában 2, 2000-ben Sydneyben pedig 9 sportolótól vették el a versenyzés lehetőségét doppingolás miatt. A csúcsot viszont az utolsó, a 2004-es atlantai olimpia jelentette, ahol rekordszámú versenyzőt kellett eltiltani a versenytől doppingvétség miatt.


Az érintettek közül Szampanisz bronz-, Korzsanyenko és Fazekas aranyérmes volt.

Az olimpiák csak erősítik azt a gondolkodást, hogy igenis szigorúan kell ellenőrizni a tiltott szerek használatát. Ezeknek a szerek ugyanis már számos következményt volt akinek botrányt, egészségkárosodást és halált okoztak...

NDK az intő példa

Talán már kevesen emlékeznek arra, hogy az NDK-úszónők edzője mit válaszolt, a montreali olimpián, amikor egy újságíró a hölgyek mély hangjáról érdeklődött. "Azért jöttek, hogy ússzanak, nem azért, hogy énekeljenek!" Itt már nem volt olyan egyszerűen megoldható, hogy a versenyzőket távol tartsák a kérdésektől és interjúktól, aminek következtében mindenki tudta, mi a helyzet az NDK-s sportolókkal.

Későbbi bírósági tárgyalások sorozata bizonyította be, hogy korra, nemre és sportágra való tekintet nélkül folyt a dopping az akkori NDK-ban. A legfeltűnőbb és megdöbbentőbb talán Heidi Krieger esete volt, aki 1979-ben kezdett atletizálni 14 évesen, majd 2000-ben már Andreas Kriegerként tett vallomást a bíróságon az utolsó nagy NDK-doppingperben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az együttműködés és a titoktartás hihetetlen mértékű volt. A sportolóknak a versenyekre való utazás előtt kiutazási ellenőrzésen kellett átesniük, ami valójában egy doppingteszt volt. Ha nem mentek át, akkor lehet a vízumproblémákra hivatkozni. Az evezősök egy csoportjának esete ettől függetlenül megdöbbentő. A sportolók egy szolidaritási kampány keretben adtak vért Nicaraguának. A minta azonban kóros májfunkció-értékeket jelzett. Berlin reagálása a helyzetre az volt, hogy megtiltották a véradást, viszont a versenyzőknek nem szóltak, semmilyen kezelést nem kaptak.

Sokszor viszont nem volt bizonyíték, hogy az egészségkárosodás és a dopping közvetlenül összefügg, ráadásul a szakértők is csak óvatosan nyilatkoztak a bíróság előtt. Ettől függetlenül elgondolkodtató, hogy bizonyos betegségek, mint a daganat vagy a szívproblémák a doppingolt versenyzőknél sokkal gyakrabban jelentkeztek, mint az átlag.

A dopping "fénykorában" egyesek szerint évente nagyjából 30 versenysportoló vesztette életét, amiben benne volt a gátlásokat oldó hatás, de az egészségkárosodás is. Az egyik legismertebb haláleset minden bizonnyal az volt, amikor az SC Magdeburg 16 éves úszója, Jörg Sievers 1973-ban az edzés szünetében egyszerűen belefordult a medencébe, és meghalt. Toxikus máj, epe- és vesekárosodása volt a boncolás szerint.

Az USA sem bírt magával

Az Egyesült Államokban 2006 előtt az alapvető problémát az okozta, hogy a sportolók nem vették észre a technika fejlődését, azt gondolták, hogy olyan szert szednek, amit nem lehet kimutatni.

A botrány 2003 októberében robbant ki, amikor kiderült, hogy több válogatott atléta doppingtesztje pozitív lett tetrahidrogesztrinonra. Don Catlin professzor, a Kaliforniai Egyetem tanára küldte el a doppingellenes aktivistáknak a THG nevezetű szteroidot kimutató tesztet. A THG olyan szteroid, amit állítólag arra fejlesztettek ki, hogy a doppingtesztekkel ne lehessen kimutatni.

Az aktivisták azonban egyből továbbküldték számos országnak - többek között az amerikaiaknak is. Az egyetemhez egyébként egy edző küldött egy tele fecskendőnyit a THG-ből, az indokot azóta sem tudják...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem