22 °C Budapest

Mit kell tudni a Paralimpiáról?

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 12:00

Sajnos jóval kevesebb figyelmet, reflektorfényt kapnak a Paralimpiai Játékok, mint az olimpiák, pedig a sporteredmények ugyanolyan tiszteletre méltóak mindkét esetben. Kivételes sportolók tesznek hihetetlen akaraterőről és teljesítményről tanúbizonyságot, így megvilágítva, hogy fogyatékossággal is lehet teljes és értékes életet élni. Olimpiai sorozatunk jelen részét a Paralimpiai Játékok bemutatásának szenteljük.

Annak ellenére, hogy a tudósításokban gyakorta háttérbe szorul, az Olimpiai Játékok után a világon a második legnagyobb sportesemények közé tartozik a paralimpia. Az idei évben az olimpiát követően, szeptember 7. és 19. között kerül megrendezésre, közel 4000 sportoló részvételével, szintén Pekingben.

A Paralimpia hivatalos zászlóján három különböző színű (piros, kék, zöld) csepp látszik, melyek az ember legfontosabb jellemzőit szimbolizálják, így az elmét, a testet és a lelket.

Mikortól létezik a Paralimpia?

Talán kevesen tudják, de a paralimpia ötlete Dr. Ludwig Guttmann fejéből pattant ki. Az angol orvos eredeti terve szerint a speciális játékok a speciális sérülést szenvedett emberek rehabilitációs programjának részét képezték, illetve a fiatal mozgássérült háborús sérültek foglalkoztatását, illetve önbecsülésének helyreállítását célozták.

Sportágak
• Asztalitenisz,
• atlétika,
• úszás,
• rugby,
• erőemelés,
• kerekesszékes tenisz,
• boccia,
• kerékpározás,
• vívás,
• csörgőlabda,
• judo,
• sportlövészet
• kosárlabda,
• íjászat,
• röplabda,
• labdarúgás,
• lovaglás,
• vitorlázás,
• alpesi sí,
• evezés.
Forrás:MPB
A legelső "Mozgássérülteknek szóló játékokat" 1948-ban tartották a londoni olimpia idején. Az első hivatalos paralimpiát csak évekkel később, 1960-ban rendezték meg, Rómában. Összesen 400 sportoló vett részt 23 országból, ekkor azonban még csupán kerekesszékes sportágakban lehetett versenyezni.

A vak-, illetve gyengénlátó sportolók először 1972-ben a heidelbergi játékokon mutathatták meg tudásukat, majd hivatalosan is sportággá négy évvel később Torontóban váltak, hasonlóképpen az amputáltakhoz.

A szellemi sérültek 1996-ban Atlantában versenyezhettek először, annak, aki ebben a kategóriában kívánt versenyre kelni, maximum 70-es lehetett az IQ-ja. A süket sportolók egyelőre nem vesznek részt a paralimpiákon, azonban megvan a saját "olimpiájuk is", melyet teljesen különállóan szerveznek meg.

Az olimpia évében - kemény próbatétel

Az 1988-as szöuli játékoktól kezdve ugyanazon városok szervezik a paralimpiát, mint az olimpiát, s 2001-től kezdve már hivatalosan is csak "egy csomagban" pályázhatnak a rendezésre a városok.

A BBC tudósítása szerint annak bizonyítása, hogy egy sportoló valóban fogyatékossággal küzd, igen szigorú és kemény próbatételt jelent. A brit úszónak, Dave Robertsnek például mindenféle mozgáskészségét tesztelték. Összesen 50 szintjét állapítotja meg a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság a mozgássérültségnek.

Az olimpiai játékokkal ellentétben a Paralimpián szereplő sportolók életkora jóval tágabb határok között mozog, akadnak 11 éves fiatal sportolók is, s még a 60 év fölöttieknek is terem dicsőség ezeken az eseményeken.

Paralimpikus dopping

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gerincsérült paralimpikonok számára is létezik dopping, melynek lényege, hogy a szimpatikus idegrendszer stimulálásán keresztül elérik, hogy vérnyomásuk megnövekedjen, melynek révén 15 százalékos teljesítménynövekedést tudnak elérni, ez azonban ugyanolyan illegális mint a doppingszerek alkalmazása.

Hazai parasport

A mozgáskorlátozottak sportja az 1929-es évektől származtatható hazánkban a Magyar Paralimpiai Bizottság ismertetője szerint. Ebben az évben alakult meg ugyanis a Nyomorékok Sport Egyesülete, ahol a rendszeres sportfoglalkozásokon, s házi versenyeken keresztül jutnak el az "épek integrált" budapesti sportversenyeihez asztalitenisz, atlétika, valamint labdarúgás sportágakban.

A második világháborút követően az egyesületet, s a "Nyomorék Gyermekek Országos Otthonát" is szétzilálják, majd 1970-ben alakítják meg a "Mozgásjavító" általános iskola tanárai és diákjai a Mozgáskorlátozottak Halassi Olivér Sportegyesületét (HOSC).

Külföldön első ízben az akkori sporthivatal engedélyével a svédországi Solna játékokon, majd az 1975-ös franciaországi világversenyen, a Saint-Etienne-i Világjátékokon képviselte magyar parasportoló hazánkat. Az itt elért sikereknek köszönhető, hogy Magyarország meghívást kapott az 1976-os Torontóolimpiádra.


Szponzoráció

Az Olimpiai Játékokhoz hasonlóan a Paralimpiai Mozgalom szponzorálására is lehetőség nyílik, melyet ki is használnak a cégek. A Magyar Paralimpiai Bizottság Gyémánt fokozatú támogatója a Skála és a K&H Bank, arany fokozatú támogatóként a Brokernet szerepel. A K&H Bankot meg is kérdeztük a Paralimpiai Játékokkal kapcsolatosan.

A K&H 2006 óta a Magyar Paralimpiai Bizottság gyémánt fokozatú támogatója, és egyben a "Magyar Paralimpiai Csapat Bankja" cím megtisztelő tulajdonosa. "2006-ban azért döntöttünk a Magyar Paralimpiai Csapat támogatása mellett, mert sajnos a paralimpikonok kevesebb figyelemben és támogatásban részesülnek, mint az olimpikonok, pedig a teljesítményük talán még egészséges társaik eredményét is felülmúlja az eltökéltség területén" -mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A K&H Csoport a 2008-as Pekingi Olimpiai és Paralimpiai Játékok évében parasport fotópályázatot hirdet hivatásos- és hobbifotósok részére, hogy felhívja a figyelmet a parasportolók kivételes elhivatottságára, erőfeszítéseire és sikereire. A pályamunkákat 2008. szeptember 30-ig lehet benyújtani, amelyekből a három legjobb fotó kerül díjazásra. Az értékelés során a zsűri kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a nyertes fotók tükrözzék a paralimpiai mozgalom legfőbb értékeit. "A K&H büszke arra, hogy a Magyar Olimpiai Csapat támogatása mellett a Magyar Paralimpiai Csapat támogatásában is élenjár. A fotópályázattal a paralimpiai mozgalom fontosságára, a parasportolók emberfeletti teljesítményére szeretnénk felhívni a figyelmet, mert hisszük, hogy a jól sikerült fotók révén minél több emberrel megismertethetjük a paralimpiai eszmét" - tette hozzá Horváth Magyary Nóra, a K&H csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?