Cenzúrázott olimpia - a 2008-as ilyen lesz?

Pénzcentrum
2008. augusztus 6. 05:40

Bizonyosra vehető, hogy minden idők egyik legérdekesebb olimpiája elé nézünk az idei évben. Az augusztusban kezdődő nemzetközi esemény kedvéért sem hajlandó Peking alábbadni például az internet cenzúrázásából, s olybá tűnik, hogy a számunkra is ismerős kommunista bürokrácia az olimpiai élet más területeire is begyűrűzik. Lássuk, mire lehet számítani a játékok alatt!

Cenzúrázott média

Tagadhatatlan, hogy az elmúlt időszakban az olimpiával kapcsolatosan napvilágot látott hírek közül az egyik legfontosabb és legnagyobb visszhangot keltő értesülésnek az bizonyult, hogy a Pekingbe érkező újságírók nem tudnak szabadon az internethez hozzáférni.

Július 30-án jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik képviselője, hogy egyezséget kötöttek Kínával arról, hogy az ország blokkolhat bizonyos oldalakat, annak ellenére, hogy mikor pályáztak a rendezésre, arra tettek ígéretet, hogy az újságírókat nem korlátozzák az információszerzésben. A bejelentés idején már több újságíró is Pekingben tartózkodott, akik megerősítették, hogy az Újságíró Központban nem jeleníthetőek meg bizonyos tartalmak.

A kínai állampolgárok számára a jelenség nem ismeretlen, ugyanis a kormányzat rengeteg pénzt fordít arra, hogy üzemeltesse az egyesek által "Nagy Tűzfalnak" hívott cenzúrát. Persze egyre többen akadnak olyanok, akik a technika ördögét ismervén, ki tudják kerülni a tiltásokat, igaz, ők csupán még mindig a lakosság elenyésző részét adják.

Szakértők szerint összesen több mint 40 ezer internet-rendőr végzi tevékenységét a Távol-Keleten. A tiltólistán olyan oldalak szerepelnek többek között, mint az Amnesty International, a tibeti helyzettel, illetve az 1989-es Tianananmen téri eseményekkel foglalkozó oldalak, illetve a disszidensek által működtetett oldalak.

A hotelekben is figyelnek

A cenzúra a hotelekben sem áll meg, ugyanis egy kínai intézkedés szerint súlyos büntetésre számíthatnak azok a Kínában működő, de külföldi szállodák, amelyek elutasítják egy olyan szoftver telepítését, mellyel figyelemmel lehet követni a szállóvendégek internethasználatát.

Az erre szolgáló bizonyítékot (egy kormányhivataltól származó dokumentum fordítását) egy amerikai szenátor mutatta be, aki ráadásul mindehhez azt is hozzátette, hogy az értesülést több nemzetközi szállodalánc is megerősítette.

Állítólag azok a szállodák, amelyek nem tesznek eleget a rendelkezéseknek, szigorú büntetésre számíthatnak, amely nem csupán pénzben nyilvánul meg, hanem letilthatják őket a világhálóról, sőt mi több, akár a működési engedélyüket is visszavonhatják.

Szennyezett levegő

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A cenzúra mellett a másik hangzatos problémát Peking rendkívül szennyezett levegője jelentette a közvélemény és a média számára. A probléma olyannyira valós, hogy több sportoló azt fontolgatta, nem vesz részt a pekingi olimpián, a japán csapat tagjai pedig építőmunkásoknak készült maszkokat kapnak majd.

Peking sok mindent megtett annak érdekében, hogy Peking levegője valamelyest kitisztuljon. Az olimpia és paralimpia idején, egészen pontosan két hónapig az autók rendszám szerint közlekedhetnek, páros napokon a páros rendszámúak, és fordítva. A helyszínen lévők szerint ennek meg is lett a hatása, ugyanis már az első nap sem volt nagy dugó Pekingben. Az intézkedés azonban óhatatlanul is többletterhet ró a közösségi közlekedésre, amelyben az első ilyen napon némi fennakadás is történt. Az 1-es metróvonalon egy öngyilkossági kísérlet miatt történt fennakadás, míg a 2-es vonalon az új jelrendszer okozott gondot.

A kormány emellett üzembezárásokat is elrendelt, melyekben elsősorban vegyipari üzemek számára írtak elő átmeneti termeléscsökkentést. Több pekingi üzem önként bezárta kapuit, még a kormányzati intézkedések megjelenése előtt.

Az intézkedéseknek meg is van az eredménye, ugyanis jelentős javulást regisztráltak a pekingi levegőminőségben.

Furcsa intézkedések

A kínai kormány egyre érdekesebb intézkedéseket hozott az elmúlt időszakban az olimpia zavartalan lebonyolításának érdekében. Először például az a hír látott napvilágot, hogy nem lehet zászlóval szurkolni Pekingben, mivel attól tartanak, hogy Tibet-szimpatizáns zászlók jelennek meg.

Egy másik híradás szerint pedig több millió információs füzetben kérik meg a pekingieket arra, hogy az olimpia ideje alatt kerüljék a túl színes ruhaviseletet, fekete cipőhöz ne hordjanak fehér zoknit, sőt, a szomszédokhoz ne járjanak át pizsamában (ez az idősebbeknél bevett szokás).

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07