11 °C Budapest

Véres vádak a Tesco és az Auchan beszállítója ellen

2010. július 10. 07:02

A Greenpeace több multinacionális nagyvállalatról is azt állítja, hogy közvetve támogatják az indonéziai őserdők kiirtását, ezzel pedig több faj, köztük a területen élő tigrisek létét veszélyeztetik.

A környezetvédelmi szervezet információi szerint a multik az Asia Pulp and Paper  nevű papírgyártótól vásárolnak termékeket, ez a cég pedig egyértelműen veszélyeztetet több állatfajt, mivel alapanyagának jelentős részét az indonéz őserdőkből szerzi. A Green Peace listáján olyan, világszerte ismert cégek szerepelnek, mint az Auchan, a Tesco, a Hewlett Packard, a Carrefour, vagy épp a Kentucky Fried Chicken gyorsétteremlánc.

A Tesco közölte: az Egyesült Királyságban forgalmazott, sajátmárkás termékeket nem az APP által gyártott anyagokba csomagolják, míg a Carrefour -a botrány hatására- már ezen a nyáron beszünteti az együttműködést az érintett papírgyártóval. Lapinformációk szerint az Auchan-nak nem jelentős beszállítója az indonéz cég, de ellenőrzést indítanak a jelentésben szereplő vádak kivizsgálására. A Walmart, a KFC és a HP egyelőre nem reagált a Greenpeace állításaira.

A multik a bolygó ellen

Egy évvel ezelőtt kavart nagy botrányt, hogy a Green Peace titkos vizsgálatokat folytatott a brazil szarvasmarha iparról, ami -megállapításuk szerint- a világon az erdőirtás fő oka. A vizsgálat kimutatta, hogy Magyarországon is kedvelt ételek, sport- és divat márkák jelentős mértékben hozzájárulhatnak Amazónia esőerdeinek kiirtásához.


Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Amazonas Lemészárlása (Slaughtering the Amazon) című kutatás nyomon követte a marhahús, bőr és számos más szarvasmarha termékek útját az esőerdei farmoktól a top márkák - mint például az Adidas, a Reebok, a Nike, a Timberland, a Geox, a Honda, a Volkswagen, a Toyota, a Ford, a Gucci, a Louis Vuitton, a Prada, az IKEA, a Kraft, az Unilever, a Tesco és a Metro - fogyasztói láncának végéig. Ugyanúgy érintettek lehetnek állami szervek, például egyes országok, például Hollandia, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország és az USA fegyveres szervezetei.

A Greenpeace tanulmányának legfőbb megállapítása, hogy a kedvelt és közismert ételek, sport- és divatmárkák jelentős mértékben hozzájárulhatnak Amazónia esőerdeinek kiirtásához. A környezetvédők arra is találtak bizonyítékot, hogy a brazil kormány bűnrészese az erdőpusztításnak, és ezáltal tovább erősíti a klímaváltozást.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem