8 °C Budapest

Jól ráfázott, aki most eladná a lakását: ezzel mindenképpen számolnia kell

2020. április 22. 14:39

A korábbinál hosszabb ideig tart egy ingatlan értékesítése, ami a téglalakásokra és a panelekre egyaránt érvényes: egy friss felmérés szerint egyedül a családi házakat lehet a korábbinál gyorsabban eladni, országos átlagban nagyjából fél év kell az értékesítéshez.

A téglalakások értékesítési ideje országos átlagban másfél héttel, a panellakásoké két héttel nőtt meg, derült ki az Otthon Centrum legfrissebb kimutatásából, amelyben az ingatlanok értékesítési idejét vetette össze a korábbi adatokkal. "A panellakásoknál már tavaly érzékelhető volt az értékesítéshez szükséges idő növekedése, míg a téglalakások esetében 2013 óta először fordul elő, hogy az eladási idő hosszabb lett" - összegezte a tényeket Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a két lakástípus értékesítési ideje közötti különbség is csökkent.

Ugyanakkor a panelek még mindig kapósak maradtak a piacon, ezt az ingatlantípust lehet a legrövidebb időn belül értékesíteni. Ennek az a magyarázata, hogy jellemzően ez a legolcsóbb városi lakástípus. Népszerűségük másik oka, hogy fenntartásuk a rezsicsökkentés óta viszonylag kedvező, és a nagyobb lakótelepek jó közlekedési elérése mellett az utóbbi évtizedekben komplett infrastruktúra épült ki az ott élők kiszolgálására. A vásárcsarnokok, boltok, óvodák és iskolák mellett a sportolási vagy kikapcsolódási lehetőségek széles köre is szolgálja az ott élők kényelmét. A lakótelepi lakások megítélése az elmúlt évtizedekben nagyot változott, a vidéki városokban, különösen a panelprogramos épületek ma már teljesen azonos értékűek a vásárlók szemében, mint az azonos városrészben található hagyományos tégla építésű társasházak.

A két évvel ezelőtti állapotokhoz képest - amikor az ingatlanpiaci pörgés a csúcson volt - az idei év első negyedévére valamelyest lassult a tempó. Amíg 2018-ban országos átlagban a bő két hónapos eladási idő volt jellemző, idén a panelek értékesítési ideje már megközelítette a három hónapot: 88 napra nőtt. "Nagyjából ugyanazok a folyamatok játszódtak le mindenhol, a településtípusok között nem tapasztaltunk lényeges különbséget: a legtöbb helyen 80-90 nap alatt keltek el a házgyári technológiával készült lakások" - elemezte az országos adatokat Soóki-Tóth Gábor. Elmondta, egyedül az agglomerációban emelkedett száz nap fölé a forgási idő, de ott a legtöbben családi házat keresnek, a panellakások iránti érdeklődés szerényebb.

Ugyancsak nőtt a téglalakások értékesítési ideje, országos átlagban meghaladta a száz napot (102 nap). Száz nap alatt csak a belvárosban és néhány kedvelt kisvárosban lehetett eladni ilyen lakásokat. Budán és a régió központokban száz, a külső pesti kerületekben és a többi megyei jogú városban 110 napot kellett várni a fizetőképes vevőre, míg a kisebb településeken a négy hónapos értékesítési idő sem volt ritka.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyetlen szegmensben, a családi házak esetében csökkent az értékesítési idő az év első negyedévben: átlagosan öt és fél hónapot kellett várni a megfelelő vásárlóra, de az ország különböző régiói között meglehetősen nagy a szórás. "A megyei jogú városokban és a külső pesti kerületekben a családi házak értékesítési ideje csak egy hónappal haladta meg a téglalakások eladásához szükséges időt. De a településméret csökkenésével, valamint a drágább helyeken, például Budán vagy az agglomeráció kedvelt településein az értékesítési idő már 5-6 hónapig tart. A városoktól távol eső kistelepüléseknél pedig akár fél évnél is tovább van a piacon az ingatlan" - mondta az elemzési vezető.

A koronavírus ingatlanpiaci hatása alapvetően attól függ, hogy milyen hosszan húzódik el a járvány elleni küzdelem. Várhatóan tovább nő az értékesítéshez szükséges idő, és a családi házak esetében is a piac lassulása várható, modellezte a közeljövő legvalószínűbb trendjét Soóki-Tóth Gábor. A lassulás mértéke nagyban függ attól, hogy meddig tartanak a társadalom életét befolyásoló korlátozó intézkedések. Ugyanakkor az Otthon Centrumnál hirdető eladók döntő része nem zárkózik el a további a mutatástól és a kereső ügyfelek is motiváltak, hiszen az utóbbi évekhez képest kedvezőbb helyzetbe kerültek: valamelyest mérséklődtek az árak és szerződéskötéskor a korábbinál többet alkudhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem