21 °C Budapest

Mit kell tudni a Paralimpiáról?

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 12:00

Sajnos jóval kevesebb figyelmet, reflektorfényt kapnak a Paralimpiai Játékok, mint az olimpiák, pedig a sporteredmények ugyanolyan tiszteletre méltóak mindkét esetben. Kivételes sportolók tesznek hihetetlen akaraterőről és teljesítményről tanúbizonyságot, így megvilágítva, hogy fogyatékossággal is lehet teljes és értékes életet élni. Olimpiai sorozatunk jelen részét a Paralimpiai Játékok bemutatásának szenteljük.

Annak ellenére, hogy a tudósításokban gyakorta háttérbe szorul, az Olimpiai Játékok után a világon a második legnagyobb sportesemények közé tartozik a paralimpia. Az idei évben az olimpiát követően, szeptember 7. és 19. között kerül megrendezésre, közel 4000 sportoló részvételével, szintén Pekingben.

A Paralimpia hivatalos zászlóján három különböző színű (piros, kék, zöld) csepp látszik, melyek az ember legfontosabb jellemzőit szimbolizálják, így az elmét, a testet és a lelket.

Mikortól létezik a Paralimpia?

Talán kevesen tudják, de a paralimpia ötlete Dr. Ludwig Guttmann fejéből pattant ki. Az angol orvos eredeti terve szerint a speciális játékok a speciális sérülést szenvedett emberek rehabilitációs programjának részét képezték, illetve a fiatal mozgássérült háborús sérültek foglalkoztatását, illetve önbecsülésének helyreállítását célozták.

Sportágak
• Asztalitenisz,
• atlétika,
• úszás,
• rugby,
• erőemelés,
• kerekesszékes tenisz,
• boccia,
• kerékpározás,
• vívás,
• csörgőlabda,
• judo,
• sportlövészet
• kosárlabda,
• íjászat,
• röplabda,
• labdarúgás,
• lovaglás,
• vitorlázás,
• alpesi sí,
• evezés.
Forrás:MPB
A legelső "Mozgássérülteknek szóló játékokat" 1948-ban tartották a londoni olimpia idején. Az első hivatalos paralimpiát csak évekkel később, 1960-ban rendezték meg, Rómában. Összesen 400 sportoló vett részt 23 országból, ekkor azonban még csupán kerekesszékes sportágakban lehetett versenyezni.

A vak-, illetve gyengénlátó sportolók először 1972-ben a heidelbergi játékokon mutathatták meg tudásukat, majd hivatalosan is sportággá négy évvel később Torontóban váltak, hasonlóképpen az amputáltakhoz.

A szellemi sérültek 1996-ban Atlantában versenyezhettek először, annak, aki ebben a kategóriában kívánt versenyre kelni, maximum 70-es lehetett az IQ-ja. A süket sportolók egyelőre nem vesznek részt a paralimpiákon, azonban megvan a saját "olimpiájuk is", melyet teljesen különállóan szerveznek meg.

Az olimpia évében - kemény próbatétel

Az 1988-as szöuli játékoktól kezdve ugyanazon városok szervezik a paralimpiát, mint az olimpiát, s 2001-től kezdve már hivatalosan is csak "egy csomagban" pályázhatnak a rendezésre a városok.

A BBC tudósítása szerint annak bizonyítása, hogy egy sportoló valóban fogyatékossággal küzd, igen szigorú és kemény próbatételt jelent. A brit úszónak, Dave Robertsnek például mindenféle mozgáskészségét tesztelték. Összesen 50 szintjét állapítotja meg a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság a mozgássérültségnek.

Az olimpiai játékokkal ellentétben a Paralimpián szereplő sportolók életkora jóval tágabb határok között mozog, akadnak 11 éves fiatal sportolók is, s még a 60 év fölöttieknek is terem dicsőség ezeken az eseményeken.

Paralimpikus dopping

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gerincsérült paralimpikonok számára is létezik dopping, melynek lényege, hogy a szimpatikus idegrendszer stimulálásán keresztül elérik, hogy vérnyomásuk megnövekedjen, melynek révén 15 százalékos teljesítménynövekedést tudnak elérni, ez azonban ugyanolyan illegális mint a doppingszerek alkalmazása.

Hazai parasport

A mozgáskorlátozottak sportja az 1929-es évektől származtatható hazánkban a Magyar Paralimpiai Bizottság ismertetője szerint. Ebben az évben alakult meg ugyanis a Nyomorékok Sport Egyesülete, ahol a rendszeres sportfoglalkozásokon, s házi versenyeken keresztül jutnak el az "épek integrált" budapesti sportversenyeihez asztalitenisz, atlétika, valamint labdarúgás sportágakban.

A második világháborút követően az egyesületet, s a "Nyomorék Gyermekek Országos Otthonát" is szétzilálják, majd 1970-ben alakítják meg a "Mozgásjavító" általános iskola tanárai és diákjai a Mozgáskorlátozottak Halassi Olivér Sportegyesületét (HOSC).

Külföldön első ízben az akkori sporthivatal engedélyével a svédországi Solna játékokon, majd az 1975-ös franciaországi világversenyen, a Saint-Etienne-i Világjátékokon képviselte magyar parasportoló hazánkat. Az itt elért sikereknek köszönhető, hogy Magyarország meghívást kapott az 1976-os Torontóolimpiádra.


Szponzoráció

Az Olimpiai Játékokhoz hasonlóan a Paralimpiai Mozgalom szponzorálására is lehetőség nyílik, melyet ki is használnak a cégek. A Magyar Paralimpiai Bizottság Gyémánt fokozatú támogatója a Skála és a K&H Bank, arany fokozatú támogatóként a Brokernet szerepel. A K&H Bankot meg is kérdeztük a Paralimpiai Játékokkal kapcsolatosan.

A K&H 2006 óta a Magyar Paralimpiai Bizottság gyémánt fokozatú támogatója, és egyben a "Magyar Paralimpiai Csapat Bankja" cím megtisztelő tulajdonosa. "2006-ban azért döntöttünk a Magyar Paralimpiai Csapat támogatása mellett, mert sajnos a paralimpikonok kevesebb figyelemben és támogatásban részesülnek, mint az olimpikonok, pedig a teljesítményük talán még egészséges társaik eredményét is felülmúlja az eltökéltség területén" -mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A K&H Csoport a 2008-as Pekingi Olimpiai és Paralimpiai Játékok évében parasport fotópályázatot hirdet hivatásos- és hobbifotósok részére, hogy felhívja a figyelmet a parasportolók kivételes elhivatottságára, erőfeszítéseire és sikereire. A pályamunkákat 2008. szeptember 30-ig lehet benyújtani, amelyekből a három legjobb fotó kerül díjazásra. Az értékelés során a zsűri kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a nyertes fotók tükrözzék a paralimpiai mozgalom legfőbb értékeit. "A K&H büszke arra, hogy a Magyar Olimpiai Csapat támogatása mellett a Magyar Paralimpiai Csapat támogatásában is élenjár. A fotópályázattal a paralimpiai mozgalom fontosságára, a parasportolók emberfeletti teljesítményére szeretnénk felhívni a figyelmet, mert hisszük, hogy a jól sikerült fotók révén minél több emberrel megismertethetjük a paralimpiai eszmét" - tette hozzá Horváth Magyary Nóra, a K&H csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem