14 °C Budapest

Mit kell tudni a Paralimpiáról?

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 12:00

Sajnos jóval kevesebb figyelmet, reflektorfényt kapnak a Paralimpiai Játékok, mint az olimpiák, pedig a sporteredmények ugyanolyan tiszteletre méltóak mindkét esetben. Kivételes sportolók tesznek hihetetlen akaraterőről és teljesítményről tanúbizonyságot, így megvilágítva, hogy fogyatékossággal is lehet teljes és értékes életet élni. Olimpiai sorozatunk jelen részét a Paralimpiai Játékok bemutatásának szenteljük.

Annak ellenére, hogy a tudósításokban gyakorta háttérbe szorul, az Olimpiai Játékok után a világon a második legnagyobb sportesemények közé tartozik a paralimpia. Az idei évben az olimpiát követően, szeptember 7. és 19. között kerül megrendezésre, közel 4000 sportoló részvételével, szintén Pekingben.

A Paralimpia hivatalos zászlóján három különböző színű (piros, kék, zöld) csepp látszik, melyek az ember legfontosabb jellemzőit szimbolizálják, így az elmét, a testet és a lelket.

Mikortól létezik a Paralimpia?

Talán kevesen tudják, de a paralimpia ötlete Dr. Ludwig Guttmann fejéből pattant ki. Az angol orvos eredeti terve szerint a speciális játékok a speciális sérülést szenvedett emberek rehabilitációs programjának részét képezték, illetve a fiatal mozgássérült háborús sérültek foglalkoztatását, illetve önbecsülésének helyreállítását célozták.

Sportágak
• Asztalitenisz,
• atlétika,
• úszás,
• rugby,
• erőemelés,
• kerekesszékes tenisz,
• boccia,
• kerékpározás,
• vívás,
• csörgőlabda,
• judo,
• sportlövészet
• kosárlabda,
• íjászat,
• röplabda,
• labdarúgás,
• lovaglás,
• vitorlázás,
• alpesi sí,
• evezés.
Forrás:MPB
A legelső "Mozgássérülteknek szóló játékokat" 1948-ban tartották a londoni olimpia idején. Az első hivatalos paralimpiát csak évekkel később, 1960-ban rendezték meg, Rómában. Összesen 400 sportoló vett részt 23 országból, ekkor azonban még csupán kerekesszékes sportágakban lehetett versenyezni.

A vak-, illetve gyengénlátó sportolók először 1972-ben a heidelbergi játékokon mutathatták meg tudásukat, majd hivatalosan is sportággá négy évvel később Torontóban váltak, hasonlóképpen az amputáltakhoz.

A szellemi sérültek 1996-ban Atlantában versenyezhettek először, annak, aki ebben a kategóriában kívánt versenyre kelni, maximum 70-es lehetett az IQ-ja. A süket sportolók egyelőre nem vesznek részt a paralimpiákon, azonban megvan a saját "olimpiájuk is", melyet teljesen különállóan szerveznek meg.

Az olimpia évében - kemény próbatétel

Az 1988-as szöuli játékoktól kezdve ugyanazon városok szervezik a paralimpiát, mint az olimpiát, s 2001-től kezdve már hivatalosan is csak "egy csomagban" pályázhatnak a rendezésre a városok.

A BBC tudósítása szerint annak bizonyítása, hogy egy sportoló valóban fogyatékossággal küzd, igen szigorú és kemény próbatételt jelent. A brit úszónak, Dave Robertsnek például mindenféle mozgáskészségét tesztelték. Összesen 50 szintjét állapítotja meg a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság a mozgássérültségnek.

Az olimpiai játékokkal ellentétben a Paralimpián szereplő sportolók életkora jóval tágabb határok között mozog, akadnak 11 éves fiatal sportolók is, s még a 60 év fölöttieknek is terem dicsőség ezeken az eseményeken.

Paralimpikus dopping

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gerincsérült paralimpikonok számára is létezik dopping, melynek lényege, hogy a szimpatikus idegrendszer stimulálásán keresztül elérik, hogy vérnyomásuk megnövekedjen, melynek révén 15 százalékos teljesítménynövekedést tudnak elérni, ez azonban ugyanolyan illegális mint a doppingszerek alkalmazása.

Hazai parasport

A mozgáskorlátozottak sportja az 1929-es évektől származtatható hazánkban a Magyar Paralimpiai Bizottság ismertetője szerint. Ebben az évben alakult meg ugyanis a Nyomorékok Sport Egyesülete, ahol a rendszeres sportfoglalkozásokon, s házi versenyeken keresztül jutnak el az "épek integrált" budapesti sportversenyeihez asztalitenisz, atlétika, valamint labdarúgás sportágakban.

A második világháborút követően az egyesületet, s a "Nyomorék Gyermekek Országos Otthonát" is szétzilálják, majd 1970-ben alakítják meg a "Mozgásjavító" általános iskola tanárai és diákjai a Mozgáskorlátozottak Halassi Olivér Sportegyesületét (HOSC).

Külföldön első ízben az akkori sporthivatal engedélyével a svédországi Solna játékokon, majd az 1975-ös franciaországi világversenyen, a Saint-Etienne-i Világjátékokon képviselte magyar parasportoló hazánkat. Az itt elért sikereknek köszönhető, hogy Magyarország meghívást kapott az 1976-os Torontóolimpiádra.


Szponzoráció

Az Olimpiai Játékokhoz hasonlóan a Paralimpiai Mozgalom szponzorálására is lehetőség nyílik, melyet ki is használnak a cégek. A Magyar Paralimpiai Bizottság Gyémánt fokozatú támogatója a Skála és a K&H Bank, arany fokozatú támogatóként a Brokernet szerepel. A K&H Bankot meg is kérdeztük a Paralimpiai Játékokkal kapcsolatosan.

A K&H 2006 óta a Magyar Paralimpiai Bizottság gyémánt fokozatú támogatója, és egyben a "Magyar Paralimpiai Csapat Bankja" cím megtisztelő tulajdonosa. "2006-ban azért döntöttünk a Magyar Paralimpiai Csapat támogatása mellett, mert sajnos a paralimpikonok kevesebb figyelemben és támogatásban részesülnek, mint az olimpikonok, pedig a teljesítményük talán még egészséges társaik eredményét is felülmúlja az eltökéltség területén" -mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A K&H Csoport a 2008-as Pekingi Olimpiai és Paralimpiai Játékok évében parasport fotópályázatot hirdet hivatásos- és hobbifotósok részére, hogy felhívja a figyelmet a parasportolók kivételes elhivatottságára, erőfeszítéseire és sikereire. A pályamunkákat 2008. szeptember 30-ig lehet benyújtani, amelyekből a három legjobb fotó kerül díjazásra. Az értékelés során a zsűri kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a nyertes fotók tükrözzék a paralimpiai mozgalom legfőbb értékeit. "A K&H büszke arra, hogy a Magyar Olimpiai Csapat támogatása mellett a Magyar Paralimpiai Csapat támogatásában is élenjár. A fotópályázattal a paralimpiai mozgalom fontosságára, a parasportolók emberfeletti teljesítményére szeretnénk felhívni a figyelmet, mert hisszük, hogy a jól sikerült fotók révén minél több emberrel megismertethetjük a paralimpiai eszmét" - tette hozzá Horváth Magyary Nóra, a K&H csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm