Engedett a multi: hatottak a véres vádak!

2010. május 17. 16:02

A Nestlé, a világ legnagyobb élelmiszeripari cége ma bejelentette, hogy nem használ tovább az esőerdők pusztításával készült alapanyagokat. A döntés a Greenpeace két hónappal ezelőtt indult kampányának köszönhető, amely a KitKat csokoládéhoz használt pálmaolaj, annak az indonéz őserdőkre és a veszélyeztetett orángutánokra gyakorolt végezetes hatása miatt indult.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace igazgatója elmondta: "Örülünk, hogy a Nestlé esélyt adott az orángutánoknak a túlélésre. A többi, az esőerdők kiirtásával termelt pálmaolajat felhasználó céget is felszólítjuk, hogy kövessék a Nestlé példáját. A kampányunk során több százezer ember közölte a Nestlével, hogy nem fognak az esőerdők felégetéséből származó termékeket vásárolni."

Korábban: Véres vádak a multi ellen: sokkoló videó (csak erős idegzetűeknek!)

A Nestlé új irányelvei szerint nem kerülhetnek a beszállítói láncba olyan cégek, mint például a Sinar Mas mely Indonéziában az esőerdők irtásával telepít ültetvényeket, ezzel nagy mértékben járul hozzá az éghajlatváltozás gyorsításához és fajok pusztulásához, különösen a rendkívül veszélyeztetett orángutánéhoz.

"A Nestlé döntése világos és határozott üzenet a környezetpusztító cégek számára, hogy a tudatos vásárlók, a környezetért felelősséget vállaló fogyasztók növekvő ereje miatt a piac nem tolerálja az esőerdők pusztítását. Tevékenységüket fenntartható alapokra kell helyezniük. A Greenpeace ellenőrizni fogja a mostani vállalások teljesülését" - mondta Pat Venditti, a Greenpeace International Erdővédelmi kampányvezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A papír és a pálmaolaj iránti növekvő nemzetközi igény miatt a Sinar Mas Indonézia erdőiből és tőzegföldjeiből egyre nagyobb területeket pusztít el. Emiatt az országban a világon az egyik leggyorsabb az erdők pusztulásának üteme, Indonézia a világ harmadik legnagyobb üvegház gáz kibocsátója Kína és az Egyesült Államok mögött. A pálmaolajat sokféle formában fogyasztjuk: csokoládékba keverve, fogkrémekben, kozmetikumokban, és a "környezetbarátnak" nevezett bio-üzemanyagokban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem