2 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 22-én

2020. április 22. 06:44

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.23 07:33Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 23-ánNe maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.

Módosulhat a 65 év felettiek számára kiszabott vásárlási idősáv a boltokban a jelenlegi háromórás, kizárólagos időtartam rövidülésével és a szombati nap korlátozásainak eltörlésével - írja saját értesülésére hivatkozva a Magyar Nemzet.

Jóval kevésbé fertőznek azok a betegek, akiknél a koronavírus-fertőzésből való felépülésük után másodszor is kimutatták a vírust - közölték szerdán dél-korai egészségügyi illetékesek.

Kiadta az engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelésére szerdán a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet.

A kereskedelmi ingatlanpiacon 2019 a rekordok éve volt: a szektorba érkező befektetések összege elérte az 1,8 milliárd eurót, a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatása azonban már az első negyedévi adatokban tükröződik - mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, a jegybank kereskedelmiingatlan-piaci áprilisi jelentését bemutató online sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

Az új koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatás enyhítésére tett eddigi intézkedések hatásosak voltak Európában. Az előttünk álló kilábalás korszakáról a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója és az Európai Központi Bank alelnöke osztotta meg terveit és javaslatait.

A kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1234 milliárd forinttal 1601 milliárd forintra emelkedett - közölte szerdán az Államadósság Kezelő Központ.

Szerdán két kamion és egy repülőgép érkezett védőfelszerelésekkel Magyarországra, ezek 3 millió 120 ezer maszkot, 2 millió kesztyűt és 164 lélegeztetőgépet hoztak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Megkezdődött az első magyar, hordozható koronavírus-specifikus lélegeztetőgép szabadalmi eljárása - erősítette meg a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Székely Imre mérnök, ötletgazda.

Alvás karanténban - a Magyar Alvás Szövetség ingyenes,alvással kapcsolatos életmód tanácsadást indít.

Több, mint két hónapja tartja izgalomban a világot a koronavírus-járvány. A gazdasági hatások lassan nem csak a hírek, hanem a megjelenő makroadatok türkében is jelentősek. Az elmúlt hetekben komoly monetáris és fiskális lépéseket láttunk a gazdaságpolitikai döntéshozóktól a világban; amelyek a beszállítói láncokon, értékláncokon keresztül más gazdaságok működésére, kilátásaira is hatással vannak. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy legyen egy olyan átfogó makrogazdasági iránytű, amely a járvány miatt kibontakozó mögöttes gazdasági folyamatok, illetve azok várható lefutása kapcsán ad támpontot.

Rendkívüli időket élünk, a kijárási korlátozások miatt felértékelődött azoknak a munkája, akik házhoz viszik a megrendelt termékeket. Ha ők is home office-ba mennének, akkor aztán tényleg megállna az élet: a futárok munkáját meg kell becsülni, de sokan elfelejtik, hogy például az előre kifizetett szállítási díjból nem részesülnek a sofőrök. Úgyhogy, ha támogatni szeretnéd a kiszállítókat, akik hetek óta maximumon pörögnek, akkor ajánlott borravalót adni. De mennyit illik? Hogyan? Etikett szakértők válaszolták meg a kérdéseket.

A kialakult járványügyi helyzetre reflektálva az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központja lehetővé tette a számítógépes vizsgaközpontok számára az otthoni nyelvvizsgáztatás akkreditációját. A kérelmeket 2020. április 14-től fogadta a Hivatal, az iTOLC Nyelvvizsgaközpont pedig elsőként és egyelőre egyedüliként kapta meg az engedélyt.

A járvány továbbterjedésének lassítása érdekében a Magyar Honvédség alakulatai április 22-én újabb idősotthonok fertőtlenítését kezdték meg.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte az arcot eltakaró maszk, kendő vagy sál viselését Budapesten a közösségi közlekedési járműveken április 27-től. Az intézkedés betartásának elősegítése érdekében, illetve hogy minden utas biztonságban érezhesse magát a BKK járműveken, a Budapesti Közlekedési Központ és a Főpolgármesteri Hivatal mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóközönségnek és a fővárosban közlekedőknek a következő napokban.

A COVID19 járvány gyökeresen átalakította az ügyfélszolgálatok működését is. A kijárási korlátozások miatt az ügyfelek aktivitása megcsappant, a velük való kapcsolattartás új alapokra helyeződött. A gazdasági nehézségek miatt a fizetési hajlandóság várhatóan lanyhulni fog, ami a tartozásállomány növekedéséhez és az ügyfélmegkeresések számának csökkenéséhez vezethet. Az eddig működő fizetési megoldások egy része visszaszorult, míg más, korábban széles körben nem használt módszerek felfutóban vannak. Szakértők most összegyűjtötték, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetben mi a négy legfenyegetőbb kockázat az ügyfélszolgálatok számára és miként lehet ezeket kezelni?

A korábbinál hosszabb ideig tart egy ingatlan értékesítése, ami a téglalakásokra és a panelekre egyaránt érvényes: egy friss felmérés szerint egyedül a családi házakat lehet a korábbinál gyorsabban eladni, országos átlagban nagyjából fél év kell az értékesítéshez.

Egyre több ember ismeri fel az érintéses és a mobilfizetés előnyeit - még kis összegek és heti vásárlás esetén is. Legyen szó kártyáról, okostelefonról vagy okosóráról - szakértők most összegyűjtöttek a modern fizetéssel kapcsolatos tényeket.

Ígéretesen alakult az év eleje a munkaerőpiacon a COVID-19 vírus miatti veszélyhelyzet kihirdetéséig. Március 11-ét követően a helyzet azonban drasztikusan megváltozott: egy friss, reprezentatív felmérésének eredménye szerint tavalyhoz képest közel 5 százalékot nőtt a munkanélküli státuszúak aránya, és minden harmadik álláskereső a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt keres állást - ez jelenleg mintegy 400 ezer főt jelent.

Vásárlói, partnerei és üzleti tevékenysége későbbi folytatása érdekében csődvédelmet kért a Bónusz Brigád - értesült a Pénzcentrum.

Magán és munkahelyi levelezések, online bankolás, vásárlás, számlák befizetése, egészségügyi állapot nyomon követése. Csak pár feladat, amit ma már bárki játszi könnyedséggel elvégezhet okostelefonján, a járványügyi helyzetben pedig még inkább a digitális megoldások felé fordulunk. A felhasználóknak ehhez fontos adatokat is meg kell adniuk, amelyek illetéktelen kézbe kerülése komoly, sok esetben pénzügyi károkat is okozhat.  Bár a távolból dolgozó adathalászok ilyenkor is vadásznak a készülékeinken tárolt bizalmas tartalmakra, a magyarok közel sem tesznek meg mindent bizalmas adataik védelmében - derül ki egy friss, országos kutatásból.

Csak részben jelenthet megoldást a mezőgazdaság akut munkaerő-igényére a más ágazatok nehézségei miatt felszabaduló munkaerő. Az elbocsátott dolgozók közül főként azok mehetnek majd idénymunkákra, akiknek már van tapasztalatuk ebben és közel élnek a termelés helyszíneihez - véli a szakértő, aki szerint a mezőgazdasági szereplők számára hosszabb távon kifizetődőbb a technológiai fejlesztésre, a professzionális árutermelés feltételeinek megvalósítására koncentrálni.

Ismét koronavírus-sajtótájékoztatót tartott az Operatív törzs. Mutatjuk az április 22-i fejleményeket.

A nyári szünet kezdetéig fennmaradó közel két hónap több szempontból is hatással lesz a családok életére. Ha nem lesznek aktívak és előretekintők a szülők, nagyon nehéz vakáció elé nézhet mindenki! Drasztikus áremelkedés és táborhiány várható, de a jó hír, hogy tehetnek ellene- szakértő foglaltó össze a legfontosabb tudnivalókat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a koronavírusos betegek tüneteit enyhítő kísérleti vérplazmaterápia kidolgozását és alkalmazását támogatja. A projekten dolgozó vállalati-egyetemi kutatócsoport akár már a héten elkezdheti beadni a szérumot. A minél hatékonyabb kezelés érdekében a vírusfertőzésen már átesett, a védettségüket megosztani hajlandó újabb vérplazmadonorokat keresnek.

Az Európai Unió országainak lakosságának 17,1 százaléka olyan háztartásban él, amely túlzsúfoltnak számít: az egy főre jutó négyzetméterek száma túl alacsony. A jelenlegi helyzetben a rendelkezésre álló tér még inkább szűkösnek hathat, ha a gyerekek abban a szobában játszanak, ahol a szülők dolgoznának. A home office nem csak azzal jár együtt, hogy távmunkában kell ellátni azokat a feladatokat, eszközökkel kevésbé ellátottan, sok helyen kialakított munkaállomást nélkülözve, hanem azzal is, hogy szűkössé válik az otthoni tér.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Eltűntek a mobiltelefonos applikációval bérelhető elektromos rollerek, azaz a Lime és a Breezy járgányai Budapestről, és ez nagy valószínűséggel nem is fog egy csapásra helyreállni, ha a járványnak vége. A rollerek szabályozatlan közlekedésével eddig is akadtak gondok, amelyek a járvány utánra akár meg is oldódhatnak: vagy így, vagy úgy.

Hamarosan hazánkban is kapható lehet egy az új koronavírus elleni szer - mondta Szlávik János az RTL Híradónak. Az eredetileg az Ebola ellen kifejlesztett szer tesztelése jól halad, jelenleg egyre több betegen próbálják ki szerte a világon.

Aki elkapta a koronavírust, az nem valószínű, hogy néhány héten vagy hónapon belül újrafertőződhetne - ezt mondta a Pécsi Tudományegyetem Youtube-csatornáján megjelent legfrissebb interjújában Dr. Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa, a koronavírus kutatócsoport vezetője.

Rosszul járnak, akik idén jól tanultak a felsőoktatásban, hogy átsorolják őket az államilag támogatott képzésre. Hiszen szinte csak azoknak a helyére kerülhetnek át a támogatott képzésbe, akiket rossz eredményeik miatt fizetőssé soroltak át. A kormányrendelet értelmében viszont ilyen idén nem lesz az egyetemeken, főiskolákon, így helyek sem szabadulnak fel.

Április 29-én a Magyar Suzuki Zrt. újraindítja a termelést. A vállalat minden korábbinál összetettebb egészségügyi biztonsági intézkedések bevezetésével fokozatosan állítja vissza a gyártást kezdetben egyműszakos munkarendben. Az esztergomi gyár folyamatosan figyeli a piaci igényeket, a gyártási tervet ennek megfelelően alakítja.

2020.04.22 08:00
Emelkedett a világban az új típusú koronavírus-járvány azonosított fertőzöttjeinek a száma

Emelkedett a világban az új típusú koronavírus-járvány azonosított fertőzöttjeinek a száma, szerdára 2 564 190-re nőtt, a halálos áldozatoké pedig 177 445 lett, míg 681 842-en felépültek a kórból, a járvány terjedési üteme pedig lassult - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítéséből. Továbbra is az Egyesült Államokban haltak meg legtöbben a Covid-19-járványban (45 063-an), utána Olaszország (24 648-an) Spanyolország (21 282-en),Franciaország (20 829-en) és Nagy-Britannia (17 738-an) következik.

Kedden az Egyesült Államokban 1433 ember hunyt el, az elmúlt két hétben a legkevesebben. A múlt héten ugyanis volt olyan nap, amikor 24 óra alatt 4591 halálos áldozatot követelt a járvány. Olaszországban egy nap alatt 534-en haltak meg. A fertőzöttek száma 107 709-re esett vissza a hétfői 108 237-ről. Kórházban 24 134 beteget ápoltak, közülük 2471-en voltak intenzív osztályon.

Spanyolországban enyhén emelkedett a halálos áldozatok száma, keddre 430-an haltak meg, a fertőzést 3968 páciens szervezetében mutatták ki, ami lassuló tendenciát jelez a hétfői 4266 és a vasárnapi 4218 után.

Franciaországban a járványügyi illetékes megerősítette, hogy 13. napja csökken a súlyos betegek száma az intenzív osztályokon, ahol 5433-an fekszenek. A kormány kedden jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások feloldása utáni óvintézkedésekről nemcsak vitát, hanem szavazást is tartanak majd a parlamentben. Az ellenzéki pártok elsősorban az úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazások miatt kérték a szavazást.

A brit statisztikai hivatal (ONS) tanulmánya szerint az Angliában és Walesben - ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él - a kiállított halottvizsgálati bizonyítványok harmada említette az új koronavírust a halálozásokkal összefüggésben az április 10-én zárult egy hétben. A vizsgált héten 18 516 halálesetet jelentettek, 7996-tal többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna. Oltóanyagot fejlesztett ki az Oxfordi Egyetem az új típusú koronavírus ellen, a vakcina emberi tesztelése a héten kezdődik - jelentette be kedden a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock elmondta, hogy az oltóanyagot csütörtöktől kezdik kipróbálni önkéntes jelentkezőkön.

Noha kedden ezer alatti új fertőzésről számoltak be az illetékes hatóságok, továbbra is emelkedő tendenciát mutatva, átlépte a negyvenezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban, a halálos áldozatoké pedig megközelítette a hatezret. Hollandia és Luxemburg a járvány terjedésének jelentős lassulásáról adott hírt kedden. Egyre több német tartományban vezetnek be maszkviselési kötelezettséget. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) figyelmeztetett, hogy bármikor ismét elindulhat egy újabb fertőzéshullám, amely nagyobb és pusztítóbb lehet, mint az első. A RKI adatai szerint az új típusú koronavírust keddig országszerte 143 457 ember szervezetében mutatták ki, ami 1785 esettel több az egy nappal korábbinál, a halálesetek száma kedd estig 4869-re nőtt.

Ausztriában folytatódik az üzletek és az iskolák lépésről lépésre történő újranyitása. Sebastian Kurz kancellár kijelentette, hogy "jó úton vagyunk", az óvintézkedések hatásosak. A hétvégén száz alá csökkent az új fertőzöttek számának napi növekedése. Ausztriában eddig 14 845-en fertőződtek meg, a halálesetek száma 483. Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 27-tel, 1908-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 48 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el. Az első fertőzés megjelenése óta 801 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Az ukrán egészségügyi tárca a járvány jelenlegi helyzetében azt javasolja a kijevi kormánynak, hogy május 12-ig hosszabbítsák meg a karantén-intézkedéseket, bizonyos korlátozásokon viszont enyhítsenek.

Ukrajnában a fertőzöttek száma keddre egy nap alatt 415 új esettel 6125-re, az elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal, 161-re nőtt.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 5642-vel 52 763-ra nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzések száma, ami 12 százalékos növekedés. Az esetek 45 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 51-gyel 456-ra, a gyógyultaké pedig 427-tel 3873-ra emelkedett.

Irán a járvány által leginkább sújtott országok egyike maradt. A vírus fertőzöttjeinek száma 84 802, míg a halálos áldozatoké 5297.

Törökországban kedden ismét 4500-at meghaladóan, 4611-gyel nőtt a járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, amely így 95 591-re emelkedett.

A kis-ázsiai országban immár két hete nem csökkent 3500 alá az esetszám napi növekedésének mértéke, azóta 3782 és 5138 között mozog. A megosztott adatokból az is kiderült, hogy az utóbbi 24 órában 119-cel nőtt a vírus okozta elhalálozások száma, és elérte a 2259-et.

2020.04.22 07:16
Giga csomag az USA-ban

Az amerikai szenátus elfogadta kedden a 484 milliárd dolláros pénzügyi csomagtervet, amely révén segítséget kapnak a többi között a kisvállalkozások és a kórházak a koronavírus-járvány okozta nehézségek leküzdéséhez. A csomagterv eredetileg 320 milliárd dolláros összeget tartalmazott, és csak a kisvállalkozókat segítette volna. Az összeget azonban megtoldották további 75 milliárddal a kórházak támogatására, 25 milliárd dollárt szánnak még a vírustesztek elvégeztetésére, és plusz 60 milliárd dollárról döntöttek a farmerek és az állattenyésztők megsegítésére.

A segélycsomagról napok óta egyeztetett Steve Mnuchin pénzügyminiszter a szenátus vezető politikusaival. A terv Donald Trump amerikai elnök támogatását is élvezi. Az elnök korábban számtalan Twitter-bejegyzésben nógatta a törvényhozókat, hogy vitassák meg és fogadják el a csomagtervet. A pénzügyi csomagot a héten még a képviselőháznak is el kell fogadnia. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője jelezte újságíróknak: Nancy Pelosi, szintén demokrata párti házelnök már folytatja róla a tárgyalásokat a pénzügyminiszterrel és a képviselőház vezető republikánus politikusaival.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2168 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm