-1 °C Budapest

Millióktól veszik el a gyermekkor örömét

2009. november 22. 14:02

Az UNICEF a gyermekjogi egyezmény elfogadásának 20. évfordulóján hozta nyilvánosságra a világ gyermekeinek helyzetével foglalkozó jelentésének különkiadását.

"A gyermekjogi egyezmény az emberiség történetének legszélesebb körben elfogadott emberi jogi egyezménye, eddig 193 ország ratifikálta." - mondta Ann M. Veneman az UNICEF főigazgatója. "Több mint 70 ország a gyermekek jogaival foglalkozó önálló kódexet is beiktatott jogrendszerébe. Az egyezmény hatására ma másként néznek a gyerekekre és másképp bánnak velük."

Az egyezmény négy fő elv mentén összegzi a gyermekek jogait, ezek a diszkrimináció mentesség, a gyermek mindenek felett álló érdekének figyelembe vétele az őt érintő ügyekben, a gyermekek életben maradáshoz és fejlődéshez való joga, valamint véleményük tiszteletben tartása. 

Az elmúlt húsz évben számos területen történt jelentős javulás a gyermekek helyzetében:

• 1990 és 2008 között 28 százalékkal, 12,5 millióról 8,8 millióra csökkent az 5 éven aluli gyermekhalandóság;

• 1990 és 2006 között 1,6 milliárd ember jutott a korábbinál egészségesebb ivóvízhez;

• a védőoltásoknak köszönhetően 2000 óta 74%-kal csökkent a kanyaró okozta halálozás aránya;

• ma már az általános iskolás korú gyerekek 84%-a jár iskolába a világon és jelentősen javult ezen belül a lányok aránya;

• fontos lépések történtek a gyermekek kényszerbesorozásának, prostitúcióra vagy szolgaságba kényszerítésének megakadályozására;

• néhány országban emelkedett a házasuló gyermekek életkora és fokozatosan csökken a nemiszervük megcsonkítását elszenvedő lányok száma.

 

Fotó: unicef.hu


"Az eredmények láttán azonban semmiképpen nem szabad megnyugodni" - figyelmeztet az UNICEF. A világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete elfogadhatatlannak tartja, hogy még mindig

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

• évente 22 millió újszülött nem kapja meg a minimálisan szükséges védőoltásokat;

• minden évben 4 millió gyermek hal meg életének első hónapjában;

• 2 millió 15 éven aluli gyermek HIV-fertőzött, 15 millió gyermek pedig az AIDS következtében vesztette el egyik vagy mindkét szülőjét;

• nagyságrendi eltérések mutatkoznak a fejlett és a legszegényebb országok között az életesélyek terén, ha például az orvosi ellátást, a várható élettartamot vagy az iskolába járás lehetőségét vizsgáljuk;

• jelenleg is 150 millió 14 éven aluli gyermeket kényszerítenek illegális munkára;

• évente 1,2 millió gyermek lesz gyermekkereskedelem áldozata.

A jelentés kapcsán néhány világszerte elismert közszereplő és szakértő is megfogalmazta véleményét a gyermekeket érintő problémákról és az őket fenyegető veszélyekről. Timothy P. Shriver, a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke az értelmi fogyatékos gyermekeket sújtó kettős hátrányra hívja fel a figyelmet. Speciális helyzetükből fakadóan még társaikhoz képest is sokkal kevésbé képesek érdekeikért kiállni, ezért a társadalmat különös felelősség terheli a gyermekjogoknak az értelmi fogyatékos gyermekek esetében történő érvényesítésében.

Jacques Barrot, az Európai Bizottság alelnöke a gyermekekre leselkedő egyik legújabb veszélyre hívja fel a figyelmet. A korszerű technológiák és az internet széleskörű elérhetősége következtében markánsan megjelent az internetes zaklatás, a zsarolás, a manipuláció. Egyre több jel figyelmeztet arra, hogy az internet a bűnözők elsődleges eszközévé vált a gyerekkereskedelem, a szexuális kizsákmányolás és a gyermekpornográfia terén. Az Oscar-díjra jelölt orosz filmrendezőnő, Hanna Polak az utcára került gyerekek sorsára hívja fel a figyelmet, akiket különösen gyakran sújt az esélyek és a kilátások hiánya. Az árvaházakból vagy nevelőintézetekből elszökött gyerekek gyakran esnek áldozatul erőszaknak, szexrabszolgaságnak, éhezésnek és a nincstelenségnek.

A jelentés nyomán a tennivalók is világosan kirajzolódnak. " Az elkövetkező 20 év legnagyobb kihívása az lesz, hogyan tudjuk a gyermekek érdekeit helyezni minden emberi tevékenység középpontjába. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy ne sérüljön a gyermekek életben maradáshoz, fejlődéshez, védelemhez és részvételhez való joga." - mondta Ann M. Veneman

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.02 02:59
WORKFLUENCER Influencers who share work-related content on social media platforms. Since more peopl...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm