2 °C Budapest

Kivégzés: így pusztítják el a multik a Földet - videó

2009. június 10. 05:50

Titkos vizsgálatokat folytatott a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet a brazil szarvasmarha iparról, ami -megállapításuk szerint- a világon az erdőirtás fő oka. A vizsgálat kimutatta, hogy Magyarországon is kedvelt ételek, sport- és divat márkák jelentős mértékben hozzájárulhatnak Amazónia esőerdeinek kiirtásához.

Az Amazonas Lemészárlása (Slaughtering the Amazon) című kutatás nyomon követi a marhahús, bőr és számos más szarvasmarha termékek útját az esőerdei farmoktól a top márkák - mint például az Adidas, a Reebok, a Nike, a Timberland, a Geox, a Honda, a Volkswagen, a Toyota, a Ford, a Gucci, a Louis Vuitton, a Prada, az IKEA, a Kraft, az Unilever, a Tesco és a Metro - fogyasztói láncának végéig. Ugyanúgy érintettek lehetnek állami szervek, például egyes országok, például Hollandia, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország és az USA fegyveres szervezetei.

A Greenpeace tanulmányának legfőbb megállapítása, hogy a kedvelt és közismert ételek, sport- és divatmárkák jelentős mértékben hozzájárulhatnak Amazónia esőerdeinek kiirtásához. A környezetvédők arra is találtak bizonyítékot, hogy a brazil kormány bűnrészese az erdőpusztításnak, és ezáltal tovább erősíti a klímaváltozást.

Elképzelhető, hogy a legismertebb futócipők, készételek és divattervezők által kreált táskák mind olyan jelentős ökológiai lábnyomot hagynak, ami magába foglalja az Amazonas tönkretételét, és összefüggésbe hozhatók emberi jogi esetekkel." - mondta Pat Venditti, a Greenpeace International esőerdő kampányfelelőse.

" A cégeknek világszinten kell garantálniuk, hogy termékeik előállításához használt alapanyagok származása semmilyen kapcsolatban sincs az esőerdőket pusztító szarvasmarhaiparral. Csak azáltal támogathatják a klímavédelmet, hogy nem vesznek részt az erdőirtásban!" - tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatók tanulmányukban leplezik a brazil kormányt is, amelynek -szerintük- anyagi érdeke fűződik a szarvasmarha ipar további bővítéséhez, hiszen az ország három legnagyobb szarvasmarha feldolgozó cége részben állami tulajdonú.

A dél-amerikai ország kormányának jóslata szerint Brazília részesedése a marhahús globális piacán 2018-ra meg fog duplázódni. A Greenpeace kutatása felfedi, hogy a szarvasmarhaipar bővítése ellentétes a kormány korábbi ígéretével, miszerint 2018-ig az Amazonas-medencében 72 százalékkal csökkentik az erdőirtást. Brazília a világ negyedik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója, nagyrészt az amazonasi esőerdők kiirtásából és égetéséből származó széndioxid és metángáz felszabadulása miatt.

Az ENSZ decemberi Koppenhágai Klíma Konferenciájának célja a Kiotói Egyezmény meghosszabbítása, és ezáltal a klímaváltozás visszaszorítása. A trópusi erdőirtás a globális üvegházgáz-kibocsátás ötödéért felelős, ami több mint amennyiről a közlekedési ágazat tehet az egész világon. Éppen ezért a készülő új egyezményben vélhetően hatékonyan foglalkoznak majd az erdőirtás kérdésével.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem