3 °C Budapest

Drámaian drágulhat az élelmiszer: mi áll a háttérben?

2009. október 27. 06:03

Egy friss tanulmány szerint nem az a kérdés, hogy drágulnak-e világszerte az élelmiszerek, hanem az, hogy mikor, és hogy milyen gyorsasággal.

Közeleg az olcsó élelmiszerek korszakának vége - vélik a Standard Chartered Bank szakértői. Az Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten jelentős befolyással rendelkező pénzintézet munkatársai szerint egyértelműen az urbanizáció -és ezzel együtt- az élelmiszer iránti kereslet növekedése várható. A kérdés csak az, hogy a folyamat üteme olyan gyors lesz-e, mint az elmúlt évtizedekben.

Az ENSZ becslése szerint a Föld lakossága 2050-ig mintegy 35 százalékkal fog nőni, a jelenlegi 6,8 milliárdhoz képest. Bolygónk minden évben 56 millió fővel növekszik -nagyjából ennyi a lakossága például Franciaországnak vagy az Egyesült Királyságnak. Ez természetesen hatalmas mértékben (becslések szerint mintegy 70 százalékkal) megnöveli a világ élelmiszer-szükségletét.
Változni fog a kereslet összetétele is, a magasabb értékű -és magasabb erőforrás-igényű termékek- mint például a húsipari termékek irányába.

Hol a legrosszabb Európában élni? Sosem találnák ki...

Mindeközben a kínálatot az eddigieknél sokkal inkább korlátozza majd a termőföld hiánya, a termelés lassuló növekedése, a bioüzemanyagok (például a bioetanol) egyre jelentősebb térnyerése, a vízhiány, és végül, de nem utolsó sorban az éghajlatváltozás, amely valószínűleg még a jelenleginél is kiszámíthatatlanabbá teszi az időjárási viszonyokat.

 


A Standard Chartered Bank elemzői úgy látják: annak érdekében, hogy az árak ne emelkedjenek túlságosan gyors mértékben -és ne váljanak ellenőrizhetetlenné- mindent meg kell tenni az egyre növekvő globális éhínség radikális csökkentéséért: a kormányoknak és a nagyvállalatoknak világszerte meg kell találniuk a módjait annak, hogy globálisan fenntarthatóvá váljon a mezőgazdasági termelés, az élelmiszer-előállítás.

Durva vádak a legnagyobb márkák ellen: rabszolgákat tartanak? Kattints!

A tanulmány meglehetősen borús képet fest: az ugyan -nemzetközi összefogással- elérhető, hogy globális méretekben visszaszorítsák az éhezést, és a bolygó minden részére jusson megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék, azonban az árak mindenképpen növekedni fognak.

Mit tehet a magyar fogyasztó?

Egy kis odafigyeléssel sokkal mi is tehetünk a globális élelmiszerválság ellen. Ne pazaroljunk, mindig csak annyi élelmiszert vegyünk, amennyit el is fogyasztunk. Vásároljunk szezonális magyar termékeket: télen távoli országokból ideszállított paradicsom, paprika helyett inkább a vitaminban gazdagabb savanyú káposztát és a hazai almát válasszuk. Keressük az őstermelőket!

A húst, a tejterméket, a pékárut és az italokat is helyben, szezonjukban vásárold meg, esetleg készítsd el magad. Gondolkozz, hogyan tudnád felhasználni a megmaradt élelmiszert, ahelyett, hogy kidobnád.

 

További hasznos és érdekes hírek címlapunkon! Kattints!

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?