8 °C Budapest

Cenzúrázott olimpia - a 2008-as ilyen lesz?

Pénzcentrum
2008. augusztus 6. 05:40

Bizonyosra vehető, hogy minden idők egyik legérdekesebb olimpiája elé nézünk az idei évben. Az augusztusban kezdődő nemzetközi esemény kedvéért sem hajlandó Peking alábbadni például az internet cenzúrázásából, s olybá tűnik, hogy a számunkra is ismerős kommunista bürokrácia az olimpiai élet más területeire is begyűrűzik. Lássuk, mire lehet számítani a játékok alatt!

Cenzúrázott média

Tagadhatatlan, hogy az elmúlt időszakban az olimpiával kapcsolatosan napvilágot látott hírek közül az egyik legfontosabb és legnagyobb visszhangot keltő értesülésnek az bizonyult, hogy a Pekingbe érkező újságírók nem tudnak szabadon az internethez hozzáférni.

Július 30-án jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik képviselője, hogy egyezséget kötöttek Kínával arról, hogy az ország blokkolhat bizonyos oldalakat, annak ellenére, hogy mikor pályáztak a rendezésre, arra tettek ígéretet, hogy az újságírókat nem korlátozzák az információszerzésben. A bejelentés idején már több újságíró is Pekingben tartózkodott, akik megerősítették, hogy az Újságíró Központban nem jeleníthetőek meg bizonyos tartalmak.

A kínai állampolgárok számára a jelenség nem ismeretlen, ugyanis a kormányzat rengeteg pénzt fordít arra, hogy üzemeltesse az egyesek által "Nagy Tűzfalnak" hívott cenzúrát. Persze egyre többen akadnak olyanok, akik a technika ördögét ismervén, ki tudják kerülni a tiltásokat, igaz, ők csupán még mindig a lakosság elenyésző részét adják.

Szakértők szerint összesen több mint 40 ezer internet-rendőr végzi tevékenységét a Távol-Keleten. A tiltólistán olyan oldalak szerepelnek többek között, mint az Amnesty International, a tibeti helyzettel, illetve az 1989-es Tianananmen téri eseményekkel foglalkozó oldalak, illetve a disszidensek által működtetett oldalak.

A hotelekben is figyelnek

A cenzúra a hotelekben sem áll meg, ugyanis egy kínai intézkedés szerint súlyos büntetésre számíthatnak azok a Kínában működő, de külföldi szállodák, amelyek elutasítják egy olyan szoftver telepítését, mellyel figyelemmel lehet követni a szállóvendégek internethasználatát.

Az erre szolgáló bizonyítékot (egy kormányhivataltól származó dokumentum fordítását) egy amerikai szenátor mutatta be, aki ráadásul mindehhez azt is hozzátette, hogy az értesülést több nemzetközi szállodalánc is megerősítette.

Állítólag azok a szállodák, amelyek nem tesznek eleget a rendelkezéseknek, szigorú büntetésre számíthatnak, amely nem csupán pénzben nyilvánul meg, hanem letilthatják őket a világhálóról, sőt mi több, akár a működési engedélyüket is visszavonhatják.

Szennyezett levegő

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A cenzúra mellett a másik hangzatos problémát Peking rendkívül szennyezett levegője jelentette a közvélemény és a média számára. A probléma olyannyira valós, hogy több sportoló azt fontolgatta, nem vesz részt a pekingi olimpián, a japán csapat tagjai pedig építőmunkásoknak készült maszkokat kapnak majd.

Peking sok mindent megtett annak érdekében, hogy Peking levegője valamelyest kitisztuljon. Az olimpia és paralimpia idején, egészen pontosan két hónapig az autók rendszám szerint közlekedhetnek, páros napokon a páros rendszámúak, és fordítva. A helyszínen lévők szerint ennek meg is lett a hatása, ugyanis már az első nap sem volt nagy dugó Pekingben. Az intézkedés azonban óhatatlanul is többletterhet ró a közösségi közlekedésre, amelyben az első ilyen napon némi fennakadás is történt. Az 1-es metróvonalon egy öngyilkossági kísérlet miatt történt fennakadás, míg a 2-es vonalon az új jelrendszer okozott gondot.

A kormány emellett üzembezárásokat is elrendelt, melyekben elsősorban vegyipari üzemek számára írtak elő átmeneti termeléscsökkentést. Több pekingi üzem önként bezárta kapuit, még a kormányzati intézkedések megjelenése előtt.

Az intézkedéseknek meg is van az eredménye, ugyanis jelentős javulást regisztráltak a pekingi levegőminőségben.

Furcsa intézkedések

A kínai kormány egyre érdekesebb intézkedéseket hozott az elmúlt időszakban az olimpia zavartalan lebonyolításának érdekében. Először például az a hír látott napvilágot, hogy nem lehet zászlóval szurkolni Pekingben, mivel attól tartanak, hogy Tibet-szimpatizáns zászlók jelennek meg.

Egy másik híradás szerint pedig több millió információs füzetben kérik meg a pekingieket arra, hogy az olimpia ideje alatt kerüljék a túl színes ruhaviseletet, fekete cipőhöz ne hordjanak fehér zoknit, sőt, a szomszédokhoz ne járjanak át pizsamában (ez az idősebbeknél bevett szokás).

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem