17 °C Budapest

Olimpiai kiszavazó-show: fókuszban a nézettség!

Pénzcentrum
2008. augusztus 6. 12:00

Az első olimpián még mindössze kilenc sportágban mérték össze tudásukat a versenyzők, idén Pekingben már 28 sportágban indulhatnak a sportolók. Vannak sportszövetségek, amelyek hosszú éveken át lobbiztak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, hogy vegyék fel őket az olimpiai programba, eredménytelenül. Annak jártunk utána, hogy mi határozza meg az olimpiai programot és mennyire befolyásolja egy adott sportág olimpiai jogosultságát a média szerepe és a televíziós nézettség.

1896-ban Athénban még csak kilenc sportág 43 versenyszámában hirdettek győztest, de az olimpiák programja az idő előre haladtával folyamatosan színesedett. A nemzetközi sportélet fejlődésével és az új sportágak megjelenésével a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ésszerűen bővítette a sportpalettát, mindig időben húzta meg a vonalat a hagyományos versenyszámok és a tradicionális sportágak mögött.


1936-ban Berlinben ilyen kamerával dolgoztak
Az első olimpiák versenyeiről az akkori technikai körülmények következtében csak nagyon kevés képes beszámoló készült. Az érdeklődők a helyszínen, vagy az újságok hasábjairól értesülhettek az eredményekről. A játékok hosszú hónapokig is elhúzódtak, ami a jelenkori olimpiák estében szinte elképzelhetetlen. A filmhíradós, a rádiós-, majd később a televíziós közvetítésekmegjelenése forradalmasította az olimpiai rendezést és a versenyszámok lebonyolítását.

Már a második világháború előtt felismerték, hogy a sporteseményekre egyre nagyobb tömeg kíváncsi, ezért a versenyeken rögzített felvételek a filmhíradók állandó tartalmává váltak. Később a rádiózás, majd a televíziózás széles körben történő elterjedésével megjelentek az első élő közvetítések.


1948-ból a BBC közvetítőállása
A rendezőknek alkalmazkodni kellett a közvetítési időhöz, nem húzódhattak el túl sokáig a versenyek, mert akkor könnyen érdektelenségbe fulladhatott volna a közvetítés. Az olimpiai menetrend és versenyszámok lebonyolítása ma már percre pontosan le vannak bontva, a televíziós jogok értékesítéséből dollármilliók vándorolnak a rendezők zsebébe. A szigorú protokoll és a reklámidők értékesítése miatt nem engedhetőek meg a csúszások és a halasztások.

A minél magasabb nézettség elérése érdekében a szövetség a televíziós társaságok nyomására hajlandó volt egyes sportágak lebonyolítási rendjének a megváltoztatására. Gondoljunk csak az öttusa versenyekre, ahová a teljes stábnak fel kell vonulni a lovaglópályára, a vívóterembe, a lövészetre, az uszodába és a futópályára is. Ha ezeket a helyszíneket nem koncentrálják egy területre és a lebonyolítást nem szűkítik egy napra, akkor a sportág már régen búcsút inthetett volna az olimpiának.


A Madárfészekben és a Vízkockában több tucat kamerával rögzítik az eseményeket
Nagy gondban vannak az amatőr ökölvívók és a birkózók is, a versenyszámok nézettsége nem közelíti meg az elvárható szintet, az előbbit a profi boksz szorítja háttérbe, utóbbit a folyamatos szabálymódosításokkal próbálják megmenteni és nézettebbé tenni.

A terem- és a csapatportok közvetítése televíziós szempontból talán a legkönnyebb és a reklámidők értékesítésével sincs különösebb gond. A labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, valamint az atlétikai versenyek az olimpia idején sokakat még azok közül is lekötnek, akik egyébként nem nagyon követik figyelemmel a sporteseményeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az úszóversenyek térhódítása azonban szinte minden más sportágat felülmúlt az elmúlt két-három évtizedben. Amíg korábban a nem igazán övezte akkora rajongás az úszókat, addig manapság az egyik legnézettebb és legkedveltebb sportággá nőtte ki magát. A versenyzők igazi világsztárok lettek, a közvetítések világszínvonalúak és izgalmasak, az eredmények pedig lenyűgözőek. A világrekordokat sorra döntik a versenyzők és egyre több ország iratkozik fel a nagy úszónemzetek sorába.


A kínai televízió központi épülete
Az íjászat és a sportlövészet is a látványos közvetíthetőségének köszönheti, hogy még mindig szerepelhet az olimpiai programban. Az egyébként nem mindenki fantáziáját megmozgató sportágak versenyeit a képernyőkön keresztül sikerült sokkal izgalmasabbá tenni.

Az olimpiai program 2000-ben Sydneyben volt a legszélesebb, azóta öt sportágat már levettek a listáról. A strandröplabda három, a mountain bike és a gumiasztal (trambulin) mindössze két olimpiát élt meg. Korábban is voltak próbálkozások, de akadtak olyan sportágak, amelyekben mindössze egyszer kerültek megrendezésre a versenyek. A kötélhúzó verseny száz éve még stabil olimpiai sportágnak számított ma már inkább megmosolyogtató lenne.

A pekingi olimpia 44 helyszínéről összesen 560 óra közvetítést láthatunk a Magyar Televízióban. A csatorna az események hajnali kezdésétől a kora esti befejezéséig - a hírblokkokat leszámítva - csak a játékokon történtekkel fog foglalkozni élő közvetítések és összefoglalók keretében. A csatorna elmondása szerint a reklámok értékesítéséből származó bevételek már jóval meghaladják a közvetítési jogokért fizetett díjat. A rendezők becslései szerint egyes versenyszámokat világszerte több mint egymilliárd ember kísérhet figyelemmel a képernyőkön keresztül.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem