Kivégzés: így pusztítják el a multik a Földet - videó

2009. június 10. 05:50

Titkos vizsgálatokat folytatott a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet a brazil szarvasmarha iparról, ami -megállapításuk szerint- a világon az erdőirtás fő oka. A vizsgálat kimutatta, hogy Magyarországon is kedvelt ételek, sport- és divat márkák jelentős mértékben hozzájárulhatnak Amazónia esőerdeinek kiirtásához.

Az Amazonas Lemészárlása (Slaughtering the Amazon) című kutatás nyomon követi a marhahús, bőr és számos más szarvasmarha termékek útját az esőerdei farmoktól a top márkák - mint például az Adidas, a Reebok, a Nike, a Timberland, a Geox, a Honda, a Volkswagen, a Toyota, a Ford, a Gucci, a Louis Vuitton, a Prada, az IKEA, a Kraft, az Unilever, a Tesco és a Metro - fogyasztói láncának végéig. Ugyanúgy érintettek lehetnek állami szervek, például egyes országok, például Hollandia, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország és az USA fegyveres szervezetei.

A Greenpeace tanulmányának legfőbb megállapítása, hogy a kedvelt és közismert ételek, sport- és divatmárkák jelentős mértékben hozzájárulhatnak Amazónia esőerdeinek kiirtásához. A környezetvédők arra is találtak bizonyítékot, hogy a brazil kormány bűnrészese az erdőpusztításnak, és ezáltal tovább erősíti a klímaváltozást.

Elképzelhető, hogy a legismertebb futócipők, készételek és divattervezők által kreált táskák mind olyan jelentős ökológiai lábnyomot hagynak, ami magába foglalja az Amazonas tönkretételét, és összefüggésbe hozhatók emberi jogi esetekkel." - mondta Pat Venditti, a Greenpeace International esőerdő kampányfelelőse.

" A cégeknek világszinten kell garantálniuk, hogy termékeik előállításához használt alapanyagok származása semmilyen kapcsolatban sincs az esőerdőket pusztító szarvasmarhaiparral. Csak azáltal támogathatják a klímavédelmet, hogy nem vesznek részt az erdőirtásban!" - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatók tanulmányukban leplezik a brazil kormányt is, amelynek -szerintük- anyagi érdeke fűződik a szarvasmarha ipar további bővítéséhez, hiszen az ország három legnagyobb szarvasmarha feldolgozó cége részben állami tulajdonú.

A dél-amerikai ország kormányának jóslata szerint Brazília részesedése a marhahús globális piacán 2018-ra meg fog duplázódni. A Greenpeace kutatása felfedi, hogy a szarvasmarhaipar bővítése ellentétes a kormány korábbi ígéretével, miszerint 2018-ig az Amazonas-medencében 72 százalékkal csökkentik az erdőirtást. Brazília a világ negyedik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója, nagyrészt az amazonasi esőerdők kiirtásából és égetéséből származó széndioxid és metángáz felszabadulása miatt.

Az ENSZ decemberi Koppenhágai Klíma Konferenciájának célja a Kiotói Egyezmény meghosszabbítása, és ezáltal a klímaváltozás visszaszorítása. A trópusi erdőirtás a globális üvegházgáz-kibocsátás ötödéért felelős, ami több mint amennyiről a közlekedési ágazat tehet az egész világon. Éppen ezért a készülő új egyezményben vélhetően hatékonyan foglalkoznak majd az erdőirtás kérdésével.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm