Kivégzés: így pusztítják el a multik a Földet - videó

2009. június 10. 05:50

Titkos vizsgálatokat folytatott a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet a brazil szarvasmarha iparról, ami -megállapításuk szerint- a világon az erdőirtás fő oka. A vizsgálat kimutatta, hogy Magyarországon is kedvelt ételek, sport- és divat márkák jelentős mértékben hozzájárulhatnak Amazónia esőerdeinek kiirtásához.

Az Amazonas Lemészárlása (Slaughtering the Amazon) című kutatás nyomon követi a marhahús, bőr és számos más szarvasmarha termékek útját az esőerdei farmoktól a top márkák - mint például az Adidas, a Reebok, a Nike, a Timberland, a Geox, a Honda, a Volkswagen, a Toyota, a Ford, a Gucci, a Louis Vuitton, a Prada, az IKEA, a Kraft, az Unilever, a Tesco és a Metro - fogyasztói láncának végéig. Ugyanúgy érintettek lehetnek állami szervek, például egyes országok, például Hollandia, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország és az USA fegyveres szervezetei.

A Greenpeace tanulmányának legfőbb megállapítása, hogy a kedvelt és közismert ételek, sport- és divatmárkák jelentős mértékben hozzájárulhatnak Amazónia esőerdeinek kiirtásához. A környezetvédők arra is találtak bizonyítékot, hogy a brazil kormány bűnrészese az erdőpusztításnak, és ezáltal tovább erősíti a klímaváltozást.

Elképzelhető, hogy a legismertebb futócipők, készételek és divattervezők által kreált táskák mind olyan jelentős ökológiai lábnyomot hagynak, ami magába foglalja az Amazonas tönkretételét, és összefüggésbe hozhatók emberi jogi esetekkel." - mondta Pat Venditti, a Greenpeace International esőerdő kampányfelelőse.

" A cégeknek világszinten kell garantálniuk, hogy termékeik előállításához használt alapanyagok származása semmilyen kapcsolatban sincs az esőerdőket pusztító szarvasmarhaiparral. Csak azáltal támogathatják a klímavédelmet, hogy nem vesznek részt az erdőirtásban!" - tette hozzá.

A kutatók tanulmányukban leplezik a brazil kormányt is, amelynek -szerintük- anyagi érdeke fűződik a szarvasmarha ipar további bővítéséhez, hiszen az ország három legnagyobb szarvasmarha feldolgozó cége részben állami tulajdonú.

A dél-amerikai ország kormányának jóslata szerint Brazília részesedése a marhahús globális piacán 2018-ra meg fog duplázódni. A Greenpeace kutatása felfedi, hogy a szarvasmarhaipar bővítése ellentétes a kormány korábbi ígéretével, miszerint 2018-ig az Amazonas-medencében 72 százalékkal csökkentik az erdőirtást. Brazília a világ negyedik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója, nagyrészt az amazonasi esőerdők kiirtásából és égetéséből származó széndioxid és metángáz felszabadulása miatt.

Az ENSZ decemberi Koppenhágai Klíma Konferenciájának célja a Kiotói Egyezmény meghosszabbítása, és ezáltal a klímaváltozás visszaszorítása. A trópusi erdőirtás a globális üvegházgáz-kibocsátás ötödéért felelős, ami több mint amennyiről a közlekedési ágazat tehet az egész világon. Éppen ezért a készülő új egyezményben vélhetően hatékonyan foglalkoznak majd az erdőirtás kérdésével.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?