7 °C Budapest

Drámaian drágulhat az élelmiszer: mi áll a háttérben?

2009. október 27. 06:03

Egy friss tanulmány szerint nem az a kérdés, hogy drágulnak-e világszerte az élelmiszerek, hanem az, hogy mikor, és hogy milyen gyorsasággal.

Közeleg az olcsó élelmiszerek korszakának vége - vélik a Standard Chartered Bank szakértői. Az Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten jelentős befolyással rendelkező pénzintézet munkatársai szerint egyértelműen az urbanizáció -és ezzel együtt- az élelmiszer iránti kereslet növekedése várható. A kérdés csak az, hogy a folyamat üteme olyan gyors lesz-e, mint az elmúlt évtizedekben.

Az ENSZ becslése szerint a Föld lakossága 2050-ig mintegy 35 százalékkal fog nőni, a jelenlegi 6,8 milliárdhoz képest. Bolygónk minden évben 56 millió fővel növekszik -nagyjából ennyi a lakossága például Franciaországnak vagy az Egyesült Királyságnak. Ez természetesen hatalmas mértékben (becslések szerint mintegy 70 százalékkal) megnöveli a világ élelmiszer-szükségletét.
Változni fog a kereslet összetétele is, a magasabb értékű -és magasabb erőforrás-igényű termékek- mint például a húsipari termékek irányába.

Hol a legrosszabb Európában élni? Sosem találnák ki...

Mindeközben a kínálatot az eddigieknél sokkal inkább korlátozza majd a termőföld hiánya, a termelés lassuló növekedése, a bioüzemanyagok (például a bioetanol) egyre jelentősebb térnyerése, a vízhiány, és végül, de nem utolsó sorban az éghajlatváltozás, amely valószínűleg még a jelenleginél is kiszámíthatatlanabbá teszi az időjárási viszonyokat.

 


A Standard Chartered Bank elemzői úgy látják: annak érdekében, hogy az árak ne emelkedjenek túlságosan gyors mértékben -és ne váljanak ellenőrizhetetlenné- mindent meg kell tenni az egyre növekvő globális éhínség radikális csökkentéséért: a kormányoknak és a nagyvállalatoknak világszerte meg kell találniuk a módjait annak, hogy globálisan fenntarthatóvá váljon a mezőgazdasági termelés, az élelmiszer-előállítás.

Durva vádak a legnagyobb márkák ellen: rabszolgákat tartanak? Kattints!

A tanulmány meglehetősen borús képet fest: az ugyan -nemzetközi összefogással- elérhető, hogy globális méretekben visszaszorítsák az éhezést, és a bolygó minden részére jusson megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék, azonban az árak mindenképpen növekedni fognak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit tehet a magyar fogyasztó?

Egy kis odafigyeléssel sokkal mi is tehetünk a globális élelmiszerválság ellen. Ne pazaroljunk, mindig csak annyi élelmiszert vegyünk, amennyit el is fogyasztunk. Vásároljunk szezonális magyar termékeket: télen távoli országokból ideszállított paradicsom, paprika helyett inkább a vitaminban gazdagabb savanyú káposztát és a hazai almát válasszuk. Keressük az őstermelőket!

A húst, a tejterméket, a pékárut és az italokat is helyben, szezonjukban vásárold meg, esetleg készítsd el magad. Gondolkozz, hogyan tudnád felhasználni a megmaradt élelmiszert, ahelyett, hogy kidobnád.

 

További hasznos és érdekes hírek címlapunkon! Kattints!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem