5 °C Budapest

Budapesti olimpia? Van mit letenni az asztalra

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 05:40

Mik a kritériumok? A hazai nyári olimpia megrendezésének gondolata már többször felmerült, 2000-ben például Orbán Viktor fogadta azzal a kijelentéssel a Sydneyből hazatérő bajnokokat, hogy hazánk is megérett egy olimpia (akkor a 2012-es játékokra utalt) megrendezésére. El is készített ekkor a PWC egy megvalósíthatósági tanulmányt, és kampány is indult a játékokért, azonban 2002-ben a téma elhalt. Tavaly a BOM ismét megrendelt egy tanulmányt, amiben a 2016-os, illetve a 2020-as olimpia hazai megrendezésének esélyeit, költségeit és lehetőségeit vizsgálta. A esélyeket reálisan azonban nagyon nehéz meghatározni, hiszen a NOB döntése igen összetett.

A 2016-os olimpia megrendezésére a régiónkból egyedül Prága pályázott, sajnos nem túl nagy sikerrel, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az előminősítésen nem tartotta felkészültnek a cseheket, így négy már csak jelentkező: Chicago, Rio de Janeiro, Madrid és Tokió maradt versenyben.

A 2020-as olimpiára azonban még mi is jelentkezhetünk, amennyiben 2011-ig leadjuk pályázatunkat a NOB-nak, aki 2013-ban dönt majd a helyszínről. Ahhoz, hogy egy ilyen méretű rendezvényt meg tudjunk valósítani, mindenekelőtt konszenzusra lenne szükség az országot irányító politikai szereplők között, hiszen az infrastrukturális és egyéb beruházásokat már jóval azelőtt el kell kezdeni, hogy a NOB először terepszemlére jönne. Éppen ezért a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) egy olimpiai törvényjavaslatot állított össze, amely lehetőséget biztosítana a felkészülésre, és ez alapján eldönthetné a kormány és a főváros vezetése, hogy jelentkezik-e Budapest a 2020-as olimpiára. Ha a parlament is igent mondana a törvényre, akkor az a 2010-es választások eredményétől függetlenül biztosítaná az ügynek a kedvező politikai megítélést

Ez azonban csak az érem egyik oldala, hiszen hiába van politikai támogatottság, ha a NOB nem lát minket érettnek a feladathoz. Márpedig sok szempontot is mérlegel a bizottság, mielőtt átenged egy pályázót az előminősítésen.

Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy kikkel kellene megmérkőznie Budapestnek a 2020-as játékok megrendezési jogáért, lévén, hogy csak 2011-ben kell leadni a pályázatot, nemrégiben azonban Szentpétervár is jelezte, hogy élne a lehetőséggel. 2004-ben egyszer már pályázott az orosz város, akkor azonban nem jártak sikerrel, most viszont elég eltökéltnek tűnnek. A város főpolgármestere szerint ha most sem sikerül, akkor 4 évvel később is próbálkozni fognak.

Szintén valószínűsíthető, hogy a 2016-os olimpiára sikertelenül jelentkezők is újra próbálkoznak majd, ezen kívül Fokváros, Dubai, Doha, Delhi és több amerikai város neve is felmerült már.

Mint már említettük, az olimpia megrendezésének jogát a NOB csak olyan országnak adja meg, akik több feltételnek is eleget tesznek. Ezek közé tartozik az is, hogy az ország, illetve város lakossága jó részt támogassa az ügyet. Ennek felmérésére a bizottság független szervet szokott megbízni, amelyik közvélemény-kutatás formájában megvizsgálja a támogatottságot, ami alapján ha maximális az egyetértés, maximum tíz pontot kaphat a jelentkező.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hazánkban tavaly februárban a BOM készítettet felmérést az olimpia lakosság általi megítéléséről a Szonda Ipsos-szal, amely alapján a megkérdezettek 77 százaléka egyetért az olimpia 2020-as budapesti megrendezésével, illetve megpályázásával, ami - összehasonlítva a prágai adatokkal, ahol mindössze 50 százalékos volt a 2016-os játékok támogatottsága (sőt a NOB felmérésekor már csak 31 százalék) - igen jó eredménynek tűnik.

Ennél azonban sokkal keményebb, és számszerűsíthetőbb kritériumok is léteznek, mint például az általános infrastruktúra kérdése. Egy ekkora nemzetközi esemény megrendezéséhez ugyanis meg kell határozni minimális követelményeket a tömegközlekedés, az úthálózat minősége és mennyisége vagy a repülőterek kapacitása terén. Amennyiben a pályázat időpontjában még nem kielégítő a helyzet, úgy a tervezett beruházások megvalósíthatóságát is vizsgálja a bizottság, hiszen ígérni bármit lehet.

A BOM megbízásából készült PricewaterhouseCoopers-elemzés szerint a 2020-as olimpiához kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések költsége, 2006-os árak számolva mintegy 4646 milliárd forint, melynek egy részét magán- és EU-forrásból lehetne előteremteni. Ezeknek a beruházásoknak egy része (így a négyes metró megépítése, az elővárosi vasutak fejlesztése, néhány gyorsforgalmi út megépítése, vagy az M0-ás körgyűrű befejezése) egyébként is megvalósulna, maximum más ütemezésben.

Egyáltalán hol lehetne megrendezni?

Szintén fontos mérlegelési szempont a sportlétesítmények megléte, állapota, illetve a szükséges beruházások előkészülete. A NOB az egyes sportágak esetén igen szigorú előírásokkal él a minimális nézőszámokat tekintve, egy labdarugó stadionnak például legalább 20 ezer fő befogadására kell képesnek lennie, és ebből nem is elég eggyel rendelkezni, de teniszközpont esetén is 10 ezer főnyi nézőt kell ellátni, hasonlóan az úszószámoknak helyet adó uszodának. Egy vízilabda mérkőzés esetén ezzel szemben csak 5000 főre kell kalibrálni a létesítményt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm